Scumpirea gigacaloriei la Timisoara, amanata. Primarul Dominic Fritz a retras proiectul, a doua oara

TIMISOARA. Dupa ce in urma cu o saptamana retragea proiectul de majorare a costului gigacaloriei, pentru a organiza o dezbatere publica pe acest subiect, primarul Dominic Fritz a actionat la fel, si dupa discutiile pe marginea acestui subiect.

CITESTE SISe prelungeste cu inca 4 zile contractul cu furnizorul de gaz pentru Colterm. Nu se vor opri caldura si apa calda la Timisoara in 6 noiembrie

Astfel, edilul a hotarat sa retraga din nou proiectul de hotarare de Consiliu Local din sedinta exraordinara ce a avut loc joi seara, pentru ca inca mai sunt multe lucruri de clarificat, iar Colterm mai are de raspuns la intrebarile FALT si ale consilierilor locali.

Dupa dezbaterea publica, Federatia Asociatiilor de Locatari a mai facut o adresa scrisa cu o lista lunga de intrebari, stiu ca si unii dintre dumneavoastra mai au unele intrebari. Vreau sa dam sansa ca Colterm sa raspunda la toate in scris, sa clarificam totul. In plus, si astazi au mai fost niste discutii cu AMR si cu felul in care Guvernul va finanta din bugetul de stat termia iarna asta. Saptamana trecuta a fost votata si legea plafonarii, care prevede si o parte de subventionare direct catre termie, si toate aceste lucruri vrem sa nu le trecem peste si sa fie totul exact.

De aceea il retrag, sa clarificam in aceste zile ce a mai ramas si atunci vom avea un proiect fara dubii in privinta metodologiei. Pe fond, va trebui sa existe o majorare, pentru ca altfel e foarte greu sa acoperim costurile, e foarte clar ca costurile actuale sunt mult mai mari decat tariful plus subventia. De aceea, o sa vina in urmatoarele zile ori acest HCL, ori o varianta usor modificata. Mesajul meu este ca o majorare a tarifului este necesara„, a spus Dominic Fritz.

Conform proiectului de HCL, „se propune modificarea/ajustarea pretului local de producere, transport, distributie si furnizare a energiei termice livrata de Compania Locala de Termoficare COLTERM S.A. la valoarea de 851,27 lei/MWh (respectiv 990,03 lei/Gcal; 1 Gcal = 1,163 MWh), inclusiv TVA, precum si modificarea pretului local al energiei termice facturata populatiei la valoarea de 644 lei/MWh inclusiv TVA”.

Pe de alta parte, alesii din partea PNL si PSD anuntasera inca dinaintea sedintei ca nu vor vota dublarea pretului la gigacalorie.

In aceeasi sedinta, consilierii locali au aprobat transferarea unor sume de bani de la fondul de salarii, de la servicii de salubrizare neefectuate, de la spatii verzi si de la iluminatul public ce n-au fost cheltuite, precum si de la fondul de rezerva pentru sustinerea Colterm. Totodata au aprobat si alocarea banilor veniti de la Consiliul Judetean Timis din fondul de rezerva pentru ajutorarea Primariei Timisoara. Insumat, rectificarea bugetara inseamna aproximativ 15 milioane lei, ajutor pentru Colterm.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

loading...

  Pareri

 1. cosdecos spune:

  Inca o data se dovedeste ca lipsa repartitoarelor de caldura duce la consumul nejustificat de mare.
  Nu e fezabil ca toata lumea sa aiba centrala proprie datorita poluarii mai mari in oras. E adevarat, dar asta nu justifica lipsa repartitoarelor la blocuri. Se consuma in draci indiferent de temperatura de afara. Acest mod de consum pausal e comunist, adica apa vine in aceeasi cantitate si temperatura indiferent de temperatura de afara. Daca ar exista repartitoare, lumea ar fi mai constienta sa isi monteze niste termostate pe calorifere, care nu sunt scumpe si care ajuta la limitarea incalzirii cand e cald afara.
  Dar acum nu e asa. Colterm da caldura oricat de cald e afara. E de inteles pentru ca o termocentrala nu se poate ori de tot asa, cand vrea cetateanul, dar o termocentrala poate da mai multa sau mai putina caldura, in functie de cata cerere este. Acum cererea e egala cu cat se da pentru ca aproape nimeni nu are repartitor.
  Succes timisorenilor sa platim caldura ca in fiecare an. Sa o platim pe toata si sa reglam temperatura din deschiderea geamului…. succs la facturare.

 2. Opinia TM spune:

  Urmeaza sa se dea de la guvernul PNL PSD ajutoare pentru incalzire cat va primi Timisoara cu Primar USR?
  Partid care a iesit de la guvernare..