Noutati :

Scoala la care mergi in vacanta, la doi pasi de Timisoara! Ce minunatii fac acolo copiii voluntari si olimpicii? FOTO!

11 iulie, 2015 - 06:59 PM
Autor: Daniel Neacsu      
Categorie: SOCIAL
0

TIMIS. De ce scoala de vara? Pentru ca este o altfel de scoala, o scoala la care mergi in vacanta, o scoala alternativa, unde ai ce invata si mai ales o gramada de lucruri interesante de facut.

Vorbim de tabara de la Cheveresu Mare, nu departe de Timisoara, unde 40 de copii din mai multe judete ale tari, alaturi de 4 cadre didactice si 3 formatori petrec o saptamana de vis in mijlocul naturii, intr-o scoala de vacanta.

Cum anul 2015 a fost declarat anul international al luminii, toate jocurile copiilor au legatura cu… lumina.

Vreme de doua saptamani, tinerii au parte de o gramada de ateliere, inspirate din tehnici de invatare: anchete documentare, text liber/creatie literara, jurnal, expresie plastica, expresie corporala, expresie muzicala si dramatica, creatie manuala si jocuri cooperative.

Participantii, cu varste cuprinse intre 10 si 20 de ani, au fost alesi pe baza actiunilor de voluntariat la care au participat, dar si a prezentelor la olimpiada si a atitudinii pozitive inspre artele frumoase. Pustii sarbatoresc prin arta lumina.

O tabara care pune in valoare potentialul creator al participantului

Este a 19-a editie a Scolii de Vara Freinet de la Cheveres si in fiecare an s-a avut in vedere o tema principala, majoritatea fiind teme ale Uniunii Europene.
In fapt, Freinet este o alternativa educationala, asa cum sunt scolile step by step, Waldorf sau Montesori, iar tehnicile pedagogice sunt centrate pe copil.

Este o pedagogie a comunicarii si cooperarii, dar si a muncii motivante, in care micutii se pot descoperi sau isi pot descoperi noi talente.

Organizarea taberei favorizeaza dreptul la opinie a participantilor. Regulile de viata sunt propuse de copii, apoi votate si asumate in cadrul Consiliului de tabara, zilnic. Astfel, ei invata de mici ca au dreptul sa faca legi, dar trebuie sa le respecte si sa contribuie la realizarea lor. Aceasta tabara pune in valoare potentialul creator al participantului, mai ales ca inscrierea libera la ateliere da senzatia de libertate, de a face ceea ce iti place. Freinet nu inseamna posibilitatea de a nu face nimic si posibilitatea de a alege intre activitati diverse. In afara atelierelor, tinerii iau parte la activitati sportive, la un carnaval, la expozitia finala a produselor pe care ei le mesteresc aici si la traditionalul foc de tabara„, ne-a spus Mariana Bandea, coordonatorul Scolii de vacanta si persoana care de 19 ani sta in spatele acestei Tabere de la Cheveres.

A trecut mult timp din 1996 si ne bucuram cand ne revedem cu profesorii, aici, la Cheveres, si cu tinerii de azi – copiii de ieri, unii dintre ei calcandu-ne pe urme prin alegerea lor de a face pedagogie. Este o altfel de scoala, asa cum ne-am dori noi sa o vedem si simtim„, ne-a mai spus Mariana Bandea.

Tabara este organizata de Ministerul Tineretului si Sportului cu sprijinul Consiliului Judetean Timis, al Directiei pentru Tineret si Sport Timis si cu ajutorul Palatului Copiilor.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...