Noutati :

Scoala de Constructii Metalice din Timisoara, din nou in prim-plan. Specialistii in domeniu se reunesc la UPT

12 iunie, 2019 - 08:04 PM
Autor: Bianca Dichis      
Categorie: EDUCATIE
0

TIMISOARA. Universitatea Politehnica Timisoara (UPT), Facultatea de Constructii, Departamentul de Constructii Metalice si Mecanica Constructiilor (CMMC), Centrul de Cercetare pentru Mecanica Materialelor si Siguranta Structurilor (CEMSIG) , impreuna cu Academia Romana – Filiala Timisoara, Centrul de cercetari tehnice fundamentale si avansate (CCTFA), Sectia de constructii metalice si sudura, organizeaza cea de-a XVI-a Conferinta Nationala de Constructii Metalice CM16-2019 (Timisoara, 13-14 iunie 2019). Deschiderea conferintei va avea loc in 13 iunie 2019, ora 8:30, in amfiteatrul K1 al Centrului de Conferinte al Universitatii Politehnica Timisoara.

Conferintele Nationale de Constructii Metalice au debutat in 1973, la Timisoara, la initiativa academicianului Dan Mateescu, devenind de-a lungul timpului o prestigioasa traditie universitara cu un caracter de inalt profesionalism in Romania. Beneficiind, inca de la prima editie, de participarea semnificativa a unor invitati de renume din strainatate, aceste conferinte au constituit un prilej de intalnire a specialistilor din domeniul constructiilor metalice (universitari, cercetatori, proiectanti si executanti din industria de profil), jucand astfel un rol important in transmiterea ideilor novatoare, a performantelor stiintifice si tehnice, constituind in acelasi timp oportunitati pentru schimburi de idei si dezbateri fructuoase. Pana in 1989 s-au organizat la Timisoara inca 4 editii ale conferintei, in anii 1979, 1982, 1985, 1988.

Intr-un fel, initierea la Timisoara a acestei manifestari si, apoi, continuarea ei printr-o serie de Conferinte Nationale cu participare internationala, a reprezentat si reprezinta o recunoastere a scolii de Constructii Metalice de la Timisoara. Aparitia si dezvoltarea constructiilor metalice in partea de vest a Romaniei si in special pe teritoriul istoric al provinciei Banat a fost stimulata si influentata de aparitia si dezvoltarea industriei metalurgice in aceasta zona, inca de la inceputul secolului al XVII-lea. Prima uzina infiintata aici, in 1771, de catre autoritatile austriece, a fost uzina metalurgica de la Resita, unde functiona un atelier pentru confectii metalice si poduri din otel, care includea la vremea respectiva si un birou de proiectare.

Aici si-a inceput cariera profesionala, in anul 1935, tanarul Dan Mateescu, proaspat absolvent al scolii Politehnice din Berlin, Charlottenburg. in anul 1940, atelierul de confectii metalice a fost mutat la Bocsa Romana, avandu-l pe Dan Mateescu drept conducator. in anul 1941, in cadrul scolii Politehnice din Timisoara a fost infiintata Facultatea de Constructii. Dan Mateescu a fost incadrat aici pe post de conferentiar in anul 1944, pentru ca in anul 1948 sa fie numit profesor universitar. in acelasi an, sub coordonarea profesorului, se infiinteaza un centru de studii si proiectare a constructiilor metalice. Sinergia intre activitatea de proiectare, cea de cercetare si de formare a studentilor a continuat si a devenit o marca a scolii Timisorene.

Printre lucrarile care au facut faima colectivului condus de catre profesorul Mateescu se evidentiaza: cupola pavilionului Rom-Expo de la Bucuresti), in 1963, structurile salilor masinilor de la Portile de Fier I si II, Structura Centralei Termice Praga Nord, sala de sport si velodromul acoperit din Tripoli, Libia. Profesorul Dan Mateescu avea sa devina primul sef al Catedrei de Constructii Metalice de la Timisoara, infiintata in anul 1952. Sub indrumarea si la initiativa sa a fost construit, in anul 1959, Laboratorul pentru Structuri Metalice, primul de acest fel din Romania.

Multe dintre solutiile aplicate in proiectele catedrei au fost testate si validate in acest laborator. O realizare de referinta a scolii timisorene de constructii metalice din perioada actuala o reprezinta Bucharest Tower Center International, cea mai inalta cladire din Bucuresti in perioada 2006-2012, a carei structura de rezistenta a fost proiectata de echipa formata din profesorii Dan Dubina, Florea Dinu, Aurel Stratan si Adrian Ciutina, lucrare laureata cu trofeul European Steel Design Award, la Conventia Europeana de Constructii Metalice – ECCS, Lucerna, 2007.

Directiile activitatii de cercetare, dezvoltate din ce in ce mai clar in cadrul colectivului de la Timisoara, au fost legate de stabilitatea structurilor, calculul plastic, structuri cu deschideri mari, fenomenul de oboseala a metalului, respectiv calculul la seism al structurilor. in acelasi timp, s-a desfasurat, practic de catre aceeasi echipa, o foarte importanta activitate de consultanta si proiectare a unor constructii remarcabile.

Incepand din 1990, colectivul Catedrei de constructii metalice din Timisoara, care devine Departamentul de Constructii Metalice si Mecanica Constructiilor, in cadrul Universitatii Politehnica Timisoara, se impune la nivel national prin promovarea normelor europene de calcul si proiectare in domeniul constructiilor metalice si prin devoltarea si aplicarea unor solutii tehnice si tehnologii inovative in acest domeniu. Totodata, Departamentul se afirma si manifesta activ in cooperarea internationala, in plan stiintific si academic, participand in mod consistent in programe si proiecte de cercetare si academice, in comisii tehnice si organisme stiintifice si profesionale.

In acest cadru tematic, colectivul de cercetare, compus din cadre didactice si doctoranzi, initiaza, participand si/sau coordonand proiecte majore complexe de cercetare la nivel european si national.

Echipa de cercetare de la Timisoara a participat intens in perioada de referinta la elaborarea de norme tehnice si documentatie suport in domeniul constructiilor metalice, activitati finantate de catre ministerul de resort. A participat apoi la implementarea in Romania a Eurocodurilor structurale si a Euronormelor, cu precadere in domeniul structurilor metalice, in perioada 2000-2010. in prezent colectivul este angrenat in activitatile privind elaborarea noilor versiuni ale Eurocodurilor Structurale (incepute in 2015), membrii sai fiind prezenti in 7 grupuri de lucru si 4 comitete de redactare pentru Eurocodurile 3, 4 si 8 (structuri din otel, structuri compuse otel-beton si structuri rezistente la cutremur).

Temele conferintei din acest an sunt urmatoarele:
– Noutati si tendinte in metodologia de calcul, in proiectare, in executie si in normele tehnice din domeniul constructiilor metalice si compuse din otel – beton;
– Constructii remarcabile: proiectare, executie, montaj;
– Comportarea constructiilor metalice la actiuni extreme;
– Reabilitarea constructiilor prin solutii constructive bazate pe utilizarea materialelor metalice;
– Impactul asupra mediului inconjurator: criterii si parametri de dezvoltare durabila;
– Structuri metalice in arhitectura moderna.

Pe langa sesiunile conferintei, vor fi prezentari ale unor invitati speciali (keynote speakers) de la Universitatea Tehnica Atena (Grecia), Universitatea din Coimbra (Portugalia), Universitatea din Aachen (Germania), Universitatea din Lodz (Polonia).Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...