Noutati :

Schimbari in programul cultural al Asociatiei Timisoara 2021, anuntate dupa intalnirea ministrului Culturii cu primarul Dominic Fritz si seful Consiliului Judetean Timis Alin Nica

4 noiembrie, 2020 - 03:51 PM
Autor: Liliana Iedu      
Categorie: CULTURA
0

TIMISOARA. Proiectele majore de infrastructura culturala ale Timisoarei si obiectivele ce trebuie dezvoltate pentru 2023, cand orasul va deveni Capitala Culturala Europeana au fost discutate de Bogdan Gheorghiu ministrul Culturii cu primarul Dominic Fritz si cu presedintele Consiliului Judetean Timis Alin Nica.

CITESTE SI: Festivalul George Enescu se tine la Timisoara, in anul in care orasul devine Capitala Culturala Europeana 

Cei trei au convenit ca trebuie imbunatatite procedurile de lucru, mai ales in privinta obtinerii de fonrusi pentru structura de cultura din TImisoara, ca trebuie alocate fonduri pentru programul Timisoara Capitala Culturala, dar si ca e nevoie de schimbarea legilor care sa permita finantarea.

Este necesar sa armonizam procedurile dintre cele trei entitati Ministerul Culturii, Consiliul Judetean Timis si Primaria Municipiului Timisoara si sa cream un grup de lucru compus din reprezentati ai autoritatilor publice centrale si locale si asociatiile din sectorul cultural pentru ca în felul acesta sa poata creste atat capacitatea mediului cultural local de a accesa linii de finantare si de a implementa proiecte culturale de interes local si national, cat si implicarea timisorenilor în programul Timisoara 2021. De asemenea, în perioada urmatoare, vor fi luate masuri concrete privind activitatea Asociatiei Timisoara 2021, precum si modificarea programului cultural Timisoara 2021 si actualizarea avand în vedere masurile restrictive impuse de epidemia COVID-19”, Dominic Fritz, Primarul Timisoarei.

Ministrul Culturii: Timisoara nu era pregatita pentru titlul de Capitala Culturala a Europei in 2021

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a declarat, la Timisoara, ca in proiectul Capitala Culturala Europeana ”au fost multe blocaje”, din cauza diferentelor de viziune ale Consiliului Judetean Timis, Primariei Timisoara si Ministerului Culturii, dar ca acestea vor disparea, avand in vedere ca CJ si primaria au alte conduceri acum, dupa alegerile locale.

Au fost multe blocaje, diferente de viziuni intre Consiliul Judetean, Primarie, Ministerul Culturii. A fost o Asociatie care a trebuit sa coaguleze aceste institutii, nu s-a intamplat acest lucru. Astazi avem atat la Primaria Timisoara cat si la Consiliul Judetean Timis, conducere noua. Cu siguranta abordarile vor fi altfel
din punct de vedere financiar. Am alocat 215 milioane lei pentru finalizarea lucrarilor”, a declarat ministrul Culturii.

Intrebat daca Timisoara ar fi fost pregatita pentru titlul de Capitala Culturala Europeana, daca nu ar fi fost pandemia, Bogdan Gheorghiu a declarat ca nu ar fi fost pregatita.

Daca ma intrebati daca Timisoara este pregatita, nu”, a spus ministrul.

Bogdan Gheorghiu a mai declarat ca orice decizie legata de proiect trebuie luata de comuna acord si cu primarul Timisoarei.

Opinia mea e ca orice decizie trebuie luata de comun acord, pentru a nu exista blocaje. Postul de comisar guvernamental pentru Capitala Culturala Europeana nu este ocupat si nu va fi pana nu ajungem la o decizie comuna”, a mai precizat ministrul.

Directorul executiv al Asociaţiei TM 2021, Simona Neumann, a anunţat ca Timişoara devine Capitala Europeana a Culturii in 2023, dupa ce Comisia CULT a Parlamentului European a votat propunerea Comisiei Europene de a extinde anul exercitarii titlului de Capitala Europeana a Culturii pentru Timişoara in 2023. Modificarea a survenit ca urmare a izbucnirii pandemiei cu noul coronavirus.

CITESTE SI: Ministrul Culturii promite bani pentru Fabrica de Decoruri si Sala 2 a Teatrului National Timisoara

CITESTE SI: Muzeul Revolutiei de la Timisoara va purta numele primului martir din Decembrie 1989, Lepa Barbat Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...