Schimbari importante pentru noua lista de medicamente compensate. Vezi ce modificari se pregatesc

Noua lista de medicamente compensate ar trebui sa intre in vigoare odata cu pachetul de servicii medicale de baza. Reprezentantii Ministerului Sanatatii s-au intalnit cu cei ai Asociatiei Producatorilor de Medicamente.

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, secretarul de stat Adrian Pana si presedintele CNAS, Cristian Busoi, s-au intalnit, sambata, cu reprezentantii Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM), cu care au discutat despre taxa clawback diferentiata, in contextul introducerii noii liste de medicamente compensate si noua modalitate de calcul a preturilor la medicamente, informeaza MS, intr-un comunicat de presa.

In cadrul intalnirii, ministrul Eugen Nicolaescu a spus ca doreste sa se ajunga cat mai rapid la un acord pentru acceptarea unei taxe clawback care sa acopere financiar noua lista de medicamente compensate si sa fie gasite unei solutii de creare a unui spatiu bugetar necesar pentru acoperirea TVA-ului pe lista de medicamente compensate.
Reprezentantii ARPIM au sustinut ca, in principiu, sunt de acord cu o taxa de clawback diferentiata si au prezentat mai multe propuneri.

Expertii Ministerului Sanatatii si specialistii din industria farmaceutica vor realiza, saptamana viitoare, mai multe simulari pe baza propunerilor ARPIM, astfel incat noua lista de compensate sa poata intra in vigoare la termenul stabilit, iar impactul pe bugetul aprobat sa fie neutru, a precizat sursa citata.

Conducerea Ministerului Sanatatii a mai convenit cu reprezentantii ARPIM ca, in cadrul intalnirii care va avea loc saptamana viitoare, sa analizeze si simularile referitoare la impactul creat pe o noua formula de calcul a pretului la medicamente, astfel incat sa poata fi pregatit in cel mai scurt timp actul normativ.

Ministrul Eugen Nicolaescu a sustinut ca, printr-un dialog constructiv, va putea intra in vigoare noua lista de medicamente compensate, astfel incat pacientii sa aiba acces la tratamente inovative.

Noua lista de medicamente compensate ar trebui sa intre in vigoare la 1 aprilie, odata cu pachetul de servicii medicale de baza.

Citeste mai multe AICI

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.