Noutati :

Schimbari importante la cladirile istorice din Timisoara. Ce apare pe fatada fiecareia?

12 februarie, 2016 - 01:55 PM
Autor: Bianca Dichis      
Categorie: SOCIAL
2

TIMISOARA. Ansamblurile de cladiri istorice din Timisoara vor fi semnalizate. O ampla campanie de informare legata de cladirile de tip monument istoric a inceput la Timisoara, iar un prim pas spre constientizarea importantei acestora a fost facut. Reprezentantii Directiei de Cultura Timis vor sa atraga atentia asupra acestor cladiri si a modului in care pot fi facute reparatii sau modificari in astfel de cladiri.

„In primul rand, vrem ca proprietarii sa stie ca stau intr-o cladire protejata de lege si sa isi asume obligatiile pe care le au ca proprietari de cladire monument istoric. Se evita, in acest fel, ideea ca putem face orice cu aceasta cladire pentru ca ea nu este protejata. Se incearca evitarea de modificari care uneori sunt structurale. Fatadele se vad si modificarile la fatade sunt din ce in ce mai rare, insa exista modificari interioare, de tamplarie, pe care proprietarii le considera legitime, pentru ca nu stiu ca acea cladire face parte dintr-un ansamblu sau dintr-un sit monument istoric”, a declarat Sorin Predescu, directorul Directiei de Cultura Timis.

Cladirile de tip monument istoric din Timisoara au fost identificate, iar pe o parte dintre ele sunt deja montate placute de semnalizare. In cadrul campaniei demarate de Directia de Cultura Timis, pentru inceput, vor mai fi montate alte 55 de placute de semnalizare, de data aceasta pe cladirile care fac parte din ansambluri istorice.

fatade-cladiri-piata-traian (13)

„Cladirile sunt identificate, semnalizarea lor este usor neclara in lege. Autoritatile locale sunt obligate sa semnalizeze monumentele individuale, insa semnalizarea cladirilor care apartin de ansamblu si situ nu e foarte clara, de accea si-a asumat Directia de Cultura acest rol”, a completat Sorin Predescu.

Cele 55 de placute de semnalizare vor fi montate pe cladiri de timp monument istoric din cartierul Fabric. Acestea sunt cuprinse intre Palatul Baile Neptun si Piata Traian. Iar in urmatorii doi-trei ani, reprezentantii Directiei de Cultura Timis si-au propus sa reuseasca sa monteze placute de semnalizare pe toate cladirile monument istoric din Timisoara.

In total, in Timisoara sunt aproximativ 17.500 de cladiri de tip monument istoric, potrivit reprezentantilor Directiei de Cultura.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 2comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Cu fatadele si acoperisurile este foarte bine caci este reglementat si prin lege, dar in interior care este treaba Directiei de Cultura sau doreste sa organizeze vizite cu grupuri de turisti si in interior

  2. Exact, in interior ce conteaza? Fatada si acoperisul sunt cele ce trebuiesc protejate, aici intra si tamplaria la usi si geamuri. Insa daca tot sunt de patrimoniu, exista vre-un ajutor non/guvernamental pentru cei care vor sa renoveze? parca da, intreb fiindca chiar nu stiu sigur. Cladirile din Piata Unirii, din ce fonduri s-au renovat?