Schimbarea fabuloasa a Domului din Piata Unirii din Timisoara! Cum va arata cladirea simbol a orasului cand acesta va deveni Capitala Culturii Europene

TIMISOARA. Lucrari ample vor incepe la Catedrala romano – catolica din Timisoara, cunoscuta drept Domul Catolic din Piata Unirii din Timisoara. Pentru aceasta a fost semnat un contract de finantare europeana.

CITESTE SI: De ce e nevoie ca strada Popa Sapca sa fie inchisa 4 luni? Explicatiile primarului Nicolae Robu pentru masura care a aruncat traficul din Timisoara in haos 

Concret, este vorba despre un proiect european care se va derula pe o perioada de 36 de luni, iar valoarea finantarii nerambursabile este de 21.316.962 lei.

Contractul de finantare a fost iscalit, miercuri, chiar in incinta Catedralei, de catre conducerea ADR Vest si cea a Episcopiei romano – catolice.

CITESTE SI: Primul pas in conturarea mult asteptatului program pentru Timisoara Capitala Culturala Europeana 2021! 

Ne bucuram sa pornim Programul Operational Regional intr-un loc inedit. Proiectul a fost depus pe Axa 5 – Reabilitare cladiri de patrimoniu, cladiri care trebuie sa aduca plus valoare in comunitate. A fost o munca sustinuta, avem 19 proiecte trimise la contractare. Suntem intr-un ritm foarte bun, urmand ca in perioada urmatoare sa intram pe zona microintreprinderilor cu finantarile”, a declarat Sorin Maxim, directorul ADR Vest.

Episcopul romano-catolic din Timisoara, ES Martin Roos, a explicat de ce Domul merita din plin aceasta schimbare.

Cred ca aceasta catedrala merita sa fie luata in evidenta pentru ca e deosebita. A fost construita in stil baroc, planurile au fost facute la Viena si a fost finalizata in anul 1774. E un monument deosebit, construit in stilul este baroc. Acest stil era pe atunci stilul modern. Se poate spune ca e ultimul stil cu radacini crestine. Are la temelie un simbol al vietii crestine. Se spune ca sub pamant sunt mai multe caramizi decat deasupra. Ne bucura ca in ciuda mlastinilor stam pe pamant sigur. Acest edificiu este incaperea cea mai buna din punct de vedere al acusticii, aici s-au inregistrat diferite piese, inclusiv in epoca comunista. In fata altarului sunt doua statui care amintesc de Carol al VI-lea si de Maria Terezia, doua personalitati din familia Habsburgica, sub domnia carora s-a ridicat acest edificiu. Pentru noi, romano-catolicii, Catedrala e principala biserica, aici se sfintesc preotii care slujesc pe aria Episcopiei”, a declarat ES Martin Roos.

CITESTE SI: EXCLUSIV! Spargere la casa unui om de afaceri din Timisoara! Cu ce suma uriasa au plecat hotii?  

Lucrarile de reabilitare cuprind refacerea pardoselii de piatra din incinta Catedralei, dar si cea din incinta criptei, repararea scarii de lemn si a tamplariei din interior, inclusiv schimbarea banchetelor de lemn, inlocuirea sistemului de incalzire si introducerea incalzirii in pardoseala, inlocuirea retelei electrice, realizarea de instalatii video, audio. De asemenea, vor fi reabilitate vitraliile, altarul, fatada Catedralei si burlanele, respectiv jgheaburile. In jurul edificiului va fi amenajat un trotuar si va fi refaxut si gardul imprejmuitor.

Urmeaza sa fie realizat proiectul tehnic, iar apoi sa inceapa procedurile de licitatie. Lucrarile ar urma sa se finalizeze in decembrie 2020, iar in anul 2021, cand Timisoara va fi Capitala Culturala a Europei, acest obiectiv va deveni unul dintre principalele obiective turistice din Timisoara. Pe parcursul lucrarilor, acesta va fi inchis publicului cand se vor face lucrari de schimbare a pardoselii.

CITESTE SI: Atentie, soferi! Se INCHIDE inca o artera importanta din Timisoara pentru doua luni! 

Constructia Domului romano – catolic din Piata Unirii din Timisoara a inceput in anul 1736 si s-a incheiat in 1774. Acesta este cel mai important monument baroc din Banat in care slujbele se tin in limbile romana, maghiara si germana. Datorita acusticii deosebite, aici au loc concerte de orga sau de muzica sacra. Orga a fost construita in atelierele Wegenstein din Timisoara.

In timpul razboiului ruso-austro-turc, intre anii 1788 – 1791, Domul a fost depozit militar si a servit si ca depozit de sare.

In anul 1849, in timpul asediului din razboiul dintre tanara Republica Maghiara si Monarhia Austriaca, un proiectil a lovit acoperisul domului, perforand bolta. in acel moment, biserica era plina de refugiati civili, insa nu a existat nicio victima, fapt considerat la acea vreme o minune cereasca.

Pentru prima data s-a slujit in Dom in anul 1754, desi cladirea era inca destul de departe de faza finala.

FOTO: Virgil Simonescu

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.