Noutati :

Schimbare pe piata imobiliara la Timisoara! Ce s-a intamplat cu preturile la apartamente si cu cat se vand locuintele in unele cartiere?

3 august, 2015 - 11:20 AM
Autor: Anonim      
Categorie: ECONOMIC
3

TIMISOARA. Preturile n-au mai crescut galopant la apartamente in Timisoara! Scumpirea, spun specialistii, a fost una timida, aproape nesemnificativa, fata de ceea ce se intampla in urma cu un an sau doi.

Pretul mediu unitar al apartamentelor vechi, in primul semestru din 2015, a fost de aproximativ 863 €/mp, in crestere cu 0.3% atat fata de semestrul al doilea din 2014 cat si fata de primul semestru al anului trecut, se arata intr-o analiza facuta de o firma de evaluare a proprietatilor imobiliare.

Comparativ, la nivel national, in decursul ultimelor 12 luni, scaderea preturilor aferente apartamentelor vechi a fost sub 1%, iar in ultimele sase luni s-a inregistrat un usor reviriment, de aproximativ 0.1%.

Aceasta crestere din ultimele sase luni s-a simtit foarte putin pe piata, de aceea parerea generala a fost mai degraba de stabilitate a preturilor. Comparativ cu perioada de inceput a crizei (anul 2008), preturile apartamentelor vechi au scazut cu aproximativ 40% la nivel national.

In zona ultracentrala, apartamentele vechi cu doua camere, de exemplu, s-au vandut cu preturi cuprinse intre 48.000 si 65.000 €, in timp ce pentru acelasi tip de apartamente din zone mai slab cotate, cum ar fi Sagului, s-au achitat sume cuprinse intre 35.000 si 44.000 €. In zona Soarelui valorile sunt cuprinse intre 38.000 si 47.000 €, iar in zona Bucovina sunt intre 40.000 si 50.000 €.

In ceea ce priveste apartamentele noi, pretul mediu unitar in primul semestru din 2015 a fost de aproximativ 942 €/mp, in scadere cu 0.2% fata de semestrul al doilea din 2014, dar in crestere cu aproximativ 1.4% fata de perioada similara din 2014.

Apartamentele noi cu doua camere din zona centrala s-au vandut cu preturi intre 70.000 si 100.000 €, iar cele din zona periferica au avut preturi intre 45.000 si 65.000 €.

Un alt segment al pietei rezidentiale – casele – a inregistrat in primele sase luni din 2015 un pret mediu unitar de aproximativ 700 €/mp suprafata desfasurata, in crestere cu 0.4% fata de semestrul al doilea din 2014, dar cu 0.3% mai mic fata de perioada similara din 2014.

Cele mai scumpe case/vile s-au vandut in Bucuresti, la un pret mediu de 1.073 €/mp, in usoara crestere cu 0.3% fata de semestrul anterior, Capitala fiind si singura localitate cu peste 1.000 €/mp. Pe locul secund se situeaza Cluj-Napoca cu un pret mediu de 870 €/mp, similar cu cel din semestrul trecut. Cele mai mici preturi de vanzare se regasesc in continuare in Alexandria (429 €/mp) si Botosani (435 €/mp).

In ceea ce priveste piata terenurilor, preturile sunt in crestere cu aproximativ 3% in primele sase luni ale acestui an fata de semestrul al doilea din 2014 si cu aproximativ 2% fata de perioada similara din 2014. Terenurile din zona centrala au fost tranzactionate cu preturi intre 130 si 220 €/mp, iar cele din zonele periferice cu perspective de dezvoltare cu preturi intre 5 si 16 €/mp.

Spatiile de birouri cu dotari de clasa A, situate in cladiri construite pentru functionare proprie, ajung sa fie inchiriate la preturi de pana la 12–15 €/mp/luna, in functie de suprafata inchiriata si de etaj. Spatiile cu dotari de clasa B, situate in cladiri construite pentru functionare proprie sau inchirieri ulterioare, ajung sa fie inchiriate la preturi de pana la 7–11 €/mp/luna, in functie de suprafata inchiriata si localizare. Mai multe aici!Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 3comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Prețurile sunt orientative, prețul e dictat de cerere și ofertă. Normal ar fi ca la o ofertă mică de unități, prețul să fie undeva la 600 euro/mp, dar fiecare vrea să unfle profitul 100% și sare la peste 1000 euromp.
    Numai speculanți pe piață, și unde mai pui că 99% din oferte se fac prin agenți imobiliari.

  2. preturile astea sunt pur orientative DARIAN nu mai este un evaluator cum era drept dovada si colaborarile lor au cam luat sfarsit cu bancile. O alta problema in RO sunt AGENTII IMOBILIARI care nu isi fac meseria deoarece sunt speculatori cu clienti, sunt perfect deacord sa se faca prin AGENTIE in unele tari notarul si agentul fac parte din tranzactie si este obligatoriu, dar la ceea ce fac unii prin TIMISOARA este o rusineeee. Cautati agentii imobiliare serioase care prezinta cu adevarat o oferta si o negociaza desi agentii imobiliari NU AU VOIE SA NEGOCIEZE ci doar sa INTERMEDIEZE :)))))

  3. Sunt foarte scumpe la salariile romanilor.Sclav la banca o viata intreaga sa iti poti cumpara un apartament….
    Inainte Ceausescu nu lasa oamenii fara locuinta…retardati care sunt la conducere noco ca le pasa….nu fac salarii mari in tara fata de preturile care sunt….Decat sa ma mut intr-o cutie de chibrite de 30000-50000 de euro mai bine cumpar o casa la tara mai ieftina decat sa ma jarmaneasca banca de asa dobanzi ….Camatarii pe fata cum lasa statul jigodiile de banci sa jarmaneasca romanul la salariile de mizerie din tara ……………….!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1