Noutati :

Scenariu teribil! O eruptie vulcanica in Islanda ar face ravagii in toata Europa

20 septembrie, 2011 - 06:52 PM
Autor: Anonim      
Categorie: EXTERN
0

Un vulcan din Islanda ar putea fi mortal pentru Europa daca ar erupe, spune un nou studiu facut de cercetatori. Acestia sugereaza ca o eruptie asemanatoare celei care a devastat Islanda in 1780 ar elibera gaze toxice in toata Europa.

Mai mult, intr-o lume moderna, dependenta de traficul aerian si comertul international, activitatea economica din aproape toata Europa, inclusiv productia si importul de alimente, s-ar putea prabusi.

Din iunie 1783 pana in luna februarie 1784, vulcanul Laki din sudul Islandei a erupt. Cu toate ca explozia nu a produs cantitati mari de cenusa vulcanica, in aer au fost aruncate 122 de miliarde de kilograme de dioxid de sulf, un volum putin mai mare decat activitatea industriala produsa in cursul unui an, a spus Anja Schmidt, cercetatoare la Universitatea din Leeds din Marea Britanie.

Dupa doi ani de la eruptia vulcanului Laki, aproximativ 10.000 de islandezi au murit, circa o cincime din populatie, si aproape trei sferturi din animalele salbatice din Islanda.

Locuitorii din Olanda, Suedia si Italia au raportat episoade in care le slabea vederea, aveau dificultati respiratorii, mai mult, a crescut mortalitatea asociata cu eruptia din Islanda. Potrivit unui alt studiu, circa 23.000 de englezi au murit ca urmare a expunerii la aerosolii eliberati in urma eruptiei.

Pentru a estima cum ar putea afecta, in prezent, populatia Europei o eruptie asemanatoare celei din islanda, Anja Schmidt si colegii ei au facut o simulare pe calculator. Cercetatorii au incercat sa stabileasca traseul emisiilor de dioxid de sulf si cati oameni vor muri din cauza gazului toxic.

La trei luni de la ipotetica eruptie, concentratia de aerosoli de deasupra Europei va creste cu 120%. Mai mult, numarul zilelor de dupa eruptie in care concentratia de aerosoli va fi foarte mare va ajunge la 74, fata de 38 de zile, la o eruptie mai mica. Deloc surprinzator, aerul va fi imbacsit de particule periculoase in zone precum Islanda si nordul Europei.

La un an de la ipotetica eruptie, din cauza aerului poluat va creste dramatic numarul persoanelor care vor dezvolta boli la inima si la plamani, boli care vor ucide circa 142.000 de oameni.

In ultimii 1.150 de ani, in Islanda, patru vulcani de marimea vulcanului Laki au erupt, au spus Schmidt si colegii ei. Asa ca noile date ale cercetatorilor sunt motive de ingrijorare.

Un vulcan din Islanda a inchis traficul aerian in Europa mai mult de o saptamana, in aprilie 2010 si pentru mai mult zile, in luna mai 2010. insa acea eruptie este minora pe langa puterea vulcanului Laki, care ar putea paraliza aeroporturile pentru mai mult de sase luni, a spus Alan Robock, cercetator la Universitatea Rutgers din New Jersey.

O asemenea eruptie ar avea un impact urias asupra culturilor, iar pentru ca traficul naval si aerian va fi grav afectat, europenii nu vor mai putea importa alimente. De asemenea, viata cotidiana a oamenilor va fi serios afectata. „Daca deasupra Europei vor fi nori cu dioxid de carbon, persoanele cu dificultati respiratorii vor fi nevoite sa stea inchise in casa”, a mai spus Alan Robock.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...