Scenariu de cosmar: Ce s-ar intampla daca unele tari ar renunta la euro?

Moneda euro va exista mereu, sustin analistii internationali, deoarece costurile asociate unei destramari ale zonei euro sau a excluderii unei tari care deja face parte din ea ar fi mult prea mari, fata de costurile pe care trebuie sa le suporte pentru sprijinirea financiara a unor membri mai slabi din punct de vedere economic.

Irlanda a devenit a doua cea mai indatorata tara dintre cele 16 din zona euro, dupa Grecia, iar pietele isi indreapta acum atentia spre Spania si Portugalia. Insa costul plecarii vreunei tari din zona euro si pagubele provocate tarilor ramase ar fi atat de mari, incat niciun guvern nu ar alege sa iasa din zona euro sau sa forteze o alta tara sa o paraseasca. Analistii citati de The New York Times dau exemplul dezastrului prin care a trecut Argentina in 2001 – 2002, cand intrarea in incapacitate de plata a costat tara 100 de miliarde de dolari si a condus milioane de oameni la saracie. Reactia in lant din Europa, in cazul unei destramari a zonei euro, ar fi de sute de ori mai violenta.

Costurile zonei „noneuro”, asa cum e numita de multe ori in Bruxelles, ar fi multiple: politice, economice, sociale, legate de reputatie si strategie. Moneda unica, introdusa in 1999, este culmea unei jumatati de secol de integrare europeana si chiar si o destramare partiala ar fi un salt urias inapoi pentru Uniunea Europeana, inclusiv pentru cei 11 membri care inca nu au adoptat euro. Potrivit analistilor, uniunea de 27 de state, care inca se chinuie sa se faca auzita intr-o lume dominata de puterile emergente gen China sau Statele Unite, ar suferi o lovitura devastatoare in ceea ce priveste prestigiul.

Destramarea zonei euro ar reinvia conflictele europene

In plus, este aproape imposibil sa ne imaginam ca piata unica a bunurilor, serviciilor, capitalului si a muncii, ce reprezinta fundatia prosperitatii europene, ar ramane intacta daca unele tari ar renunta la euro, provocand devaluari masive si fluxuri de capital haotice. Analistii cred ca iesirea unor state precum Grecia, Irlanda, Portugalia sau chiar a principalei puteri europene, Germania, ar reanima conflicte nationale din trecut, pe care unificarea ar fi trebuit sa le ingroape pentru totdeauna. Germania, care vinde 50 la suta din exporturile sale in zona euro, si-ar pierde pietele vitale si, cel mai probabil, ar ramane cu o moneda supraevaluata care i-ar dauna competitivitatii.

Consecintele politice ar fi oribile. O tara care ar pleca din zona euro nu ar mai putea fi prietena cu cele care ar ramane„, a explicat Jean Pisani-Ferry, director al grupului de cercetare economica Bruegel din Bruxelles. De asemenea, economistul american Barry Eichengreen, este de parere ca adoptarea euro este ireversibila. „Renuntarea ar insemna pregatire indelungata, care, avand in vedere devaluarea anticipata, ar provoca cea mai importanta criza financiara din istorie”, a spus Eichengreen, profesor la Universitatea Berkeley din California.

Care ar fi efectele financiare ale iesirii din zona euro?

Drept efecte, consumatorii si companiile si-ar muta depozitele in banci din alte tari care ar ramane in continuare in zona euro, pentru a-si proteja economiile, dand nastere unui lant de falimente bancare, retrageri de capital si vanzari de active. Avand in vedere ca datoria externa a tarilor care ar indrazni sa iasa din zona euro ar fi denominata in moneda unica, este aproape sigur ca tara respectiva ar intra in incapacitate de plata, provocand acute probleme de solventa pentru propriile banci si pentru toate bancile din Europa. De asemenea, nu s-ar putea imprumuta de pietele externe timp de ani de zile, insa ar fi nevoita sa-si echilibreze bugetul imediat. Datoriile interne ar putea fi convertite intr-o moneda nationala devaluata, provocand pierderi severe creditorilor, fie s-ar plati in euro, ducand la falimentul debitorilor.

Costurile legale si administrative ale reintroducerii monedei nationale ar fi enorme, iar companiile ar cheltui miliarde de euro pe parcursul mai multor ani pentru a pregati schimbarea. Orice incercare de a fixa o rata de schimb ar fi atacata imediat de pietele valutare, in timp ce o rata de schimb total libera ar duce la o depreciere necontrolata.
Din cauza impredictibilitatii costurilor, investitiile ar fi extrem de limitate, iar inflatia, somajul si reducerea cheltuielilor ar provoca mari probleme sociale. Aceste lucruri ar acoperi cu mult potentialul unei cresteri a exporturilor sau a veniturilor din turism, bazate pe devaluarea propriei monede.

Totusi, Paul Krugman, castigatorul premiului Nobel pentru economie, sustine ca, daca iesirea din zona euro nu ar fi nici aleasa, nici dorita, ci impusa de fortele irezistibile ale pietelor financiare, costurile renuntarile la euro s-ar reduce semnificativ. Cu toate acestea, analistii internationali sunt de acord ca introducerea euro a fost un trimuf al politicii asupra economiei, iar dorinta politica de a ramane o uniune monetara este inca foarte puternica.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.