Scandalul WikiLeaks: cea mai mare scurgere de informatii secrete din istorie

Casa Alba a condamnat ferm publicarea a sute de mii de mesaje confidentiale si Hillary Clinton a vorbit chiar despre „un atac la adresa comunitatii internationale”.

250.000 de mesaje confidentiale, care contin descrieri nu tocmai magulitoare la adresa liderilor lumii, sunt acum la vederea oricarui curios. Analistii estimeaza ca aceasta este una dintre cele mai mari scurgeri de informatii secrete din istorie, iar americanii au inrosit telefoanele, cerandu-si scuze de la cei mentionati in mesaje.

Purtatorul de cuvant de la Casa Alba a mers si mai departe, gasindu-i deja vinovati pe angajatii WikiLeaks.

Regele Abdullah al Arabiei Saudite i-a indemnat pe americani sa „reteze capul sarpelui”, adica sa atace Iranul pentru a distruge programul nuclear al Teheranului. Mahmud Ahmadinejad a reactionat imediat, declarand ca totul nu este decat o strategie pusa la cale de americani, „un act satanic” menit sa semene discordie intre Iran si vecinii sai.

Casa Alba a ordonat revizuirea procedurilor de securitate, in speranta ca va evita noi dezvaluiri.

Pana una alta, viitoarea tinta a site-ului WikiLeaks este o importanta banca americana, ale carei documente secrete vor dezvalui existenta unui „ecosistem al coruptiei”.

***

Dezvaluirile WikiLeaks: lumea, asa cum o vad americanii

Politicieni din toata lumea au aflat ce cred diplomatii SUA despre ei. Publicarea telegramelor Ambasadei SUA de la Bucuresti e asteptata cu nerabdare, insa Romania mai are pana cand documentele care o privesc vor fi publicate.

Evenimentul Zilei: Peste o mie de depese ce mentioneaza Romania, 830 dintre fiind trimise de Ambasada SUA la Bucuresti catre Washington, vor fi date publicitatii in urmatoarele saptamani de site-ul WikiLeaks. Intr-o declaratie transmisa ieri EVZ, ambasada americana ofera un indiciu cu privire la ce se pot astepta politicienii si opinia publica din Romania. „Prin natura lor, informarile trimise Washingtonului din alte tari sunt concepute intr-un stil direct si contin adesea informatie in forma bruta”, precizeaza ambasada.

Gandul: MESAJUL SECRET DESPRE „TERORISM” TRIMIS cu 5 zile inainte de rapirea ziaristilor. CE AFLA SUA din Romania Pe 23 martie 2005, cu 5 zile inainte de declansarea crizei ostaticilor jurnalisti romani in Irak, Ambasada SUA a trimis la Washington o informare referitoare la terorism. Note cu acest subiect au mai fost transmise in timpul crizei si pe 23 mai 2005, a doua zi dupa eliberarea celor trei. Telegramele trimise de Ambasada SUA la Bucuresti arata ca Romania a intrat in sfera de interes constant a diplomatiei americane abia la alegerile din 2004. • Dezvaluirile Wikileaks referitoare la secretele diplomatiei americane, cuprind note secrete transmise la Washington de diplomatii americani de pe intreg mapamondul, incepand cu anul 1966.

Romania Libera: Wikileaks arunca SUA in razboiul poreclelor diplomatice Documentele scandaloase facute publice de site-ul WikiLeaks pot crea tensiuni intre Statele Uunite si cateva tari importante, ai caror lideri au fost descrisi in termeni ireverentiosi de catre diversi diplomati americani. De asemenea, pot aparea diferende separate intre statele amintite in mesajele diplomatice cu pricina. Printre miile de documente popularizate de WikiLeaks se afla portrete deloc favorabile liderilor politici din Franta, Germania, Italia sau Rusia.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.