Scandalul momentului, noi precizari: ‘Nu toti soferii vor fi verificati cu drugtestul’. Cat de usor ramai fara permis

Guvernul a adoptat zilele trecute o ordonanta de urgenta prin care se aduc modificari Codului Rutier. Prin actul normativ au fost stabilite noi reguli pentru verificarea soferilor cu aparatul drugtest, iar daca un sofer refuza controlul, va fi dus la spital ca si pana acum, insa va ramane fara dreptul de a conduce pana la sosirea analizelor.

CITESTE SI: CSC Dumbravita, esec la limita cu Universitatea Craiova, echipa ce va reprezenta Romania in Cupele Europene 

Modificarile aduse prin ordonanta 84 au starnit revolta soferilor din intreaga tara. Acestia spun ca in multe cazuri, drugtestele dau rezultat fals pozitiv.

Politia Romana a venit cu noi clarificari si spune in ce situatii vor fi controlati soferii pentru a fi depistati daca au consumat sau nu droguri.

Retragerea permisului de conducere exista deja în legislația rutieră anterioară emiterii OG 84, având un caracter administrativ, neavând un rol punitiv, ci preventiv, fiind dispusă în scris, atunci când, spre exemplu, titularul unui permis de conducere este declarat inapt medical pentru a conduce un autovehicul pe drumurile publice ori acesta nu respectă obligația legală de a se prezenta la examinarea medicală, necesară certificării aptitudinilor de a conduce un autovehicul pe drumurile publice.

Prin actul normativ amintit, respectiv OG 84, s-a extins cadrul de aplicare a acestei măsuri administrative(retragere permis) și în situațiile în care conducătorul unui autovehicul, titular de permis de conducere, refuză să respecte obligația legală de a se supune testării, în vederea stabilirii consumului de substanţe psihoactive ori a concentraţiei de alcool în aerul expirat, la solicitarea poliţistului rutier, deși este identificat în trafic având:

a) sancțiuni contravenționale aplicate, în mod repetat, în ultimii 3 ani, pentru săvârșirea contravenţiei de conducere sub influența băuturilor alcoolice;

b) a fost condamnat definitiv pentru infracţiuni privind conducerea unui autovehicul sub influența alcoolului sau a unor substanțe psihoactive, a consumat alcool sau alte substanțe psihoactive ulterior producerii unui accident de circulație, a refuzat sau s-a sustras de la prelevarea de probe biologice, a săvârșit infracțiuni privind traficul şi consumul ilicit de droguri;

c) în vehicul recipiente ce pot conţine băuturi alcoolice şi care prezintă urme de consum sau substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive;

d) un comportament nefiresc, care poate fi generat de consumul de băuturi alcoolice sau substanțe psihoactive.

Prin urmare, nu toți șoferii sunt testați, așa cum s-a vehiculat în spațiul public, ci doar cei care se regăsesc într-una dintre situațiile de mai sus.

Retragerea permisului de conducere în cazul acestui refuz încetează, iar șoferul primește permisul înapoi, dacă rezultatul analizei probelor biologice atestă lipsa în organism a alcoolului sau a substanțelor psihoactive.

Mai mult, această măsură a retragerii permisului de conducere nu presupune întocmirea unui dosar penal.

Măsura administrativă de retragere a permisului de conducere poate fi contestată, conform Legii nr. 554/2004 privind contenciosul administrativ, instanța competentă având posibilitatea suspendării executării actului administrativ/anulării actului administrativ.

Prin instituțiile juridice prevăzute, legislația rutieră are drept scop protejarea unor valori fundamentale, precum viața, integritatea corporală şi sănătatea tuturor persoanelor participante la trafic sau aflate în zona drumului public, care trebuie să primeze în fața unei singure persoane care pune în pericol pe ceilalți.

Astfel, în urma noilor modificări legislative în domeniul rutier, conducătorii auto care refuză testarea cu aparatele din dotare, fie drugtest, fie etilotest, sunt conduși la unități medicale specializate, pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii prezenței, existenței sau inexistenței substanțelor interzise sau alcoolului în sânge, iar, față de aceștia este luată măsura administrativă de retragere a permisului de conducere, până la sosirea rezultatului probelor.

Anterior acestor modificări, în situația sus-menționată, pe vechea legislație, în unele cazuri, se întocmea un dosar penal in rem, iar conducătorul auto trebuia să aștepte soluționarea dosarului penal„, transmit reprezentantii Politiei Romane.

Atentie si la medicamente. Noile aparate drug test detecteaza si substantele din compozitia acestora

Politistii vorbesc si despre aparatele drugtest pe care le folosesc si dau asigurari ca sunt cele mai bune, folosite atat in Europa, cat si in Statele Unite ale Americii. Oamenii legii spun ca aceste dispozitive nu detecteaza doar drogurile, ci si substantele din unele medicamente. Astfel, soferii sunt sfatuiti sa aiba grija si ce pastile iau.

Cu privire la aparatele drugtest folosite la nivelul Poliției Române, acestea sunt Drager 5000, importate din Germania, cele mai noi de pe piață, de ultimă generație și folosite în toate țările europene, precum și în Statele Unite ale Americii.

Este necesar ca cetățenii să se informeze cu privire la medicamentele pe care le consumă și să citească atent prospectul ori să se consulte cu un medic, deoarece unele medicamente sunt contraindicate pentru condusul autovehicolelor.

Așadar, persoanele în cauză se pot pune în pericol, atât pe ei, cât și pe ceilalți participanți la trafic, având în vedere faptul că efectul unor medicamente poate reduce capacitatea și timpii de reacție, iar aparatele Drugtest detectează inclusiv substanțe din compoziția acestor medicamente.

Testarea reprezintă doar un indiciu în ceea ce privește posibilitatea ca acel șofer să fi consumat substanțe interzise. Tocmai de aceea sunt recoltate probe biologice, la o unitate medicală, iar rezultatul acestora reprezintă probă în ceea ce privește existența sau inexistența substanțelor interzise.

Măsurile sunt diferite de la o țară la alta, însă toate statele au o preocupare și sunt foarte atente la aceste abateri care sunt considerate grave, în orice stat, și anume conducerea sub influența alcoolului sau a substanțelor interzise.

În acest moment, analizarea probelor biologice nu este atributul Poliției Române, ci al serviciilor de medicină legală.

Durata analizării probelor biologice a fost luată însă în considerare, la momentul modificărilor legislative, iar, la propunerea Ministerului Afacerilor Interne, în urma unei analize efectuate la nivelul Direcției Rutiere, a fost introdusă posibilitatea legală ca Poliția Română să organizeze și să dețină laboratoare proprii, pentru a analiza aceste probe și pentru a emite cât mai repede un rezultat.

Primul astfel de laborator va fi operaționalizat la nivelul Institutului Național de Criminalistică din cadrul Poliției Române, iar cel de-al doilea, la nivelul județului Cluj.

De asemenea, în continuare, vor fi operaționalizate astfel de laboratoare în toată țara, la acest moment, documentația pentru laboratorul din cadrul Institutului Național de Criminalistică – I.G.P.R. fiind deja pregătită.

Totodată, la data de 4 iulie 2024, de la nivelul Poliției Române a fost transmisă o informare oficială către Institutul Național de Medicină Legală, pentru a evalua modalitatea de analiză a probelor și emiterea cu întârziere a rezultatelor, deoarece o persoană care depinde de permisul de conducere este nevoită să aștepte o perioadă îndelungată, acest aspect nefiind în competența Poliției Române.

Așadar, Poliția Română a luat în calcul așteptarea îndelungată referitoare la probele biologice, care nu este cauzată de Poliția Română, iar, pentru a veni în întâmpinarea cetățenilor, au fost luate în calcul aceste aspecte și tocmai de aceea vor fi înființate laboratoare, pentru a scurta perioada de așteptare.

Deși până în prezent, în legislația anterioară, nu era atributul Poliției Române, acum, în noua legislație, există această posibilitate și cu siguranță timpul de primire a rezultatelor va fi mult mai rapid.

Interesul societății primează în fața interesului oricărui individ.

Atât timp cât există indicii cu privire la posibilul consum de substanțe interzise sau alcool la o persoană care este depistată la volan, acel indiciu trebuie verificat, întrucât acel conducător poate fi un potențial pericol pentru ceilalți participanți la trafic.

Referitor la cazul de anul trecut, intens mediatizat, din Constanța, Poliția Română a învățat ceva după acest eveniment și de aceea a venit cu acest pachet de măsuri legislative, dar și administrative.

La acest moment, există un trend descendent al numărului de accidente și de persoane decedate în România, iar aceste prevederi vor contribui cu siguranță, în continuare, la scăderea numărului de accidente rutiere și a consecințelor grave pe care acestea le produc.

Totodată, în spațiul public, a fost intens mediatizată o petiție, în care se solicită anularea acestei ordonanțe de urgență, întrucât sunt persoane care refuză această testare cu aparatul drugtest sau etilotest.

Reiterăm că este o obligație legală ca cetățenii să se supună acestor testări și există, într-adevăr, opțiunea de a nu efectua testarea, dar în acel moment intervin măsurile administrative, și anume retragerea permisului de conducere, până la primirea rezultatului probelor biologice.

Menționăm faptul că aparatele drugtest nu dau ,,erori”, așa cum sunt numite în spațiul public.

Sunt anumite infirmări, care provin de la substanța detectată, în urma consumului unor medicamente, care sunt contraindicate condusului.

15-20% din totalul testărilor efectuate de Poliția Română au ieșit negative la Medicină Legală, tocmai prin prisma faptului că acele persoane au consumat unele medicamente, iar aparatele DrugTest, de ultimă generație, au capacitatea de a detecta insclusiv substanțe.

În ceea ce privește sancționarea contravențională a conducătorului de bicicletă, respectiv trotinetă electrică, atunci când refuză să se supună testării privind consumul de alcool ori substanţe psihoactive, menționăm că, până la modificarea în discuție, conducătorul unui astfel de vehicul era încurajat să refuze testarea privind consumul de alcool ori substanțe psihoactive, întrucât legislația în vigoare stabilea o sancțiune contravențională doar în cazul celor care se supuneau testării, fiind confirmat consumul de alcool sau substanțe psihoactive.

Obiectivul reglementării este îmbunătățirea comportamentului în trafic a conducătorilor acestor vehicule.

Răspunderea contravențională are și un rol preventiv – educativ, dincolo de cel punitiv.

De altfel, statistica accidentelor rutiere grave relevă multe pierderi de vieți în rândul acestor participanți la trafic.

Astfel, numai în primele 6 luni ale anului 2024, au fost înregistrate 300 de accidente rutiere, în urma cărora au decedat 55 de conducători de bicicletă și trotinetă, iar alții 248 au fost răniți grav.

De asemenea, s-a constatat că un procent considerabil dintre conducătorii de biciclete și trotinete electrice implicați în accidente rutiere se aflau la momentul producerii sub influența băuturilor alcoolice.

Conducătorii acestor vehicule au posibilitatea de a alege să respecte prevederile legale – acceptare voluntară, cunoscând în prealabil că pot fi sancționați contravențional dacă adoptă o conduită contrară legii.

În situația în care aleg, totuși, să nu respecte obligațiile legale, prin aplicarea unei sancțiuni ar putea înțelege că societatea nu încurajează o astfel de conduită – respectarea legii fiind aplicată„, transmit reprezentantii Politiei Romane.

UPDATE: Se schimba… schimbarea

In urma discutiilor la nivel guvernamental, s-a gasit o solutie de compromis privind OUG 84/2024, act normativ care a introdus o „retragere” a dreptului de a conduce pentru șoferii care refuza testarea cu aparatul alcooltest/drogtest, pana la sosirea rezultatelor analizelor efectuate prin prelevarea probelor de sange.

Deși initial se punea problema suspendarii temporare a prevederilor legale criticate, solutia gasita este cea a returnarii permiselor de conducere dupa 72 de ore. Astfel, laboratoarele de medicina legala vor avea la dispozitie trei zile pentru a furniza rezultatele analizelor. Daca in acest interval nu vor fi furnizate rezultatele, șoferii care au refuzat testarea cu aparat vor avea din nou dreptul sa conduca (cel putin pana la sosirea unui eventual rezultat pozitiv al analizelor de sange).
Va reamintim, Ordonanta de Urgenta 84/2024, adoptata de guvern pe 28 iunie, a introdus noi reguli pentru verificarea consumului de alcool și substante psihoactive la volan. Conform acesteia, șoferii care refuza testarea rapida sunt obligati sa se supuna recoltarii de mostre biologice la cea mai apropiata unitate medicala. Permisul de conducere le este retinut pana la primirea rezultatelor analizelor toxicologice de laborator.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

  Pareri

 1. Am ajuns țara tuturor posibilităților deci trăim visul american și totuși cît de mult am rîvnit să trăim ca ei unde șeriful taie și spînzură dacă consideră că te uiți urît la el .🤔

  • America am vrut, America o sa avem. Droguri peste tot, dar ti se suspenda carnetul pana vin analizele. De ce e corect sa nu ai carnet 3 zile ? Ce se intampla cu masina daca esti la mama naibii in camp ? O sa vina platfomra dupa ea ? Politia nu stie cine vinde droguri ? De ce nu se duc direct la cei care vand droguri ?

 2. Dacă rezultatul inițial este infirmat de IML, statul ar trebui să despăgubească persoana implicată într-o astfel de situație pe nedrept.

 3. Extrem de subiectiv ” dak onor polițistul consideră că șoferul are comportament ciudat …”
  Așa pot fi testați toți în trafic .
  Și un Ibuprofen înseamnă _pa!- carnet niste săptămâni.
  Deci , bulshit cu precizările MAI.

  • Exact, titlul este inselator, este complet subiectiv acel comportament suspect, curand vine perioada protestelor in august..

 4. Sa le multumim politicienilor si institutiilor care aplica legea pentru invazia masiva de dorguri. Se fac bani din orice, inclusiv din distrugerea unei natii. Droghisoara, capitala.

 5. Politia o sa faca blat cu cei care au platforme : o sa stea in camp, o sa vaneze soferi cu numere din alte judete , o sa dea rezultate fals-pozitive la dug-test, asa cum fac acum, si o ramai cu masina in camp. O sa vina frumos platforma si o sa ti-o ia, tu o sa ramai blocat , ca sofer, 2-3 zile, o sa iti platesti singur hotelull , intr-un oras pe care nu il cunosti. Daca mai esti si cu familia , cu atat mai mult. PSD+PNL , blat cu politia si cu firme cu platforme. O sa le cada banii din cer.

 6. Nuuuu toți nuuu sigur ca nuuu. Când se da norma de amenzi să vezi cum ne încadrează la comportament nefiresc și prezența de recipiente (pot fi și de suc… Doar la noi se tine tuiculita în sticla de cola)…. Cam greu de demonstrat ulterior în aceste cazuri, ca nu e ce a constatat polițaiul însetat să rețină cota de permise…
  Despre testele cele mai sigure (bineînțeles aduse cu afaceri pe bani mulți) nu pot să zic decat că autoritățile noastre dădeau și altceva drept sigur și eficient… în a da unor oameni reacții adverse și decese…
  E drept, rudele, pilele și vip urile sigur nu au de ce să se teamă. Cazurile lor sunt cele în care nu se aplică testul…. convenabil să aibă această „portiță” în acest act normativ ca să nu fie testați.
  În curând vom fi considerați infractori și ni se vor aplica pedepse până când peste ani de zile vreo instanță va catadicsi să ne mai și scape de sancțiunile nedrepte după ce va trebui să ne demonstram nevinovatia neacordata bydefault….dacă vom mai avea și acces liber la justiție că mori cu dreptatea în mână dacă nu ai bani de taxe de timbru și de avocați. Și avem pretenția că ni s-ar respecta drepturi europene! Din păcate ne întoarcem în comunism!

  • Recipiente de suc? Dar in stingatorul de incendiu „poate fi sigur” ca nu ai altceva? Sau in roata de rezerva? Mai bine sa incercam sa trecem neobservati. Ca daca ajung sa te opreasca, numai in „suspiciuni” o tin.

 7. Prin asta se intelege ca toti cetatenii tarii asteia sunt defapt niste infractori. Probabil cu exceptia celor care fac legile, celor cu pensii speciale sau ochi albastrii, sau celor „descurcaretii” !!