Noutati :

Scandal in invatamant: odata cu admiterea la licee, unele inspectorate au publicat pe Internet si CNP-urile elevilor

11 iulie, 2011 - 04:47 PM
Autor: Anonim      
Categorie: NATIONAL
0

Sute de elevi stau cu sufletul la gura sa urmareasca la ce liceu au intrat. Au avut o surpriza insa. Unii elevi care acum se inscriu la liceu s-au trezit cu CNP-urile pe site-urile inspectoratelor, fapt interzis prin Legea privind prelucrarea datelor cu caracter personal.

Pe site-ul Inspectoratului Scolar Bistrita Nasaud au aparut primele rezultate de la Admiterea in liceu, sesiunea 2011. Institutia a publicat astfel listele candidatilor admisi la liceele cu profil vocational, cele cu profil militar si listele cu elevii admisi pe locurile speciale pentru romi.

Din pacate insa, inspectorii au publicat listele cu tot cu datele confidentiale ale elevilor. Mai exact, Codul Numeric Personal.

Ce se poate face cu CNP-ul unei persoane

Piratii cibernetici au nevoie doar de CNP-ul unei persoane pentru a afla cati bani are in cont, pentru a modifica telefonic un abonament de telefonie, internet, cablu tv. De asemenea, potrivit legilor de la noi, exista chiar posibilitatea de a face credite sau de a cumpara anumite produse sau servicii oinline, pe baza CNP.

Faptul ca elevii au varste cuprinse intre 13 si 15 ani, nu inseamna ca sunt feriti de astfel de pericole, pentru ca publicarea CNP-ului le poate afecta viata in momentul in care vor deveni adulti si vor avea conturi bancare, de exemplu.

Codul numeric personal – CNP

Este un cod unic pentru fiecare persoana nascuta in Romania si face parte din categoria datelor cu caracter confidential.

Legea nr. 677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal prevede ca „prelucrarea codului numeric personal sau a altor date cu caracter personal avand o functie de identificare de aplicabilitate generala poate fi efectuata numai daca persoana vizata si-a dat in mod expres consimtamantul” sau daca „prelucrarea este prevazuta in mod expres de o dispozitie legala”.

Cazuri de publicare a listelor de candidati, cu tot cu CNP-ul acestora au aparut si in timpul examenului de Bacalaureat de anul acesta, incheiat recent.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...