Scandal in zona Soarelui! Primaria Timisoara continua ‘masacrul ecologic’ si taie copaci sanatosi sa faca locuri de parcare. La ordinul lui Robu, spun timisorenii

TIMISOARA. „Avem nevoie si de aer, nu doar de betoane si locuri de parcare”, se revolta timisorenii care locuiesc in zona Soarelui. Oamenii sunt pur si simplu indignati de faptul ca Primaria continua ‘masacrul ecologic’ si a pus muncitorii care amenajeaza zona sa taie arborii sanatosi, doar pentru a amenaja locuri de parcare.

Si este vorba de pomi tineri, de 25 de ani, nu de copaci batrani care pot deveni un pericol pentru trecatori. Se intampla pe Aleea Azurului din Timisoara, unde primarul Nicolae Robu vrea sa amenajeze locuri de parcare.

„Ieri, 19 noiembrie, au inceput sa taie pomii de pe Aleea Azurului din Timisoara – deja sunt taiati 3. Am intalnit pe strada echipa care hotara ce pomi se pastreaza si care nu. Din pacate, am observat ca foarte multi urmeaza sa fie taiati. Sunt pomi care au 25 de ani, dau aer, fac umbra si schimba in bine aspectul blocurilor de beton din zona. Ma ingrijoreaza sa vad ca din 11 pomi care sunt in fata blocului in care locuiesc, 5 urmeaza sa fie taiati. Din pacate, simt ca acest lucru se face doar ca sa se obtina cat mai multe locuri de parcare. Nu acesta trebuie sa fie criteriul pe care se hotareste taierea pomilor. Am cerut sa mi se arate planul pentru aceste lucrari si daca a fost avizat de Agentia de Mediu. Nu am primit raspuns la acesta cerere”, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro Elena Doandes, o timisoreanca ce locuieste pe strada Azurului.

Miercuri dimineata, timisoreanca a decis chiar sa nu se duca la serviciu si sa stea efectiv sa pazeasca copacii.

„Muncitorii sunt aici si vor sa se apuce de taiat, vor sa taie 3 nuci. Firma Trade Comia se ocupa de taieri, ei spun ca fac doar ce zice Primaria, cei din Primarie sunt evazivi, Protectia Mediului ma trimite la Primarie. Am primit asigurari ca o sa taie 3 pomi, deja sunt taiati 4 de pe strada si urmeaza sa mai taie inca 4, cel putin. Eu stiu de un castan si de 3 nuci, sunt evazivi. Reprezentantii firmei ma trimit la Primarie. Am vorbit inclusiv cu domnul Bere, care ma trimite la domnul primar, ca domnul primar hotaraste. Mi se pare scandalos. Eu stau aici de dimineata, nu m-am dus la lucru. Au amanat taierea pentru ca sunt eu aici si au coborat si alti vecini, urmeaza sa betoneze tot si sa faca parcari”, a mai spus Elena Doandes pentru opiniatimisoarei.ro.

Femeia spune ca a fost si la sedinta publica la care s-a discutat reabilitarea zonei, unde a primit asigurari ca se vor taia doar 3-4 copaci. Numarul lor a crescut insa.

„Cei care locuim pe Aleea Azurului nr. 17-19 ne dorim sa se pastreze cat mai multi pomi. Sunt convinsa ca se pot face lucrari de reabilitare in Zona Soarelui in asa fel incat sa se pastreze cat mai multi pomi. Avem nevoie si de aer, nu doar de betoane si locuri de parcare”, adauga Elena Doandes, care a cerut si ajutorul Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, sa opreasca taierea abuziva a copacilor.

O alta timisoreanca ce locuieste in zona este de aceeasi parere. Nu i se pare normal sa fie taiati copaci pentru a se amenaja locuri de parcare.

„Au inceput sa fie taiati copacii fara a fi instiintati cetatenii cu privire la aceasta actiune. La discutia cu domnul Robu s-a stabilit ca vor fi taiati maxim 3 copaci, in vederea crearii de locuri de parcare. Cu toate acestea, numarul acesta a fost deja depasit, urmand ca in zilele urmatoare sa fie taiati mai multi. Suntem mai multi cetateni revoltati”, ne-a spus si Diana Pop, oa alta timisoreanca ce locuieste pe Azurului.

Primarul are o explicatie pentru situatia din cartierul Soarelui.

Pe Azurului, radacinile copacilor sunt crescute pe retelele de termoficare. Apoi sunt retele de telefonie, de electricitate sub pomi pe Azurului, de aceea trebuie sa intervenim. Iar in ceea ce priveste copacii din Timisoara, unii sunt putrezi. Le-a expirat durata de viata„, a spus primarul Nicolae Robu.

Va reamintim, o multime de timisoreni si-au exprimat nemultumirea atunci cand, la reamenajarea Pietei Balcescu, reprezentantii primariei, la cererea lui Nicolae Robu, au taiat toti copacii din intersectie.

CITESTE SI: De ce au fost taiati copacii din Piata Balcescu? Explica primarul Nicolae Robu care s-a speriat de o scorbura. Iar pentru Coloana Fidelitatii, ‘vom face un exercitiu de imaginatie’

CITESTE SI: Nicolae Robu: Noi nu trebuie sa o luam razna! Nu putem fi subordonati nici pomilor, nici cainilor, nici ciorilor

CITESTE SI: Peisagistii timisoreni acuza un masacru ecologic: Primaria Timisoara a incalcat legea prin taierea copacilor din Piata Balcescu

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.
loading...

  Pareri

 1. Pai… nu avem locuri de parcare. Sa se faca locuri de parcare. Unde ? Pai unde sunt pomi. Sa se taie pomi deci. Nu vrem sa se taie pomi. Dar sa se faca locuri de parcare. Dar fara sa se taie pomii. Dilela maxima. Prostul obicei al cetateanului care vrea loc de parcare, ca fiecare are acum un harb de masina, si trebuie sa il parcheze undeva… dar, sa nu se taie pomii. Aiurea. Sah mat

  • In loc sa fie lumea bucuroasa ca se fac locuri de parcare comenteaza aiurea

  • In oras este nevoie si de locuri pentru masini, nu ar fi normal sa taoie copaci? Ceva trebuie sacrificat

   • Da de planificare aţi auzit? Chestia aia în care se discută cu un arhitect, un peisagist, etc? Apoi se face un plan, se discuta cu oamenii, se iau avize de mediu…

  • In loc sa se taiae copaci ar putea sa darame garajele care sunt construite in fostele parcari ale blocurilor!@

 2. Aşa este!! Toate se întâmplă la bunul plac al super-primarului ROBU. Aşa s-a procedat şi pe Aleea Farului (pe care locuiesc eu). S-ar putea lesne renunţa la câteva locuri de parcare – oricum nu vor destule niciodată! – şi să rămână copacii în picioare. Sunt plantaţi cu drag de locuitori încă de când ne-am mutat în cartier, unii de peste 30 de ani. Nu există în mod sigur aprobări de la Mediu. Vine primarul Robu zilnic în vizită şi după cum i se năzăreşte dă ordin să se taie copacii care dau umbră vara şi oferă aer curat şi aspect plăcut zonei. Nu este niciunde afişat un plan , o schiţă, să vedem şi noi cum va arăta *piaţeta* şi să putem controla în vreun fel abuzurile. Aşa ne vom trezi că o să avem câteva locuri de parcare şi în rest doar betoane care vara se încing şi fac viaţa imposibilă! Toată lumea din zonă este indignată de modul în care se acţionează şi protestez şi eu, deşi e clar pentru toţi ca primarele ca re este Robu face ce-i trece prin cap, nu doar în această privinţă!!

  • In Soarelui s-au inmultit masinila ca ciupercile dupa ploaie. Ce sa vezi, polueaza. Pai sa le spui la oameni sa nu mai mearga cu masinile, ar fi o treaba. Daca s-ar face o parcare mare pe vreun teren din Soarelui care tine de primarie, cati crezi ca si-ar duce masinile acolo sa le parcheze? Majoritatea le vor parcate la scara si nu ii intereseaza ca eu si cu mai doi locatari nu vrem sa se taie pomi doar de dragul parcarilor. Fie vorba intre noi, pomi maturi se pot planta… dar costa, iar daca primaria cumpara pomi maturi iara or sa se dea unii cu curu de pamant ca dece s-au cuparat / plantat pomi mari. Nicicum nu e bine. Atunci, ce sa-i faci… iesi de protesteaza

 3. MM lui de primar imputit ! dute mai fa BYPASS!

  • Poate mata o sa-si faca bypass…

   • @Alf: Ai merita una fix in bot si un bypass in dos pana ajungi in originea mamicutei tale!

 4. Locuri de parcare sunt destule in zona. Noi locuim aici de 10 ani si nu am avut probleme cu parcarea masinii. Ce este drept, nu am parcat intotdeauna in fata scarii, uneori am parcat si 10 metri mai departe. Asta nu inseamna ca trebuie sa taiem copacii. Si asa respiram zilnic noxele de la fabrici si de la camioanele care circula prin oras.

 5. Este nevoie de locuri de parcare, si de pomi,d ar e inevitatbil sa nu se taie pentru a se face o amenajare decenta.
  Face cum face primarul si tot timpul are un raspuns la defrisari, unele mai aberante ca altele.

  In continuare ramane marea problema ca nu sunt afisate proiectele care sunt in executie, si cred ca se face in totalitate dupa ureche.
  Eu inca astept sa vad proiectul de reamenajare a malurilor Begai, un proiect mare care nu este afisat niciunde … nu e normal!!!

 6. Nucul e specie protejata de lege. Nu primarul trebuie sa decida ce pomi se taie. Nu cred ca intra in atributiile lui de primar si nici nu are pregatire in domeniu. Daca s-au taiat nuci fara sa aiba acte ar trebui sa fie tras la raspundere.

 7. Uite cine stabileste cind se taie pomii!
  Legea nr. 60/2007 pentru modificarea şi completarea Legii pomiculturii nr. 348/2003 prevede:
  24. 1 Articolul 23 va avea următorul cuprins:
  ” Art. 23. –
  Cultura nucului din categoria pomi răzleţi este supusă şi următoarelor prevederi speciale:
  b) tăierea nucilor şi castanilor comestibili din categoria pomi răzleţi, indiferent de proprietar, se face pe baza autorizaţiei-model prevăzute în anexa nr. 3;
  c) cererea pentru tăierea nucilor/castanilor comestibili din categoria pomi răzleţi solicitată de persoanele fizice sau juridice se depune cu cel puţin o lună înaintea executării tăierii, iar aceasta se verifică şi se aprobă de specialiştii direcţiilor pentru agricultură şi dezvoltare rurală judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti;
  d) criteriile care stau la baza documentaţiei în vederea autorizării tăierii nucilor răzleţi/castanilor comestibili sunt:
  1. pomii sunt îmbătrâniţi şi prezintă ramuri uscate în proporţie de 60% din coroană;
  2. pomii sunt amplasaţi într-un perimetru unde urmează să se construiască obiective de interes naţional sau de interes al comunităţii locale;
  3. pomii sunt amplasaţi pe aliniamentele drumurilor naţionale şi se pune în pericol siguranţa circulaţiei rutiere.”
  34. 1 Articolul 44 va avea următorul cuprins:
  ” Art. 44. –
  Defrişarea fără autorizaţie a plantaţiilor de pomi fructiferi, indiferent de forma de proprietate, cu o suprafaţă mai mare de 0,5 ha, sau a plantaţiilor de arbuşti fructiferi cu o suprafaţă mai mare de 0,2 ha, precum şi a nucilor sau a castanilor comestibili, indiferent de sistemul de cultură, constituie contravenţie şi se pedepseşte cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei.”Asa trebuie sa arate autorizatia de taiere conform aceleiasi legi:
  “ANEXA Nr. 3
  AUTORIZAŢIE DE TĂIERE/DEFRIŞARE
  – model –
  MINISTERUL AGRICULTURII, PĂDURILOR ŞI DEZVOLTĂRII RURALE DIRECŢIA PENTRU AGRICULTURĂ ŞI DEZVOLTARE RURALĂ ………………………………………… MINISTERUL AGRICULTURII, PĂDURILOR ŞI DEZVOLTĂRII RURALE DIRECŢIA PENTRU AGRICULTURĂ ŞI DEZVOLTARE RURALĂ …………………………………………….
  AUTORIZAŢIE Nr. ……………../………….. AUTORIZAŢIE Nr. …………../…………………
  Operatorul economic/persoana fizică …….., cu sediul/domiciliul în comuna/oraşul ………. judeţul …………………………………, solicită tăierea/defrişarea a ……………… ha/bucăţi nuci/castani comestibili. În conformitate cu prevederile Legii pomiculturii nr. …………… Se autorizează operatorul economic/persoana fizică ……….. cu sediul/domiciliul în comuna/oraşul … judeţul ……. pentru tăierea/defrişarea a ……… ha/bucăţi nuci/castani comestibili din locurile următoare: ………………………………… .
  Solicitantul a plantat nuci/castani comestibili ……………….. ha/bucăţi în zona ……….. .
  Director executiv,
  ……………………………………..
  (nume şi prenume)
  Semnătura şi ştampila Director executiv,
  ……………………………………..
  (nume şi prenume)
  Semnătura şi ştampila
  Data eliberării …………………………..

  NB: Autorizaţia se tipăreşte pe o singură faţă în registru de 100 file şi se completează într-un singur exemplar. Data eliberării ……………………………..”

  • Ei,cine aplica Art.44?

  • “Defrişarea fără autorizaţie a plantaţiilor de pomi fructiferi, indiferent de forma de proprietate”, prevedere din Legea nr. 60/2007 pentru modificarea şi completarea Legii pomiculturii nr. 348/2003 este inutilă, devreme ce există HCL 43/24.02.2009 privind aprobarea REGULAMENTULUI DE MEDIU din zona metropolitană. Acolo se spune că nimic nu se mai plantează sau se taie fără acordul Directiei de Mediu, chiar dacă este pe proprietate privată. Cât despre domeniul public, moşia celor de la Direcţia de Mediu din Primăria TM, care îşi dau lor aprobări pentru defrişări după bunul plac al vreunui deputat PSD, are priorităţile sale (domeniul public): BANUL PUBLIC reinvestit în tot ce se poate justifica pe hârtie ca realizări în „mandatul meu”.

 8. Parca am fi in Tara lui Papura Voda ! Cum sa se taie nucii !!! NUCUL ESTE O SPECIE PROTEJATA PRIN LEGE !!! Cum este posibil ? Apoi, vedeti doar ce pret mare au pe piata samburii de nuca ! Ma loveste mila cand vad oameni batrani si copilasi cu pungute in maini cautand cate o nucuta pe sub nucii de pe langa blocuri, iar acum vor sa ii taie … !

  • Si eu am plans cand a vazut copilasii cum aduna nucile in pungute si le sparg cu pietricele si merg sa le vanda la piata…si acum daca nu o sa mai fie nucul ce o sa mance acei copilasi? O sa moara de fosme si nu o sa aiba un chior de ban! Inadmisibil!

   • Mie mi s-a rupt sufletelul cand toate pasarele care isi facura cuibulet in acel nucusor s-au suparat si au plecat in tarile calde! Vai mie! Nuculetul era plin de cuibulete de cioruta si acum e o gramada delemn de foc. Nici cand a avut loc dezastrul de la Hiroshima nu am fost atat de trista!

    • Crenguța, o dai pe oltenească, singura limbă pe care o știi bine. Așa cum îți dovedești obrăznicia (care de altfel vă caracterizează, măsliniilor), că doar pentru asta trăiți, să o afișați în orice împrejurare. Doar atâta aveți și voi, nu?

 9. Domnul Robu va pune palmieri in locul pomilor taiati :)))

 10. In momentul asta se taie pomii in soarelui, oamenii au incercat sa ii opreasca pe muncitori si a venit politia care ii pazeste cat taie.

 11. o sa ne imbolnavim de plamani…in loc de oxigen, inhalam noxe…

 12. Este vorba de „viziunile” imbecilului de Robu, care nu vede in acest oras decat parcari „supraterane”, asfalt si beton. Fiind ingust la minte si neacceptand niciun alt punct de vedere decat cel propriu, aplica in Timisoara ceea ce scorneste mintea lui in plin somn al ratiunii. Sa-l defrisam si noi la vor, in 2016, cand o sa vina sa ne cerseasca inca un mandat. Dar stau sa ma intreb: Consiliul Local, platit tot din banii nostri, nu ia niciun fel de masuri ca Robu sa nu mai faca ce vrea el in oras? Nu vedeti ca individul va lichida toate spatiile verzi din Timisoaera?

 13. Si mai voiam sa spun ca nu copacii Timisoarei sunt expirati, cum zice Robu (care la fel ca Ceausescu, se pricepe la toate), ci chiar Robu este expirat, primar cu dormitor la birou, amenajat pe banii nostri.

 14. Primarul se faleste ca a plantat 1.500 de pomi. Unde sunt pomii aia?!

  • O fi plantat,dar cei care se si prind au nevoie de ani buni pina devin maturi si sint eficienti pentru aer.Sa nu uitam Timisoara este pe locul 2 in ara la numarulde cancere noi aparute anual.Mare parte se datoreaza gazelor cancerigene de la masini.Cnd tu sau cineva drag tie aude vestea ,ne pare rau este vorba de un cancer,te caci pe toate masinile cu locurile lor de parcare,prea tirziu,dar acum bizonii din oras au dat de masina si este prea greu sa judece si altfel lucrurile,pacat.

 15. Primarul asta si catelusii lui fac doar ce le trece lor prin cap seara , fara sa gandesca sau sa respecte derularea corecta a unor proiecte ( autorizatii , documente , acorduri ), iar POLITIA LOCALA chiar este ROBUL primarului care are o adevarata decalaratie de avere in 2012, 2013. Merge bine in primarie … venituri mai mici in 2013 fata de anul 2012 , iar conturile in banca cresc…doara, ca pe BANII PROSTILOR !!! el vorbeste de corectitudine ? Toata familia ( nevasta si ambii copii sunt salariati ai UPT ) . E corect , nu domnule primar ?

 16. Sunt mai multe variante de a rezolva problema parcarilor:
  – modelul japonez: daca nu ai loc de parcare nu ai voie sa-ti cumperi masina => foarte multi merg cu transportul in comun
  – modelul german: locurile de parcare costa fff mult => oamenii nu se inghesuie ca prostii in centrul orasului
  – modelul indian: aglomeratie, poluare, trafic oribil..

  Asta ultimul nu costa nimic, deci va fi adoptat si in rromania. atata-i duce capul.

 17. Democratie prost inteleasa. Fiecare sa spuna ce vrea, cand vrea, numa sa spuna. Daca primarul nu facea nimic, ..de ce nu face. daca face,..de ce face. a spus clar primarul, se vor planta alti pomi, se va face o curatire a zonei.nimeni nu face nimic, dar se critica mama mama. de ce nu se merge la sedinte, cu solutii, sa se scrie, daca nu se merge la sedinte. dar cu solutii constructive, nu doar de dragul criticatului