Opinia Timisoarei

Scandal in plenul Consiliului Local Timisoara: primarul Robu refuza sa le mareasca salariile angajatilor Directiei Fiscale. Explicatia incredibila!

TIMISOARA. Toti functionarii din Primaria Timisoara au salarii mai mari, mai putin angajatii Directiei Fiscale. Primarul Nicolae Robu refuza sa le mareasca salariile cu 12%, asa cum prevede legea, pentru ca… oricum le au mai mari. Zeci de functionari publici care lucreaza la Directia Fiscala Timisoara s-au razvratit impotriva primarului, in sedinta ordinara a consiliului local de vineri, care a avut loc la Filarmonica Banatul.

Conform Ordonantei de Urgenta nr. 27 din 2015, salariile bugetarilor pot fi marite cu 12%, decizia ramanand la latitudinea administratiei publice locale. Primarul Timisoarei a majorat salariile functionarilor publici de la toate directiile din cadrul primariei, mai putin pe cele ale angajatilor Directiei Fiscale. Consilierii locali ai PSD au incercat sa-i forteze mana edilului-sef si au intocmit un proiect de hotarare in acest sens. Miscarea lor s-a lasat cu scandal in plenul de vineri.

Alesii ar fi vrut majorarea cu 12% a cuantumului brut al salariilor de baza pentru personalul din cadrul Directiei Fiscale a Primariei Timisoara, incepand cu 1.08.2015, fata de nivelul acordat pentru luna iulie. Proiectul a fost semnat de Alfred Simonis (PSD), Daniel Idolu (PSD), Bogdan Herzog (independent), Ovidiu Ciuhandu (PNL), Flavius Boncea (independent), Radu Toanca (PSD) si Ramona Olteanu (PSD). Nu a primit aviz de legalitate de la Serviciul Juridic, cu motivarea ca „competenta de majorare a salariilor de baza revine ordonatorului principal de credite, si nu consiliul local”, ordonatorul de credite fiind chiar primarul.

„Cu aceasta majorare, eu am considerat ca trebuie sa facem si o echitate in structurile primariei. Salariul mediu in Primaria Timisoara este de 3.691 de lei, la Directia Fiscala este de 4.192 lei. Este o diferenta mare si e greu de explicat oamenilor de ce o asemenea diferenta, pentru ca, pana la urma, activitatea desfasurata este comparabila. Nu exista dificultati speciale in munca din Directia Fiscala. Salariile le stabileste ordonatorul de credite, nu consiliul local. Nu este o prerogativa a consiliului, ci a ordonatorului de credite, indiferent cine este acela. Acum e Robu, in urma cu cativa ani era altcineva. Este si o chestiune de inechitate. La Directia Fiscala din Timisoara sunt de 3 ori mai multi angajati decat la structura similara a orasului Cluj Napoca. Noi putem sa facem o analiza de detaliu a lucrurilor si sa vedem pana in panzele albe de ce se justifica sa existe o Directie Fiscala separata de celelalte din interiorul primariei, sa vedem care e plusul de eficienta comparativ cu eficienta pe care o au structuri intrinseci ale aparatului din municipii comparabile. Clujul este un exemplu, aceasta analiza urmeaza a fi facuta”, a incercat sa explice primarul Nicolae Robu.

Primarul Timisoarei: „Sa va fie rusine!”

Consilierii PSD nu au vrut sa renunte sub niciun chip la proiectul de hotarare, motivand ca daca legea permite majorarea salariilor functionarilor publici, atunci ar trebui facuta, problema ridicata de alesul Alfred Simonis. Zecile de angajati de la Directia Fiscala, prezenti in Sala Capitol a Filarmonicii, unde a avut loc sedinta, au aplaudat interventia consilierului social democrat, moment care l-a iritat la culme pe edilul-sef.

„Cati dintre dumneavoastra care aplaudati sunteti beneficiari ai majorarii. Aveti curajul sa va ridicati?”, a spus Robu, moment in care toti functionarii publici s-au ridicat de pe scaune.

„Nu va e rusine sa dati spectacolul ieftin pe care il dati aici? Asta e atitudine de functionar public? Sa va fie rusine! Daca ar fi aplaudat cetatenii pe care ii tineti la cozi asta as fi inteles… sa va fie rusine!”, a completat primarul.

Simonis a intervenit imediat, spunandu-i primarului ca este gresit sa blameze oamenii pentru ca vor salarii mai mari. Social democratul a prezentat cazurilor mai multor orase din tara, in care salariile de baza ale functionarilor publici au fost marite de consiliile locale.

„Am fost informat de specialisti, iata ce spune legea: gestiunea sistemului de salarizare a personalului din institutiile publice se asigura prin operatorii principali de credite. Consiliul aproba bugetul ca sa poata ordonatorul de credite sa majoreze salarii. Deci, daca nu ar fi fost rezerva bugetara, atunci ar fi trebuit o hotarare de consiliu care sa asigure rezerva bugetara, previziunea de cheltuieli respectiva si, in baza ei, ordonatorul de credite putea sa faca majorarea de salarii. Mie imi pare rau ca cineva si-a permis sa faca subiect politic si electoral dintr-o astfel de tema. E regretabil ca s-a ajuns, pentru prima data, as zice, de maniera asta atat de evidenta, la asa ceva. Mai e pana la alegeri, dar oricum… eu zic ca trebuie sa ne pastram respectul si decenta pentru lege. (…) Cand se fac majorari trebuie sa avem grija sa mergem pe o linie de echitate. Am facut multe majorari cand am fost rector la Politehnica. A spus cineva ca nu sunt banii lui Robu si sa nu le port de grija. Nu il onoreaza. Ba le port de grija, ca sunt banii tuturor”, a intervenit Robu.

Primarul Timisoarei a vorbit si despre experienta lui de viata si a concluzionat ca oamenii accepta cel mai greu inechitatea. S-a ajuns pana si la discutii despre mersul in instanta, edilul recunoscand ca este dispus sa ajunga in fata judecatorilor cu consilierii locali, daca se aproba majorarea.

„Daca dumneavoastra votati o majorare si eu, ca ordonator de credite, trebuie sa semnez, daca juristii imi spun ca este ilegal, eu nu semnez. Mergem in instanta, dar nu ne face cinste, dar nu pot sa semnez ceva contrar opiniilor juristilor”, a spus Robu.

Edilul a amintit apoi de rezerva bugetara, spunand ca, dupa informarea primita de el de la angajatii primariei, nu exista o rezerva bugetara la momentul ordonantei. Primarul a fost intrebat daca ar fi fost echitate ca lui sa i se ofere un salariu de 5.000 de euro, moment in care a amintit, din nou, despre faptul ca „nu este normal ca cineva din primarie sa castige mai mult decat primarul”.

„Eu am in raspundere 300 de milioane de euro pe an (n.r. cat este bugetul Timisoarei). Echitate nu inseamna egalitarism”, a completat edilul-sef.

Alesul PNL Ciprian Jichici, coleg de partid cu primarul Nicolae Robu, i-a mustruluit pe functionarii de la Directia Fiscala, aratand ca este un circ ieftin ceea ce fac ei.

„Cei care au regizat acest spectacol patetic in aceasta sala au gresit profund. Aceasta situatie penibila in care au fost aliniati aici niste angajati ai primariei care bat din palme si vocifereaza in sala pe mine nu ma impresioneaza, ci din contra, ma deranjeaza foarte mult. O spun din start celor care au regizat aceasta scena penibila, efectul este invers”, a mentionat Jichici.

Nicolae Robu a insirat salariile medii din toate directiile Primariei Timisoara

Seful Directiei Fiscale din cadrul Primariei Timisoara, Adrian Bodo, a pregatit un dosar cu mai multe declaratii de avere – atat ale angajatilor directiei pe care o conduce, cat si a altora din primarie.

„Aici nu sunt oameni de conducere, sunt oameni de la functii de conducere pana la functii de executie, pe clase, pe categorii, pe grade. Va las declaratiile de avere, va rog sa le studiati, sa vedeti ce salariu are Adrian Bodo, ce salariu are Aura Junie, ce salariu are Culita Chis. (…) Se spune ca suntem multi, e adevarat, la Cluj sunt mai putini, dar ne-am uitat la organigrama la Constanta, ne-am uitat cumva la Iasi? La Cluj omologul meu o sa va spuna ca nu o sa poata niciodata sa ia masuri de executare silita si sa faca cat facem noi. La primarie, la noi, cei dati afara de Guvernul Boc au mers in instanta si au castigat, astazi ii platiti. Directia Fiscala a dat afara 60 de oameni si n-a pierdut niciun proces. Eu nu am chemat pe nimeni aici, colegii mei au venit ca asa au vrut”, a explicat Bodo.

Primarul Timisoarei a prezentat imediat o lista cu salariile medii de la fiecare directie din cadrul Primariei, mentionand ca asa a primit si ca este vorba de salariul brut.

„Coloanele sunt asa: Primaria Timisoara – numar de personal 506, salariu mediu, inclusiv contributiile angajatorului 3.691 lei, Directia Fiscala – 155 de angajati, salariu mediu 4.192 lei, Directia de Evidenta a Persoanelor – 62 de angajati, salariu mediu 3.210, Politia Locala – 309 angajati, salariu mediu 3.933, Serviciul Public Asistenta Medicala Timisoara – 149 angajati, salariu mediu 2.832, Casa de Cultura a Primariei – 25 de angajati, salariu 2.879 lei, Centrul Social de Urgenta pentru Persoane fara Adapost si Cantina Sociala – 49 angajati, 2.213 lei salariul mediu si Directia de Asistenta Sociala Comunitara – 160 de angajati, 2.448 de lei salariul mediu. La primarie sunt incluse si veniturile din proiecte”, a explicat Robu, citind de pe o foaie. N-a avut insa nimic de spus de salariile medii de la Directia Tehnica, Directia de Comunicare sau Directia de Dezvoltare.

Fostul viceprimar Adrian Orza, acum consilier local, a facut un apel la pace si le-a cerut primarului Nicolae Robu si lui Adrian Bodo sa se intalneasca si sa discute in amanunt problema.

„V-as ruga sa va intalniti si sa discutati, sa nu lasam discutia asta sa mai continue si sa se mai reverse in spatiul public, e daunatoare. Din pacate, functionarul public in Romania e privit incorect de catre marea majoritate a cetatenilor si e o privire nedreapta. Sunt oameni care isi fac treaba, care lucreaza si au lucrat in conditii grele, de stres”, a spus Orza.

Primarul Timisoarei i-a rugat pe consilieri sa nu aprobe proiectul de hotarare, mentionand ca astfel poate fi creat un precedent.

„Eu cred ca trebuie sa supunem la vot, ar fi un precedent extrem de periculos sa se voteze asa ceva, din foarte multe puncte de vedere. Va rog sa va puneti constiinta in miscare. Ce doriti, ca la urmatoarea sedinta sa avem locurile ocupate de altii care vin sa se ridice in picioare pentru majorarea salariilor lor? Asta inseamna democratie? Asa vreti sa lucram? Deciziile se iau pur tehnic, cu legea, in baza unor principii de etica, de echitate. Suntem un organism serios care isi exercita prerogativele cu simtul raspunderii sau ne manifestam populist, transformam decizia administrativa in una manata de goana dupa voturi? Pe mine nu ma intereseaza voturile, stiu ca nu ma voteaza nimeni de aici. Nicio problema, mergem inainte. Este o rusine sa se intample asa ceva intr-un oras ca Timisoara, un oras cu pretentii, sa se vina cu astfel de presiuni. Ganditi-va le efectul pe care il au precedentele create. Avem vana sa spunem lucrurile pe nume? Va rog sa respingeti acest proiect. Dupa ce e respins, eu pot sa stau de vorba sa vedem daca au fost erori. Daca cineva m-a intoxicat cu informatii incorecte, trebuie sa dea socoteala pentru asta”, a conchis Robu.

Proiectul a fost supus intr-un final la vot, dupa ce a fost dezbatut mai bine de o ora. A picat la vot, cu doar 7 voturi „pentru”, de la social democratii Alfred Simonis, Daniel Idolu, Lucian Taropa, Radu Toanca, Traian Stoia si independentii Flavius Boncea si Bogdan Herzog. Restul consilierilor s-au declarat impotriva sau s-au abtinut de la vot.

Exit mobile version