Noutati :

Scandal in plenul Consiliului Local Timisoara: primarul Robu refuza sa le mareasca salariile angajatilor Directiei Fiscale. Explicatia incredibila!

16 octombrie, 2015 - 09:56 PM
Autor: Roxana Deaconescu      
Categorie: ADMINISTRATIE
15

TIMISOARA. Toti functionarii din Primaria Timisoara au salarii mai mari, mai putin angajatii Directiei Fiscale. Primarul Nicolae Robu refuza sa le mareasca salariile cu 12%, asa cum prevede legea, pentru ca… oricum le au mai mari. Zeci de functionari publici care lucreaza la Directia Fiscala Timisoara s-au razvratit impotriva primarului, in sedinta ordinara a consiliului local de vineri, care a avut loc la Filarmonica Banatul.

Conform Ordonantei de Urgenta nr. 27 din 2015, salariile bugetarilor pot fi marite cu 12%, decizia ramanand la latitudinea administratiei publice locale. Primarul Timisoarei a majorat salariile functionarilor publici de la toate directiile din cadrul primariei, mai putin pe cele ale angajatilor Directiei Fiscale. Consilierii locali ai PSD au incercat sa-i forteze mana edilului-sef si au intocmit un proiect de hotarare in acest sens. Miscarea lor s-a lasat cu scandal in plenul de vineri.

Alesii ar fi vrut majorarea cu 12% a cuantumului brut al salariilor de baza pentru personalul din cadrul Directiei Fiscale a Primariei Timisoara, incepand cu 1.08.2015, fata de nivelul acordat pentru luna iulie. Proiectul a fost semnat de Alfred Simonis (PSD), Daniel Idolu (PSD), Bogdan Herzog (independent), Ovidiu Ciuhandu (PNL), Flavius Boncea (independent), Radu Toanca (PSD) si Ramona Olteanu (PSD). Nu a primit aviz de legalitate de la Serviciul Juridic, cu motivarea ca „competenta de majorare a salariilor de baza revine ordonatorului principal de credite, si nu consiliul local”, ordonatorul de credite fiind chiar primarul.

„Cu aceasta majorare, eu am considerat ca trebuie sa facem si o echitate in structurile primariei. Salariul mediu in Primaria Timisoara este de 3.691 de lei, la Directia Fiscala este de 4.192 lei. Este o diferenta mare si e greu de explicat oamenilor de ce o asemenea diferenta, pentru ca, pana la urma, activitatea desfasurata este comparabila. Nu exista dificultati speciale in munca din Directia Fiscala. Salariile le stabileste ordonatorul de credite, nu consiliul local. Nu este o prerogativa a consiliului, ci a ordonatorului de credite, indiferent cine este acela. Acum e Robu, in urma cu cativa ani era altcineva. Este si o chestiune de inechitate. La Directia Fiscala din Timisoara sunt de 3 ori mai multi angajati decat la structura similara a orasului Cluj Napoca. Noi putem sa facem o analiza de detaliu a lucrurilor si sa vedem pana in panzele albe de ce se justifica sa existe o Directie Fiscala separata de celelalte din interiorul primariei, sa vedem care e plusul de eficienta comparativ cu eficienta pe care o au structuri intrinseci ale aparatului din municipii comparabile. Clujul este un exemplu, aceasta analiza urmeaza a fi facuta”, a incercat sa explice primarul Nicolae Robu.

Primarul Timisoarei: „Sa va fie rusine!”

Consilierii PSD nu au vrut sa renunte sub niciun chip la proiectul de hotarare, motivand ca daca legea permite majorarea salariilor functionarilor publici, atunci ar trebui facuta, problema ridicata de alesul Alfred Simonis. Zecile de angajati de la Directia Fiscala, prezenti in Sala Capitol a Filarmonicii, unde a avut loc sedinta, au aplaudat interventia consilierului social democrat, moment care l-a iritat la culme pe edilul-sef.

„Cati dintre dumneavoastra care aplaudati sunteti beneficiari ai majorarii. Aveti curajul sa va ridicati?”, a spus Robu, moment in care toti functionarii publici s-au ridicat de pe scaune.

plen scandal fila majorare salarii directia fiscala (2)

„Nu va e rusine sa dati spectacolul ieftin pe care il dati aici? Asta e atitudine de functionar public? Sa va fie rusine! Daca ar fi aplaudat cetatenii pe care ii tineti la cozi asta as fi inteles… sa va fie rusine!”, a completat primarul.

Simonis a intervenit imediat, spunandu-i primarului ca este gresit sa blameze oamenii pentru ca vor salarii mai mari. Social democratul a prezentat cazurilor mai multor orase din tara, in care salariile de baza ale functionarilor publici au fost marite de consiliile locale.

„Am fost informat de specialisti, iata ce spune legea: gestiunea sistemului de salarizare a personalului din institutiile publice se asigura prin operatorii principali de credite. Consiliul aproba bugetul ca sa poata ordonatorul de credite sa majoreze salarii. Deci, daca nu ar fi fost rezerva bugetara, atunci ar fi trebuit o hotarare de consiliu care sa asigure rezerva bugetara, previziunea de cheltuieli respectiva si, in baza ei, ordonatorul de credite putea sa faca majorarea de salarii. Mie imi pare rau ca cineva si-a permis sa faca subiect politic si electoral dintr-o astfel de tema. E regretabil ca s-a ajuns, pentru prima data, as zice, de maniera asta atat de evidenta, la asa ceva. Mai e pana la alegeri, dar oricum… eu zic ca trebuie sa ne pastram respectul si decenta pentru lege. (…) Cand se fac majorari trebuie sa avem grija sa mergem pe o linie de echitate. Am facut multe majorari cand am fost rector la Politehnica. A spus cineva ca nu sunt banii lui Robu si sa nu le port de grija. Nu il onoreaza. Ba le port de grija, ca sunt banii tuturor”, a intervenit Robu.

Primarul Timisoarei a vorbit si despre experienta lui de viata si a concluzionat ca oamenii accepta cel mai greu inechitatea. S-a ajuns pana si la discutii despre mersul in instanta, edilul recunoscand ca este dispus sa ajunga in fata judecatorilor cu consilierii locali, daca se aproba majorarea.

„Daca dumneavoastra votati o majorare si eu, ca ordonator de credite, trebuie sa semnez, daca juristii imi spun ca este ilegal, eu nu semnez. Mergem in instanta, dar nu ne face cinste, dar nu pot sa semnez ceva contrar opiniilor juristilor”, a spus Robu.

plen scandal fila majorare salarii directia fiscala (3)

Edilul a amintit apoi de rezerva bugetara, spunand ca, dupa informarea primita de el de la angajatii primariei, nu exista o rezerva bugetara la momentul ordonantei. Primarul a fost intrebat daca ar fi fost echitate ca lui sa i se ofere un salariu de 5.000 de euro, moment in care a amintit, din nou, despre faptul ca „nu este normal ca cineva din primarie sa castige mai mult decat primarul”.

„Eu am in raspundere 300 de milioane de euro pe an (n.r. cat este bugetul Timisoarei). Echitate nu inseamna egalitarism”, a completat edilul-sef.

Alesul PNL Ciprian Jichici, coleg de partid cu primarul Nicolae Robu, i-a mustruluit pe functionarii de la Directia Fiscala, aratand ca este un circ ieftin ceea ce fac ei.

„Cei care au regizat acest spectacol patetic in aceasta sala au gresit profund. Aceasta situatie penibila in care au fost aliniati aici niste angajati ai primariei care bat din palme si vocifereaza in sala pe mine nu ma impresioneaza, ci din contra, ma deranjeaza foarte mult. O spun din start celor care au regizat aceasta scena penibila, efectul este invers”, a mentionat Jichici.

Nicolae Robu a insirat salariile medii din toate directiile Primariei Timisoara

Seful Directiei Fiscale din cadrul Primariei Timisoara, Adrian Bodo, a pregatit un dosar cu mai multe declaratii de avere – atat ale angajatilor directiei pe care o conduce, cat si a altora din primarie.

„Aici nu sunt oameni de conducere, sunt oameni de la functii de conducere pana la functii de executie, pe clase, pe categorii, pe grade. Va las declaratiile de avere, va rog sa le studiati, sa vedeti ce salariu are Adrian Bodo, ce salariu are Aura Junie, ce salariu are Culita Chis. (…) Se spune ca suntem multi, e adevarat, la Cluj sunt mai putini, dar ne-am uitat la organigrama la Constanta, ne-am uitat cumva la Iasi? La Cluj omologul meu o sa va spuna ca nu o sa poata niciodata sa ia masuri de executare silita si sa faca cat facem noi. La primarie, la noi, cei dati afara de Guvernul Boc au mers in instanta si au castigat, astazi ii platiti. Directia Fiscala a dat afara 60 de oameni si n-a pierdut niciun proces. Eu nu am chemat pe nimeni aici, colegii mei au venit ca asa au vrut”, a explicat Bodo.

Primarul Timisoarei a prezentat imediat o lista cu salariile medii de la fiecare directie din cadrul Primariei, mentionand ca asa a primit si ca este vorba de salariul brut.

„Coloanele sunt asa: Primaria Timisoara – numar de personal 506, salariu mediu, inclusiv contributiile angajatorului 3.691 lei, Directia Fiscala – 155 de angajati, salariu mediu 4.192 lei, Directia de Evidenta a Persoanelor – 62 de angajati, salariu mediu 3.210, Politia Locala – 309 angajati, salariu mediu 3.933, Serviciul Public Asistenta Medicala Timisoara – 149 angajati, salariu mediu 2.832, Casa de Cultura a Primariei – 25 de angajati, salariu 2.879 lei, Centrul Social de Urgenta pentru Persoane fara Adapost si Cantina Sociala – 49 angajati, 2.213 lei salariul mediu si Directia de Asistenta Sociala Comunitara – 160 de angajati, 2.448 de lei salariul mediu. La primarie sunt incluse si veniturile din proiecte”, a explicat Robu, citind de pe o foaie. N-a avut insa nimic de spus de salariile medii de la Directia Tehnica, Directia de Comunicare sau Directia de Dezvoltare.

Fostul viceprimar Adrian Orza, acum consilier local, a facut un apel la pace si le-a cerut primarului Nicolae Robu si lui Adrian Bodo sa se intalneasca si sa discute in amanunt problema.

„V-as ruga sa va intalniti si sa discutati, sa nu lasam discutia asta sa mai continue si sa se mai reverse in spatiul public, e daunatoare. Din pacate, functionarul public in Romania e privit incorect de catre marea majoritate a cetatenilor si e o privire nedreapta. Sunt oameni care isi fac treaba, care lucreaza si au lucrat in conditii grele, de stres”, a spus Orza.

plen scandal fila majorare salarii directia fiscala (1)

Primarul Timisoarei i-a rugat pe consilieri sa nu aprobe proiectul de hotarare, mentionand ca astfel poate fi creat un precedent.

„Eu cred ca trebuie sa supunem la vot, ar fi un precedent extrem de periculos sa se voteze asa ceva, din foarte multe puncte de vedere. Va rog sa va puneti constiinta in miscare. Ce doriti, ca la urmatoarea sedinta sa avem locurile ocupate de altii care vin sa se ridice in picioare pentru majorarea salariilor lor? Asta inseamna democratie? Asa vreti sa lucram? Deciziile se iau pur tehnic, cu legea, in baza unor principii de etica, de echitate. Suntem un organism serios care isi exercita prerogativele cu simtul raspunderii sau ne manifestam populist, transformam decizia administrativa in una manata de goana dupa voturi? Pe mine nu ma intereseaza voturile, stiu ca nu ma voteaza nimeni de aici. Nicio problema, mergem inainte. Este o rusine sa se intample asa ceva intr-un oras ca Timisoara, un oras cu pretentii, sa se vina cu astfel de presiuni. Ganditi-va le efectul pe care il au precedentele create. Avem vana sa spunem lucrurile pe nume? Va rog sa respingeti acest proiect. Dupa ce e respins, eu pot sa stau de vorba sa vedem daca au fost erori. Daca cineva m-a intoxicat cu informatii incorecte, trebuie sa dea socoteala pentru asta”, a conchis Robu.

Proiectul a fost supus intr-un final la vot, dupa ce a fost dezbatut mai bine de o ora. A picat la vot, cu doar 7 voturi „pentru”, de la social democratii Alfred Simonis, Daniel Idolu, Lucian Taropa, Radu Toanca, Traian Stoia si independentii Flavius Boncea si Bogdan Herzog. Restul consilierilor s-au declarat impotriva sau s-au abtinut de la vot.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

 • 15comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

 1. Am avut de platit 5 Lei amenda la finante (nu la cele din Primarie) si am fost plimbat dupa verificari, semnari, aprobari si iar verificari si la sfarsit incasare la 5 functionari… Nu spun ca exact asa este si in Primarie, si nu spun ca au salarii mici sau mari pentru ca sincer nu stiu dar sunt absolut convins ca la nivelul tuturor institutiilor de stat sunt cateva lucruri de imbunatatit: 1 – informatizarea, in special cand este vorba de transmis documente intre institutii, acum acest lucru se realizeaza solicitand oamenilor tot felul de adeverinte, certificate si alte asemenea documente eliberate tot de catre institutii de stat. ; 2 – evaluari a performantelor angajatului, astfel incat un angajat eficient sa ia mai multi bani decat unul care sta toata ziua la cafea si vorbeste flegmatic cu cetatenii. Exista tot felul de strategii de evaluare la care apeleaza firmele mari, in special cele care au angajati ce lucreaza direct cu clientii deci nu trebuie sa inventati roata ci doar sa aplicati ce aplica si altii; 3 – salarizarea in functie de piata, cel putin asa procedeaza firmele private mari care se respecta, adica acelea care si produc aproape tot bugetul tarii si se pare ca functioneaza. Da chiar si in acest caz este vorba de o cerere si o oferta, joburile nu ar trebuii sa fie pe viata, criteriile de competenta si descrierea postului sa fie clar definite si va garantez ca va functiona iar costurile cu acestea vor fi mai mici. Ia ganditi-va : 5 functionari pentru a incasa 5 lei…

 2. hei Bodo nesimtitule…i-ai scos pe oameni in strada ca sa-ti mareasca salariul ?nu-ti ajung cei 7000 Ron pe care-i iei in fiaecare luna? nu mai ai cu ce sa-ti platesti neamurile pe care le-ai angajat la Directia Fiscala? te lauzi ca ai dat afara 60 de oameni si au pierdut toate procesele ? nu spui cum ai inventat ghidul de dat afara ? fara sa ti cont de nici o lege? cum ai mituit in stanga si in dreapta ca sa piarda procesul ? ca ai desfiintat Inspectia Fiscala de frica sa nu-ti ia locul sefa de la Inspectie Fiscala pers. Juridice? care a fost in control la Heaven si dupa ce a incheiat controlul ai vrut sa o pui sa dea banii incasati inapoi si sa retraga raportul de inspectie pe care tu l-ai semnat ? mai spune ca sa stie dl primar cum scutesti de impozite firmele celor care te sustin pe functia de director…au pierdut cei de la Inspectie Fiscala pt ca impreuna cu Tibi Negrei liderul de sindicat din PMT,l-a pus avocat pe sotul juristei din Directia Fiscala…spune cum i-ai tinut pe functii numai de tiune stiute pe cei care trebuiau dati afara…si nu ai tinut cont nici macar de inspectia de la Anaf…care te-a pus sa-i dai afara si cum ia-i angajat inapoi… o sa spui tu toate astea la DNA in curand !

  • Mai zuzu tu esti unul din aia care facea inspectie fiscala din birou si acum face pe ofuscatul ca a fost dat afara, in locul tau nu as mai debita ineptii ca oricum se stie ce putea inspectia fiscala si cat era de eficienta.

 3. Bodo..urmatorul la DNA!
  Este cel mai mare hot pe care l-a avut Timisoara in primarie.
  Solicit pe aceasta cale DNA sa se sesizeze. Acest individ este obinuit cu Mita.
  s

  • Culca-te linistit ca deocamdata DNA -UL are birou permanent in PMT si nu in DFMT.

 4. Eu nu stiu prea multe. Dar cred ca daca la cei din primarie le-a dat majoare trebuie sa le dea si la cei de la impozite. Asa ar fi corect. Pentru cosva eu am avut o experienta placuta la astia. N-am avut chitanta dupa care am platit o amenda in Dragasani ca am pierdut-o. Si au sunat acolo sa confirme aia. Asa mi-au sters-o. Au fost oameni de treaba cu mine. Nici primarul nu cred ca e domn cu toata lumea. Doar cu aia care il pupa im ….

 5. Domnule Primar, sunt unul din „nesimtitii” care au indraznit sa va sfideze ratiunea cerandu-si dreptul legal. Afirmati statul de drept si respectul fata de lege, ne transmiteti note interne prin care solicitati sa respectam legea, CAND DVS. MANIFESTATI O DESCONSIDERARE FATA PRINCIPIILE STATULUI DE DREPT.
  VA INTREB, DOMNULE PRIMAR CARE SUNT PREROGATIVELE FUNCTIEI DVS. CARE SA VA PERMITA SA APLICATI DISCRETIONAR, DISCRIMINATORIU O LEGE CE SE ADRESAZA TUTUROR ANGAJATIILOR DIN ADMINISTRATIA PUBLICA FARA EXECEPTIE?
  OARE ACESTA ESTE MODUL DVS. DE RESPECTA UNA DIN NORMELE ESENTIALE ALE CONSTITUTIEI CARE STATUEAZA EGALITATEA IN FATA LEGE?
  Argumenetati refuzul dreptului nostru prin prisma muncii si salarizariI, invocand echitatatea muncii si a slariului sau cu alte cuvinte echitatea profesionala si sociala desi pretindeti sitemul de valori LIBERALE? ATI GRESIT DOCTRINA, DOMNULE PRIMAR!! ASTFEL DE ARGUMENTATII SE FOLOSEAU ACUM MAI BINE 25 DE ANI, INTR-UN REGIM PENTRU A CARUI RASTURNARE PARINTII MULTORA DINTRE „NESIMTITII” CARE AU INDRAZNIT SA VA SFIDEZE SI-AU RISCAT VIATA TOCMAI PENTRU CA PERSOANE, PRECUM NICOLAE ROBU, SA POATA CANDIDA LA FUNCTII IN STAT IN MOD LIBER IAR „NESIMTITI” PRECUM SUBSEMNATUL SA AIBA GARANTIA EXERCITIULUI DREPTURILOR SALE!!!
  DA DOMNULE PRIMAR, AM INTELES CA ATUNCI CAND LEGEA VA ESTE POTRIVNICA (CAZUL POLI, CAZUL STIMULENTELEOR SALARIALE ACORDATE NELEGAL LA ANGAJATII DIN ALTE STRUCTURI ALE PMT, CAZUL FISELOR DE CALCUL PRIVIND VALORIFICAREA PATRIMONIULUI MUNICIPIULUI, CAZUL RETROCEDARILOR IMOBILIARE SI MULTE ALTE CAZURI) „LEGEA ESTE INCORECTA, NECLARA ETC”, IAR IN FATA UNEI DISPOZITII LEGALE EVIDENTE SI CLARE PRECUM CRISTALUL (TERMEN PE GUSTUL DVS.) „LEGEA NU ESTE ECHITABILA”.
  DIN PACATE, LASAND LA O PARTE ASPECTELE DE FACTO SI CELE LEGALE VIZAND DREPTUL NOSTRU LA MAJORAREA SALARIULUI, PERSONAL CONSTAT DIN PARTEA DVS. O ATITUDINE LEGATA DE PRENUMELE DVS, NICOLAE, PREDESTINAT DICATUTRII, ACEASTA FIIND CHESTINUEA CARE MA INGRIJOREAZA CEL MAI MULT ATAT DIN CALITATE DE FUNCTIONAR AL ADMINISTRATIEI PUBLICE DAR MAI ALES DIN POSTURA DE CETATEAN AL MUNICIPIULUI TIMISOARA.

  • Daca dl.Jichici traieste din 1600 de lei ar trebui ca ,, nesimtitii” de la Directia Fiscala sa faca o cheta sa-i intregeasca si lui venitul pentru ca intr-adevar inspira mila…

 6. cat timp a functionat Inspectia Fiscala erau bani de stimulente…asa se zvoneste prin targ…ca a fost desfiintata de mafia din primaria de 5* ca-si bagau aia nasul peste tot…incepand cu tiganii ,care se stie ca sant protejatii unora din PMT si pe la firmele pe care Bodo le voia scutite de impozite si taxe…Iar Fer Ionel tu mucles…ca esti jurist de doi bani !
  am auzit ca era sa te bata o femeie pe holurile tribunalului si apoi ai fugit de frica ei 🙂

  • Zuzu, comentariile tale nu au legatura cu subiectul ci cu frustrarile tale …

 7. Zuzu … ce pot sa-ti spun, asa cum zici despre mine se aude si se spune multe… si poate oi fi si un jurist de doi trei sau cati bani vrei tu, dar spre deosebire de tine si alti indivizi ca tine, sunt o persoana care are cel putin curajul de a -si afisa numele atunci cand face un coment. Cu alte cuvinte, spre deosebire de tine am taria de caracter, integritatea si demnitatea de a nu ma ascunde in spatele unui pseudonim chiar si atunci cand postez un coment fata de primar, iar tie… iti este teama sa-ti afisezi numele atunci cand faci un comentariu fata de o persoana lipsite de importanta… un jurist de 2 bani despre care ai auzit tu ca… si s-a spus ca….
  Sincer, chiar nu meriti niciun raspuns, intrucat ca pseudoanonim NU CONTEZI!
  Daca doresti satisfactie din partea mea, sub orice forma, pe orice subiect legat de DFMT, cu argumente sau „de tip stradal” stii unde sa ma gasesti. Eu te astept!

 8. ce titlu de glorie,i-ti faci din asta Fer ,ca i-ti scrii numele si ca ai pus umarul la pierderea proceselor ,colegilor tai…ce caracter de jeg ai…te-ai gandit vreodata la asta? dormi linistit cand stii ca i-ai facut jocul lui Bodo ,ca sa piarda fostii tai colegi procesele? care te-a bagat in fata si tu in prostia ta ai crezut ca te apreciaza ?…mai baiatule vezi ca in curand vei da cu subsemnatul DNA pt ce ai facut…ca Codruta nu doarme 🙂

 9. Pe bune?Leprele de comunitari au salariul mediu de 3933? Si voi ii plangeti ca pazesc palmieri si viaducte?
  Bravo robule.Faine salarii dai.Dar performanta pentru ele nu ceri?

 10. 1. Poate ar fi interesanta o statistica pe ani desspre cati au lucrat/lucreaza actualmente in Primarie inainte si dupa „informatizare (incepand de ex din 1980, 1981, … 2014)
  2. Salariul mediu in Primaria Timisoara este de 3.691 de lei, la Directia Fiscala este de 4.192 lei. OK Cum stam insa comparativ cu salariile medicilor si a CD ? Care munci sunt mai utile si care nu?

  • 2. asa cum a declarat roibu, 4200 reprezinta salariu mediu, inclusiv contributiile angajatorului, ceea ce inseamna un 3400 brut si un 2400 net al angajatului . Ceea ce este cu totul altceva.