Scandal in Consiliul Local pe tema Colterm. Situatia financiara a companiei de termoficare din Timisoara intra la vot in AGA

TIMISOARA. Dupa esecul de joi, vineri, consilierii locali au fost chemati iarasi la un plen de indata online. Li s-a cerut a doua oara sa voteze „mandatarea reprezentantilor Municipiului Timisoara in Adunarea Generala a Actionarilor Companiei Locale de Termoficare Colterm pentru aprobarea situatiilor financiare intocmite la data de 31 decembrie 2021”. Aceasta dupa ce cu o zi inainte, proiectul a cazut la vot, intrucat mai multi alesi locali au atras atentia ca e o bataie de joc sedinta, dat fiind faptul ca proiectul stufos le-a fost transmis doar cu putin timp inainte de intrunire si nu putea fi parcurs.

CITESTE SI: Administratia Fritz se pregateste de inmormantarea Colterm la Timisoara. Ortu’ popii – 70 de milioane de euro. Explicatiile administratorului special 

Consilierul liberal Adrian Lulciuc i-a cerut viceprimarului Ruben Latcau sa explice de unde provine suma de 300 de milioane de lei, datorie la Colterm, din situatia financiara pe care societatea de termoficare cere sa fie aprobata, insa acesta a oferit un raspuns lapidar, sustinand ca ar fi vorba in majoritate de datorii istorice.

Consilierul local al PRO Romania, Roxana Iliescu, a solicitat informatii legate de bunurile sub sechestrul ANAF, care au fost transferate de catre Primaria Timisoara, in mod gratuit,din patrimoniul Colterm catre cel al municipalitatii si care, in continuare, se regasesc intr-o anexa ce insoteste situatia financiara a Colterm. Voia sa stie daca sunt sau nu inregistrate in contabilitatea Primariei Timisoara.

In aceste situatii financiare, aceste bunuri apar inregistrate la Colterm. Noi, votand aceste situatii financiare, anulam, practic, decizia care s-a luat printr-un HCL de transfer cu titlu gratuit a acestor bunuri. Erau instituite sechestre asiguratorii si, de altfel, fac obiectul unui dosar in instanta de anulare a actelor frauduloase de scoatere din patrimoniul Coltermului a acestor bunuri. Deci ele sunt inregistrate in contabilitatea Primariei sau nu?„, a intrebat Roxana Iliescu sustinand ca transferul ar fi fost oricum nelegal.

In primul rand incepem o discutie pe langa ordinea de zi. Constat ca dvs sunteti in alta conversatie decat CLT si partenerii dvs sunt altii decat colegii din CLT. Sunteti doar protavocea altor discutii care au loc in alte incaperi. Putem face speculatii care sunt acele incaperi… dar pozitia dvs nu e in interesul termoficarii, al colterm si nici al orasului si al cetatenilor pe care ii reprezentati. Prin intrebarile pe care le puneti, prin jocul juridic pe care incercati sa-l faceti este sa pasati mingi in adancime catre alte entitati mai bine sau mai rau intentionate despre cum functioneaza sistemul de termoficare. Dar nu intru in jocul dvs. Daca sunt plangeri, acestea sa-si urmeze drumul in justitie„, i-a replicat viceprimarul Ruben Latcau.

Iarasi mintiti si sustineti tampenii. Ii invit pe colegii mei daca vor adevarul daca discutia generata de mine are sau nu legatura cu proiectul de hotarare. Ii invit sa citeasca raportul administratorului special Amza care e atasat, si raportul auditorului independent care este parte din documentatie, in care e negru pe alb, a sustinut ce am zis eu„, a completat Roxana Iliescu.

Sunt inregistrate (bunurile transferate, n.r.), ca sa dau un raspuns simplu„, a zis in cele din urma Latcau.

Supus la vot, proiectul a trecut, avand 17 voturi pentru si o abtinere.

Cu o zi inainte, consilierul local Roxana Iliescu venea cu o serie de explicatii legate de demersul precipitat al conducerii Primariei Timisoara.

„Vrând să arunce răspunderea în grădina reprezentanților de acum ai Colterm, inițial, au găsit ei un text legal pe care nu l-au mai coroborat cu altele că le profita cum sună și au cășunat pe administratorul judiciar să pună aviz, crezând că astfel își va asuma acesta răspunderea, când de fapt, răspunderea pentru întocmirea situațiilor financiare o poartă administratorul special, adică colegul lor de partid Amza, care trebuie să întocmească un Referat în acest sens.
❗️Și Referatul a fost întocmit încă din 19.10.2022 : Adresa/Referat nr 23379 !
❗️În cadrul acestui Referat, însuși administratorul special Amza susține urmatoarele:
“ Avizarea situațiilor financiare de către administratorul judiciar nu reprezintă servicii de auditare/examinare a situațiilor financiare si nici nu are ca obiect cercetarea sistematică a fraudelor, deturnărilor (…), care sunt în sarcina directă a administratorului special (!!!)/directorului economic (…). Prin avizarea situațiilor financiare, administratorul judiciar ia la cunoștința cu privire la indicatorii raportați de debitor, reprezentat prin administratorul special.”
❗️Deci lucrurile sunt clare legat de cine răspunde, iar răspunderea-i mare.
❗️Numai că, surpriză, Amza, băiat deștept, nu a închis ochii la mizeriile colegilor de partid pe care aceștia le-au făcut în anul 2021 si cu atât mai puțin nu a vrut să își asume răspunderea.
Prin urmare, a întocmit un Referat cu rezerve si observații (să nu uităm că societatea a intrat în insolvență in octombrie 2021, iar Amza a fost numit in noiembrie 2021 administrator special).
❗️Printre altele, Amza menționează în Referat:
“sunt îndeplinite condițiile de realitate, legalitate si oportunitate, așa cum sunt ele prevăzute de legislația in materie, cu rezervele si observațiile iterate mai sus si prezentate in notele explicative anexe la Situațiile Financiare întocmite la 31.12.2021, precum și raportat la rezervele si observațiile cuprinse in Raportul Administratorului Special (…) si de asemenea, tinandu-se cont si de observațiile si rezervele formulate cu pivire la P-V de Inventariere a patrimoniului debitoarei” (legat de patrimoniu, sigur se referă la documentele frauduloase pe care le-a întocmit administrația Fritz cu privire la transferul gratuit a unor bunuri din patrimoniul Colterm, in patrimoniul municipiului).
Degeaba și-a încercat norocul Primarul Fritz, cerând prin Adresa Nr SC2023-774/12.01.2023 administratorului special sa-si asume răspunderea cu privire la Situațiile financiare pe anul 2021, că nu i-a mers si a primit aceleași documente care i-au fost transmise încă de anul trecut, adică același Referat cu observații și rezerve”, explica Roxana Iliescu.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

  Pareri

 1. Tinand cont ca ne apropriem de a treia amenda care nu se va plati cu intentie (la fel cu primele doua) stau si nu ma intreb daca fritz , latcau, et co nu se fac vinovati de fapte penale de prejudiciere cu buna stiinta a unei societati comerciale. Nu inteleg de ce Parchetul doarme si nu intervine urgent sa investigheze daca sunt sau nu infractiuni desi mirosul este surprinzator de intens.

  • Mai Daniel, de ce nu vrei sa plătești tu incalzirea pe care o primesti de la Colterm, la valoarea reala a Gcal si nu subvenționată și de noi ceilalți care nu beneficiem de acea încălzire ? In plus poti contribui si la cumpararea certificatelor verzi. Ca sa scutesti primaria de o cheltuiala in plus. Asta e o NESIMTIRE, a ta si a tuturor celor care bat din gura pe aici, dar prefera sa ramana legati la Colterm
   Același tip de NESIMTIRE o aplica si statul roman(GUVERNUL)+BANCA NATIONALA+BANCILE COMERCIALE la care se adauga o parte a MASSMEDIA care le plange de mila celor 450 000 cărora le cresc dobanzile pentru casele cumpărate, în urmă inflației de 16- 17%, dar îi doare în kur de cei 4,5- 5 milioane de români, cărora inflatia le mănâncă din banii economisiti o viata intreaga. Multi dintre acestia sunt pensionari. Dobanda primită de cei cu economii in banci, abia de acoperă jumatate din inflatie.

 2. Latcau trebuie legat si bagat la zdup. Nu a facut nimic pentru Colterm in 2 ani de mandat, ba mai mult, a mintit public si a strans amenzi de zeci de milioane de euro.

  • Soluția cea mai simplă, in special „când ai spatele asigurat”.
   Ce ar fi sa aflm daca exista/ nu există un SF despre:
   (1) ‘Un sistem de inclzire a orssului”
   (2) perspectivele unui sistem de tipul STPT FUNCTIONAL
   (3) parcari pentru cei care vin din orășelele satelit la lucru si isi aduc copii la scoala, …
   s.a teme/ probleme de interes comunal.

 3. Iliescu asta e foarte buna constatatoare. A practicat sportul asta si in mandatul lui Robu dar si in actualul. De cand e consilier local nu a avut nicio initiativa care sa se concretizeze. E un joc de imagine sa tot observi ca nu s-a facut. Da bine la prosti. Asa cum da bine la prosti tot exercitiul de imaginie al incompetentului Dominic Fritz si gastii lui de hoti de la USR. Latcau si Fritz ar strange-o de gat pe Roxana ca le scoate la iveala toate matrapazlacurile si toate smenurile

 4. Opinia Pnl va plictisti rau in redactie de tot adaugati la comentariile cititorilor. Lasa ca vine primavara si va pun tatucii vostii Nica si Groza la sapat. Taranii au mult de lucru primavara. Insa iarna se odihnesc. PS Scuzati-mi greselile de ortografie, dar nu mi-a placut defel scoala, asa cum nu le-a placut nici colegilor mei din USR. Sunt doar un postac mediocru, prost platit si foarte nefericit.

  • Colegii tai sunt cei de la psd, deși aș crede că partida romilor e mai aproape de tine, nu ca ai fi membru al ei, ci ca ai aceleasi concepții.