Noutati :

Scandal din cauza centrului de management al traficului din Timisoara! Consilierii locali s-au certat pentru Societatea de Drumuri Municipale

26 iulie, 2011 - 08:23 PM
Autor: Roxana Deaconescu      
Categorie: ADMINISTRATIE
9

TIMISOARA. Societatea de Drumuri Municipale este aproape de faliment, iar situatia isca noi controverse intre consilierii locali, care s-au certat marti din pricina centrului de management al traficului!

Cladirea este intabulata de Societatea de Drumuri Municipale, insa a fost construita cu bani de la Primaria Timisoara.

Nimic iesit din comun, insa avand in vedere faptul ca SDM este in prag de faliment, situatia se complica.

Pentru ca primaria sa cumpere acolo cateva utilaje cu bani europeni, cladirea trebuie trecuta in domeniul municipalitatii. Nu se poate decat prin donatie, spune primarul Gheorghe Ciuhandu, fapt cu care alesii locali nu sunt deloc de acord, pentru ca automat SDM ar intra in faliment din cauza taxelor pe care trebuie sa le plateasca la stat. Este vorba de 1 milion de lei, bani care ar trebui sa se duca pe actele de donatie.

Marti, inainte de plenul consilierilor, a avut loc sedinta Adunarii Generale a Actionarilor SDM, care a decis ca donatia nu se poate face. Consilierii locali au purtat discutii in contradictoriu timp de aproape 20 de minute, fara folos, pana cand a intervenit primarul Timisoarei, care a propus desfiintarea SDM. Alti alesi au propus ca SDM sa vanda cladirea municipalitatii.

„Dupa cum merg treburile, am sa propun desfiintarea acestei societati si transformarea ei in serviciu public. Primaria a dat terenul gratuit si a dat bani pentru infiintarea centrului de semnalizari rutiere. Eu nu sunt de acord cu rascumpararea acestei cladiri. Nu vreau sa intru in puscariu. Daca nu va intelegeti, am sa mut acest centru la etajul 2 al Primariei Vechi din Piata Libertatii”, a declarat primarul Gheorghe Ciuhandu.

Propunerea acestuia nu a fost vazuta cu ochi buni de consilierii locali. Ovidiu Ciuhandu a precizat si el ca o alta societate a municipalitatii are datorii si mai mari decat SDM si ca nimeni nu i-a cerut desfiintarea. „Mai avem o societate care de ani de zile e pe pierdere. Se numeste RATT. Si aici s-au dat bani din bugetul local si platim imprumuturi. Acolo pierderile sunt de 20 de ori mai mari. Eu ma simt amenintat de vorbele domnului primar. Nu cred ca e cineva aici care isi doreste ca SDM sa falimenteze”, a declarat Ovidiu Ciuhandu.

Primarul Gheorghe Ciuhandu spune ca imobilul situat pe strada Iuliu Maniu a fost intabulat ilegal de fostul director al Societatii Municipale. „De ani de zile am cautat sa reglementam aceasta situatie cu societatea, cu fosta conducere, care a intabulat fraudulos acel teren si acea constructie facuta cu banii municipalitatii. Am cerut sa o reprimim. S-a venit cu diverse probleme. De cumparat nu pot sa cumpar un bun pentru care am dat terenul pe gratis si pentru care am dat bani. Ar fi absurd. Asta inseamna puscarie curata. Am cerut sa ni se faca donatie, cum face orice societate comerciala”, a mai spus Gheorghe Ciuhandu.

Adunarea Actionarilor a decis mutarea centrului in sediul Primariei Vechi, pentru ca pana la sfarsitul acestui an sa fie depus un proiect prin care municipalitatea sa acceseze 30 de milioane de lei, bani cu care sa se cumpere aparatura pentru centrul de management al traficului. Daca SDM ar fi transformata in serviciu public, aceasta s-ar ocupa doar de administrarea domeniului public pe partea de carosabil, drumuri si trotuare.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

 • 9comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

 1. Astia nu fac dezbatere de idei, ci doar se contrazic pentru defaimare reciproca. Sunt convins ca niciunul dintre ei nu a venit cu un plan de „reanimare” a SDM pus pe hartie si asumat sub semnatura. Problema nu este legata de „rentabiliktatea” SDM-ului, ci este legata de incapacitatea unor neaveniti de a lua o decizie cierenta in cadrul unui consiliu. Consiliile locale in Romania nu sunt pentru a se lua decizii, ci sunt pentru a impiedica desfasurarea unor activitati, indiferent daca aceste activitati ar fi benefice sau nu comunitatilor de cetateni. Bleah.

 2. In zona Platanilor existau inainte de 2001 niste case parasite, imobile locuite pe atunci de oameni ai strazii si o poteca pe care puteam ajunge mai usor pe str Resita. Nu mai retin cand a aparut constructia despre care facem vorbire, dar de atunci si pana la sfarsitul lui 2006, s-a tot înaltat caramida cu caramida, s-au tot perindat utilaje grele care au stricat carosabilul si au murdarit asfaltul. S-a trambitat ca ar deveni un centru de urmarire video a traficului auto din oras pt care s-au cheltuit bani publici in acest parteneriat clandestin proprietar/ primarie / consiliu local. Lipsa totala de transparenta din partea edililor nostri la plangerile noastre legate de subiect, care au fost postate pe defunctul FORUM al Primariei TM, nu mai poate fi dovedita. Prin 06.03.2006 intrebam acolo: Ce stititi despre aceasta constructie? Dar NIMENI nu s-a sinchisit sa-mi raspunda, desi au fost 1317 vizitatori.

  Constructia de pe Iuliu Maniu 29 a fost tinuta în secret si dupa ce a fost terminata. Niciodata nu a avut o sigla si nicicand nu am primit vreun raspuns de ce se cultiva rosii in ograda ei. Timp de câtiva ani ne-a terorizat, pe noi cei de pe str PLatanilor, cu activitatea de santier, aducându-ne noroaie si gropi atât în carosabil, cât si pe spatiul verde existent. De ea ne leaga insa o amintire trista cu privire la solicitarea unei poteci care sa ne usureze accesul spre Iuliu Maniu, pe atunci str Resita. Prin 23 ianuarie 2007 un excavator a darâmat arborii (avem poze) aflati în incinta pentru a construi parcarea privata care avea sa devina mult mai tarziu locul unde s-a propus aniversarea a 50 de ani de existenta a SDM, printr-un concert inedit pe santier: o soprana in excavator, un pickamer alaturi de muzicieni, o defilare a utilajelor folosite la asfaltarea drumuri… Concertul cred ca s-a tinut pe Bujorilor dupa ce ne-am manifestat dorinta (in presa locala) sa protestam in 4 iunie 2006 la vecinii nostri de peste drum.

  SCURT ISTORIC
  1998 – prin HCL 239/27.10.1998, „lucrarile de semnalizare rutiera de pe raza municipiului Timisoara finantate din bugetul local si de stat se atribuie pe baza de contract de incredintare directa, pe o perioada de 15 ani de la finalizarea obiectivului de investitii – Amenajare Centru Semnalizari Rutiere Str. Odobescu nr.18 – Societatii Comerciale Drumuri Municipale” (un dispecerat de comanda si supraveghere pentru semaforizarea din oras).

  1999 – pe baza HCL 27/04.01.1999, este semnat contractul dintre Primarie si SDM. Prin aceeasi hotarare, la un alt punct, CLT aproba investitia privind „Amenajarea centrului de semnalizari rutiere”, apartinand SDM. HCL 27/1999 – privind concesionarea unui teren din Timiooara, str. I. Maniu nr. 29, cu plata taxelor aferente, în vederea realizarii unui centru de semnalizari rutiere, în favoarea S.C. Drumuri Municipale S.A. La acel moment, cum prevedrile legislatiei legate de achizitiile publice erau destul de permisive si cu multe lacune, se decide incredintarea directa. Argumenul forte fiind, oricum, faptul ca Drumuri Municipale va efectua investitia din fonduri proprii. Altfel spus, daca efectuau investitia pentru monitorizare semafoare, capatau cadou pe 15 ani intreaga semnalizare rutiera din oras – asta incluzand marcajele orizontale, semnalizarea verticala (indicatoare rutiere) si semnalizarea luminoasa (semafoare).

  2006 – in septembrie, Drumuri Municipale cere un certificat de urbanism pentru acest teren primit in concesiune (nr. 5197/ 01.09.2006).

  2007 – in ianuarie, Drumuri Municipale primeste in sfarsit Autorizatie de Constructie pentru amplasamentul din Iuliu Maniu 29 (52/11.01.2007 S.C. DRUMURI MUNICIPALE S.A.- IULIU MANIU nr.29). In referatul Directiei Tehnice, prin care s-a argumentat necesitatea negocierii cu o singura sursa in 2001 vis-a-vis de o firma, cand obiectul contractului initial cu Drumuri Municipale era crearea Dispeceratului de Semaforizare iar rezultatul a fost semnarea unui contract de semnalizare rutiera (marcaj orizontal, semnalizare verticala, semnalizare verticala) cu acea firma.

  2007 – decembrie, prin HCL 468/18.12.2007 s-a prelungit termenul privind închirierea terenului in suprafata de 1964 mp aflat in folosinta SC Drumuri Nationale cu inca un an. Este curios cum o regie a Consiliului Local TM plateste chirie Primariei TM…

  2008 – in baza declaratiilor si a evidentelor primite la Directia Fiscala, au fost întocmite initial aproximativ 383 fise de calcul, stabilindu-se debite pentru 2008. Cum in lista s-a regasit SC Drumuri Municipale, situatia juridica a terenului nu a fost inca clarificata.

  RECAPITULARE Consiliul Local TM aproba in 1998 o investitie, aloca in 1999 terenul (concesiune „in folos public”) si stabileste ca regia proprie primeste cadou pe 15 ani semnalizarea rutiera din orasul Timisoara, daca face Dispeceratul. Investitia nu se mai face, insa contractul (cu cadoul la pachet si fara obiectul initial) se transfera catre o companie privata (firma R), prin incredintare directa. Informatiile au fost luate dintr-un articol din Evenimentul Zilei Editia de Vest. Dupa acest articol ziaristul a plecat la Gazeta de sud-vest, iar semnele de circulatie cu toate acareturile au disparut din vitrina de peuliu Maniu 29. Locatia a fost data uitarii pana a aparut magazinul de suruburi, care ste si in prezent.

 3. RUSINICA d0mnule primag.
  Cand urmeaza RATT?

 4. Pana la urma nu inteleg din cronologia evenimentelor prezentate mai sus daca la adresa respectiva a fost construit un imobil si daca „DA”, de catre cine? Oricum, se intelege ca este o „bulibaseala” totala din care cineva are beneficii materiale. Nu cred ca se desfasoara activitati comerciale clandestine cu organe de asamblare. Cineva plateste cuiva ceva pentru ca sa poata desfasura activitatile. Interesant.

 5. Iar @don quihote este iarasi „in platan” (a se citi „plop”)! Asta se refera la primar. Ha ha ha ha … Este vorba despre HCL. Sa-ti „traduc”: HOTARARE A CONSILIULUI LOCAL. Dar cand vrei sa defaimezi pe cineva, nici nu mai conteaza corectitudinea si ratiunea. Scuipa „frate” cat poti, ca-i gratis si sub anonimat nu „te vede” nimeni. Bleah!

 6. aceste gunoaie de consilieri alesi de „fraierii” care se deranjeaza sa mearga la vot lucreaza o zi pe luna. si in acea zi in loc sa faca ceva util pt noi, ei se cearta si isi pun reciproc strimbe, in functie de interesul sponsorilor.

 7. ERATA: Evenimentul inedit cu excavatoare simfonice a avut loc in 4 iunie 2009, nu in 2006. Constructia are paza la poarta principala, dar nu are „firma”. Vad ca nu se permite pe site link-uri, asa ca nu va pot arata nimic. O anexa a cladirii are deschis in strada un magazin de suruburi, iar la intrarea din spate exista o poarta automatizata care se deschide foarte rar pt accesul in parcarea lor „privata”. Pe cand masinile noastre stau una langa alta…

 8. RATT e in pierderi, dar isi permite modificarea traseului liniei 33, unde pe cele mai multe curse de la Dermatina la Real, merg 1-2 calatori, in cazuri fericite. Motorina se consuma, salariile cresc ca doar se parcurg mai multi kilometrii si ce profit ”mare” au unele magazine din zona aceea de la modificarea rutei.

  • Mai mult, viseaza la extinderi de trasee pentru comunele satelit ale Timisoarei. Ca doar stim cati din aceia care si-au facut case acolo au si buletin in localitatile respective.