SC “Quantum Solar” SRL Mosnita Noua investeste 10 milioane de euro intr-un parc fotovoltaic care va “ilumina” peste 5.000 de locuinte din Timis

In timp ce unele firme se pregatesc in secret pentru amplasarea sondelor de extractie a gazelor de sist, ignorand protestele ce vizeaza problemele de mediu ce pot aparea in urma activitatilor de fracturare hidraulica, alte companii se implica cat se poate de transparent doar in proiecte ce vizeaza producerea energiei verzi din surse regenerabile.

SC “Quantum Solar” SRL Mosnita Noua implementeaza un asemenea proiect in extravilanul localitatii Bazosul Nou, de peste 10 milioane de euro, care urmeaza sa ilumineze, la propriu, peste 5.000 de gospodarii din judetul Timis. Proiectul presupune construirea unui parc fotovoltaic pe o suprafata totala de 138.600 mp, prin amplasarea a 22.000 de panouri fotovoltaice de tip policristalin, cu dimensiuni de 1644x995x40 mm, montate in combinatie cu invertoare tip central.

Capacitatea energetica totala instalata a parcului fotovoltaic va fi de 5.098 kW, care va produce o energie electrica estimata de 6.627 MWh/an, iar panourile fotovoltaice propuse vor avea o putere electrica instalata de maxim 240 Wp.

Energia solara constitue o buna sursa de energie, este inepuizabila, nu produce poluarea mediului inconjurator, insa, valorificare ei este costisitoare datorita faptului ca elementele instalatiei de captare a energiei solare sunt produse in serie mica si au un pret ridicat. Datorita subventiilor acordate de institutiile de stat, prin legislatie, devine din ce in ce mai avantajos sa valorificam energia soarelui inclusiv in scopuri publice, in conformitate cu Programul national pentru cresterea eficientei energetice si utilizarea resurselor regenerabile de energie in sectorul public, pentru anii 2009-2010”, spune Darius Nicolae Georgiu, unul dintre actionarii SC “Quantum Solar” SRL Mosnita Noua.

Energia electrica produsa va fi livrata in sistemul de distributie al energiei electrice apartinand SC “Enel Distributie Banat” SA,  prin realizarea a trei posturi de transformare cu puterea de 1×2000 KVA si tensiune 0,4/20kV. De la posturile de transformare se va realiza o linie electrica subterana cu tensiunea nominala de 20kV pana la PC 20 kV, iar apoi se va realiza o linie electrica aeriana 20 kV care se va racorda la linia de 20 Kv Ghiroda, alimentata din statia 110/20 kV Padurea Verde. Parcul fotovoltaic va fi racordat la reteaua LEA 20 KV Ghiroda.

In viziunea zecilor de investitori in parcurile fotovoltaice din zona de vest a tarii, Romania are conditii de radiatii solare mult mai bune decat Germania sau Austria, unde, cu toate ca nu exista conditii ideale, se realizeaza investitii masive in domeniul energiei solare. Tocmai de aceea, in ultima perioada, judetul Timis a devenit raiul investitorilor in energie solara din Europa, aici urmand sa fie implementate zeci de proiecte ce vizeaza construirea de parcuri fotovoltaice. La ora actuala, valoare investitiilor in energie solara implementate in Romania bate inspre un miliard de euro, din care, o buna parte, sunt pe teritoriul Timisului.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.