Noutati :

Sarbii din Banat, din nou in sarbatoare. Incep petrecerile de Sfantul Sava

25 ianuarie, 2019 - 01:29 PM
Autor: Bianca Dichis      
Categorie: SOCIAL
0

TIMISOARA. Vreme de petrecere pentru sarbii din intreg Banatul! Acestia il sarbatoresc pe patronul lor spiritual – Sfantul Sava.

Intre 26 si 28 ianuarie vor avea loc mai multe manifestari festive si spectacole in cinstea Sfantului Sava la Arad,Timișoara, Moldova Veche si Resita, unde isi vor da concursul corurile si formatiile sarbesti din Timisoara, Arad, Sanpetru Mare, Sannicolau Mare, Sanmartinu Sarbesc, Deta, Dinias, Svinita, Stanciova, Resita, Moldova Veche, Socol, Belobresca, Pojejena si Radimna, dar si oaspetii din Novi Sad-Serbia.

Momentul central al sarbatorii va avea loc sambata, in 26 ianuarie, la Opera Nationala din Timisoara, de la ora 19.

Dupa Academia Festiva ,,Cuvant despre rugaciune, mantuire si dragoste/Stojte galije carske”, va avea loc spectacolul artistic cu participarea orchestrelor de tamburasi ”Batini becari”, ”Zlatna suza”, ”Generacija”, formatiilor cultural-artistice ”Mladost”, ”Plavi delija”, Sveti Nikola”, ”Kolo” si a oaspetilor din Novi Sad, respectiv orchestra de tamburasi ”Vasa Jovanovic”.

Spectacolul va fi urmat de traditionalul bal de Sfantul Sava, la care sunt asteptate oficialitatile din Timisoara si din judet, dar si musafirii din Serbia si membrii comunitatii sarbesti din Banat.

Printe invitatii de onoare se va afla Ministrul Culturii al Republicii Serbia, Vladan Vukosavljevic, Secretarul Provincial pentru cultura si informatii publice al Provinciei Autonome Vojvodina, Dragana Milošević si Consulul general al Republicii Serbia la Timişoara, Vladan Tadic.

In 27 ianuarie, ziua in care este celebrat Sfantul Sava, in cele 3 biserici ortodoxe din Timisoara si in alte 53 de biserici si manastiri sarbesti din Romania, va fi oficiata Sfanta Liturghie, dupa care se va taia colacul. Iar nasii evenimentelor vor fi elevii sarbi. Iar un alt moment important va avea loc luni, in 28 ianuarie, la Liceul Dositei Obradovici, avandu-i ca nasi si gazde pe elevii claselor a X-a.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...