Noutati :

Sarbatoare mare la Timisoara! Moastele ocrotitorului Banatului, plimbate pe strazi. Avem programul slujbelor de hramul Catedralei

13 septembrie, 2015 - 06:46 PM
Autor: Anonim      
Categorie: SOCIAL
0

TIMISOARA. Mare sarbatoare la Timisoara, pe 15 septembrie. Credinciosii ortodocsi il praznuiesc pe Sfantul Ierarh Iosif cel Nou de la Partos, considerat a fi ocrotitorul Banatului.

A fost hirotonit mitropolit al Banatului in anul 1650 si a pastorit credinciosii din Banat timp de 3 ani. In aceasta calitate se spune ca a savarsit minuni, printre care stingerea unui incendiu ce cuprinsese o parte a Timisoarei.

Se spune ca, in momentului focului ce putea sterge de pe fata pamantului orasul Timisoara, a iesit din biserica cu Sfintele Taine in mainile sale si s-a rugat cu lacrimi. Indata a trimis Dumnezeu o ploaie puternica si s-a stins focul. Iosif cel Nou a murit la varsta de 85 ani la Biserica din Partos, iar traditia spune ca in momentul adormirii sale clopotele manastirii au inceput sa bata fara sa le traga cineva.

Moastele sale au fost mutate in 1956 la Catedrala Mitropolitana de la Timisoara, fiind canonizat de Sfantul Sinod la 28 februarie 1950. Este sarbatorit in fiecare an la 15 septembrie, la cel de-al doilea hram al Catedralei Mitropolitane din capitala Banatului.

Si anul acesta, moastele Sf. Iosif cel Nou de la Partos vor fi purtate de preoti pe strazile orasului.

Iata care este programul slujbelor!

Luni, 14 septembrie:
19:00 – Vecernia cu Litie
20:30 – Procesiunea cu Sfintele Moaste pe traseul Catedrala – Podul Traian – Splaiul Tudor Vladimirescu – Podul Mihai Viteazul – Catedrala
22:00 – Utrenia
24:00 – Sf. Liturghie

Marti, 15 septembrie:
2:30 – Acatistul Sfantului Ierarh Iosif cel Nou de la Partos
4:30 – Acatistul Maicii Domnului
6:30 – Sfintirea apei
7:30 – Taina Sfantului Maslu
9:30 – Sfanta Liturghie arhiereasca (raspunsurile vor fi date de Corala Epifania a Protopopiatelor Timisoara I si II)
18:00 – Vecernia (urmata de concertul sustinut de Corul Catedralei)
21:00 – Paraclisul Maicii Domnului

Miercuri, 16 septembrie:
7:30 – Utrenia
9:30 – Sfanta Liturghie
18:00 – Acatistul Sfantului Ierarh Iosif cel Nou de la Partos (asezarea Sfintelor Moaste la locul obisnuit din catedrala)Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...