Noutati :

Sarbatoare mare in Banat! Cum au petrecut banatenii la Ruga de Sfanta Maria Mica. FOTO!

8 septembrie, 2014 - 11:07 PM
Autor: Anonim      
Categorie: SOCIAL
1

TIMIS. Zeci de localitati din Banat au sarbatorit Ruga, in ziua de Sfanta Maria Mica. Vremea le-a dat ceva emotii multor gazde, dar pana la urma centrele asezarilor aflate in sarbatoare s-au umplut de oameni veniti sa asculte muzica, sa danseze, sa isi dea copii pe hinte sau sa stea la un pahar de bere si de vorba. Ruga a fost un prilej excelent pentru gazde sa-si primeasca gostii cu ospitalitatea recunoscuta a banatenilor.

CITESTE SI – FOTO: Cum au petrecut banatenii de Sfanta Maria si unde au fost cele mai mandre rugi din Banat?

Ruga la Giarmata

Petrecere mare a fost la Giarmata, unde Ruga a durat practic doua zile. Programul organizat de autoritati a inceput duminica dimineata cu intreceri sportive si raliul Giarmata-Pischia, urmate seara de un program artistic sustinut de ansamblurile „Sanziene Banatene”, „Liliac de la Ponoare” (Mehedinti) si „Junii Banatului”.

Programul a fost la un pas de a fi dat peste cap de norii negri care s-au lasat pe seara, insa ploaia a ocolit localitatea, iar cei cativa stropi razleti nu au alungat petrecaretii. Seara de duminica s-a incheiat cu o discoteca in aer liber.

Ziua de luni a fost cea dedicata sarbatoririi hramului bisericii ortodoxe Nasterea Sf. Fecioare Maria din localitate. Desi a fost zi lucratoare, spre seara, centrul comunei s-a animat. Pe scena amenajata langa caminul cultural au evoluat ansamblurile „Sanziene Banatene”, „Iedera” – Otelu Rosu”  si „Dumbraviteana”.

Ruga de la Vucova

La Vucova, sat ce tine de comuna Cheveresu Mare, zeci de localnici s-au adunat in fata Caminului Cultural, pentru a petrece conform traditiei. A cantat Alina Trastau cu formatia sa, iar vucovenii s-au prins iute la dans. Au prins puteri gustand mititeii si berea, nelipsite de la asemenea patreceri. In timp ce copiii se distrau in parcul amenajat in fata caminului, iar tinerii se indemnau la joc, cei mai in varsta au depanat amintiri de la rugile de odinioara si au pus tara la cale. Petrecerea la Vucova continua si in 9 septembrie.

 

De Sfanta Maria Mica, a fost Ruga, in Banat, in:

Orasele

Buzias – 8/9 septembrie
Ciacova, sat Obad – 8 septembrie
Faget – satele Bichigi si Begheiu Mic 8 septembrie

Comunele
Balint – sat Fadimac
Banloc – sat Ofsenita
Bara – sat Spata
Beba Veche – sat Cherestur 10 septembrie
Belint – satele Chizatau si Gruni 8/9 septembrie
Bethausen – satele Cutina si Nevrincea
Birda – Ruga si Zilele comunei Birda 8/10 septembrie
Barna- satele Juresti si Poganesti
Boldur 8/9 sept
Brestovat – satele Brestovat si Cosarii
Cheveresu Mare – sat Vucova (ruga ortodoxa romana)
Costeiu – satele Valea Lunga Romana si Paru
Darova – sat Hodos
Denta- sat Rovinita Mare (ruga romaneasca)
Dumbrava – sat Rachita
Fardea – sat Gladna Romana
Gavojdia – sat Jena
Ghiroda – sat Giarmata Vii
Ghizela – sat Sanovita 8/9 septembrie
Giarmata
Giera
Lenauheim
Liebling – sat Cerna
Margina
Manastiur- sat Remetea Lunca
Moravita – satele Moravita si Gaiu Mic
Nadrag – sat Crivina
Ohaba Lunga
Ortisoara
Parta
Padureni 8/9 septembrie
Periam
Racovita
Sacosu Turcesc – satele Icloda si Unip
Secas
Sandra – sat Uihei
Tomesti – sat Balosesti
Topolovatu Mare – sat Budint
Traian Vuia – sat Susani
Victor Vlad Delamarina- sat Honorici
Voiteg

CARAS-SEVERIN

Agadici, Bania, Baile Herculane, Barbosu, Bocsa Vasiova, Bogodint, Borlovenii Noi, Buchin, Ciuchici, Ciresa, Constanti Daicoviciu, Comaraste, Dalboset, Farliug, Garbovat, Golet, Globu Rau, Greoni, Mehadica, Ohaba Matnic, Padina Matei, Paltinis, Petrilova, Putna, Rachitova, Remetea-Pogonici, Sadova Noua, Sasca Romana, Surducu Mare, Valea Bolvasnitei, Valeadeni, Valiug,  Varciorova, Vraniut, Zorlencior.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 1comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. buna sunt din farliug vreau sa va corectez si im cer scuze in DEZESTI nu este ruga numai la Farliug si Remetea-Pogonci