Sarbatoare la Universitatea Politehnica Timisoara. Sunt marcati 70 de ani de handbal alb-violet

TIMISOARA. Comunitatea universitara Politehnica sarbatoreste in aceste zile 70 de ani de existenta a uneia dintre cele mai iubite si galonate grupari sportive: echipa de handbal Politehnica Timisoara.

In septembrie 1947, un grup de studenti si cadre didactice entuziaste, in frunte cu Gheorghe Gunesch, au infiintat echipa de handbal in 11 Politehnica, care in martie 1948 avea sa desfasoare prima partida oficiala cu CSM Lugoj. Astfel, Politehnica Timisoara avea sa fie primul club studentesc de handbal infiintat din Romania. Echipa si-a desfasurat practic neintrerupt activitatea pana azi, cu rezultate remarcabile, culminand cu o alta premiera
nationala: prima echipa care obtine titlul de campioana nationala la handbal in 7 din afara Bucurestiului!

In decursul acestori ani, numele Stiinta, apoi Politehnica Timisoara, a reprezentat in intrecerile sportive nu numai o echipa studenteasca mult iubita, ci deseori un exemplu de un alt fel de a face performanta: cu placerea si bucuria de a juca, de a fi parte a intrecerii sportive si, deseori, cu detasare fata de „constrangerile” financiare, dar si cu incrancenare in jocurile cu reprezentantele unui sistem politic (bine-cunoscutele echipe departamentale Steaua si
Dinamo), obisnuite sa fie invingatoare prin orice mijloace.

Titlurile de campioane nationale (echipa feminina Stiinta Timisoara campioana la handbal in 11 in 1953 si la handbal in 7 in 1964 si 1966, echipa masculina Stiinta/ Politehnica Timisoara campioana in 1956 la handbal in 11 si campioana la handbal in 7 in 1991), renumitii jucatori si jucatoare ai Politehnicii, medaliati la competiitiile mondiale, olimpice si europene (Irene Gunter Kinn – dubla campioana mondiala, Roland Gunesch – dublu campion mondial si dublu medaliat olimpic, Ioan Moser – dublu campion mondial, Alexandru Folker – triplu medaliat olimpic, Alexandru Buligan – medaliat olimpic, or Hans- Gunter Schimdt – de 5 ori castigator al Cupei campionilor Europeni, considerat cel mai mare jucator german al tuturor timpurilor) si antrenorii exceptionali care au condus echipele clubului (dintre care ii amintim pe Constantin Lache, Constantin Jude, Gabriel Zugrävescu, Victor Chita, Otto Hell) sunt dovezi graitoare a ceea ce a insemnat performanta la Politehnica Timisoara.

„Sarbatorirea celor 70 de ani de handbal in Politehnica Timisoara este un moment de o imensa satisfactie, o nepretuita bucurie si mai ales o marturie a existentei noastre, a acestei mari familii ai carei membri, generatii si generatii de oamenii dedicati handbalului, au cultivat cu perseverenta valorile spiritului Politehnicii: performanta, moderatia, echilibrul, civilitatea, solidaritatea, responsabilitatea si profesionalismul”, a precizat prof.univ.dr.ing. Viorel-Aurel Serban, rectorul Universitatii Politehnica Timisoara.

Pentru a marca acest eveniment, la sala Constantin Jude se desfasoara turneul de handbal „Cupa Politehnica”, incepand de vineri, 25.08.2017, ora 17:00. Iar iubitorii acestui sport sunt invitati sa rememoreze parcursul echipei, alaturi de sportivi care au imbracat tricoul lui Poli si antrenorii lor, in cadrul momentului aniversar organizat la Restaurantul Universitar Politehnica din Complex,  vineri seara, in jurul orei 21:00.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.