Noutati :

Sarbatoare in Timis, la Triplex Confinium. Autostrada spre Belgrad, reluarea navigatiei pe Bega si intrarea Serbiei in UE, pe agenda Adunarii Euroregiunii DKMT. Foto

18 mai, 2019 - 02:56 PM
Autor: Bianca Dichis      
Categorie: SOCIAL
0

TIMIS. Sarbatoare in cel mai vestic punct al Romaniei, aflat in Timis, langa Beba Veche, unde se intalnesc frontierele din 3 tari. Localnici si autoritati din Romania, Ungaria si Serbia s-au adunat la festivitatea Euroregiunii Dunare-Cris-Mures-Tisa (DKMT), care se desfasoara an de an in luna mai.

Dupa ce timp de un an Timisul a detinut presedintia DKMT, a venit randul predarii stafetei vecinilor unguri, in cadrul evenimentului de la Triplex Confinium.

Sambata dimineata a avut loc ceremonia de deschidere a granitelor, in prezenta reprezentantilor Consiliului Judetean Timis, Consiliului Judetean Csongrád si Provinciei Autonome Voivodina.

 

Au fost intonate imnurile celor trei tari, dar si cel al Uniunii Europene, iar apoi a urmat traditionalul cros transfrontalier, la care s-au intrecut zeci de copii.

La Beba Veche s-a desfasurat Adunarea Generala DKMT, in cadrul careia s-a predat conducerea rotativa a euroregiunii. Presedintele CJT Calin Dobra a vorbit de cele mai importante obiective: intrarea Serbiei in Uniunea Europeana, autostrada spre Belgrad, redeschiderea navigatiei pe Bega, proiectele in sanatate cu Ungaria.

„Incepand in 1997, spre finele lunii mai, Triplex Confinium devine punctul de intalnire pentru actorii colaborarii Euroregiunii DKMT pentru a reafirma dorinta comuna de creare a unui model cu adevarat european de respect, prietenie si conlucrare. Obiectivul nostru este unul permanent si trebuie actualizat perpetuu cu noi raspunsuri la provocarile complexe cu care ne confruntam si la diversele oportunitati care se ivesc. Pentru indeplinirea acestui obiectiv este esentiala extinderea oportunitatilor de colaborare intre autoritatile locale si autoritatile regionale transfrontaliere pe diferite domenii de interes comun. Acum un an spuneam ca a prelua presedintia rotativa anuala a DKMT de catre judetul Timis reprezinta o mare responsabilitate in contextul acestor provocari existente, dar totodata si o oportunitate euroregionala. De asemenea, judetul Timis a reprezentat si interesele noastre comune in ceea ce priveste intrarea Romaniei in Spatiul Schengen si accelerarea tratativelor dinspre Uniunea Europeana si Serbia, astfel incat orizontul de intrare a Serbiei în Uniunea Europeana sa devina unul cat mai apropiat. As vrea sa subliniez ca acesta ar fi un beneficiu important pentru euroregiunea noastra. In scurta sa existenta istorica, DKMT si-a dovedit pe deplin utilitatea ca si cadru de cooperare transfrontaliera si sunt ferm convins ca prin aderarea Serbiei vor fi beneficii si conditii privind imbunatatirea si accelerarea procesului de dezvoltare economica a intregului spatiu, contribuind astfel la cresterea nivelului de trai a locuitorilor sai. Rezultatele notabile se vor realiza in primul rand in ceea ce priveste infrastructura care faciliteaza comunicarea dintre regiunile membre si ma refer aici la realizarea de cai de comunicatii, la deschiderea de noi puncte de trecere a frontierei. Munca pe care am depus-o in acest sens se poate vedea chiar aici, tinand cont ca astazi avem pe ordinea de zi problematica punctului de trecere a frontierei. Vreau sa amintesc ca se afla in curs de implementare revitalizarea Canalului Bega catre navigatie, dar si deschiderea unei noi legaturi intre Romania si Serbia, atat prin realizarea autostrazii, cat si prin pista de biciclete de-a lungul malului. Am convingerea ca, dupa finalizare, aceste proiecte vor contribui enorm la impulsionarea turismului in regiune. De asemenea, sunt foarte increzator si intr-o alta colaborare fructuoasa care a demarat cu partea maghiara. Rezultatul acestei cooperari va deschide un nou capitol în domeniul asistentei medicale de inalta calitate din euroregiune si implicit in cresterea standardului de viata din randul comunitatii„, a spus presedintele Consiliului Judetean Timis.

Adunarea generala a DKMT s-a incheiat cu un spectacol folcloric oferit de Ansamblul Banatul.

Sarbatoarea de la Triplex Confinium este mereu asteptata cu nerabdare de localnicii din zona de frontiera, intrucat granitele sunt deschise sambata si duminica intre orele 10.00 si 18.00 si pot trece dintr-o parte in alta sa-si viziteze rudele fara sa mai faca un ocol de cativa zeci de kilometri.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...