Noutati :

Sarbatoare in redactia Banater Zeitung: 20 de ani de presa in limba germana la Timisoara. FOTO, VIDEO!

13 noiembrie, 2013 - 08:55 PM
Autor: Roxana Deaconescu      
Categorie: SOCIAL
0

TIMISOARA. Moment festiv, miercuri, la Timisoara. Saptamanalul de limba germana Banater Zeitung a implinit 20 de ani de aparitii, prilej cu care s-a discutat despre avantajele si dezavantajele presei in limbile minoritatilor in Banat.

Este cunoscut deja faptul ca in Banat convietuiesc impreuna mai multe etnii, printre care si nemti, unguri, sarbi, bulgari, ucraineni, slovaci, arabi sau italieni. La dezbaterea de miercuri, desfasurata la Casa Adam Muller Guttenbrunn, cei prezenti au putut intelege care cat de important e pentru fiecare etnie in parte sa primeasca informatii in limba materna. Banater Zeitung apare de 20 de ani la Timisoara si este un reper pentru presa in limbile minoritatilor.

CITESTE SI: ”Curcubeu” de etnii in Timis! Ce am invatat noi romanii de la nemti, unguri, sarbi, bulgari, ucrainieni, slovaci, arabi sau italieni?

Jurnalistii de la Banater Zeitung au celebrat momentul alaturi de consulul Germaniei la Timisoara, cu sprijinul Consulatului si al Forumului Democratic al Germanilor din Banat, dar si cu sprijinul Clubului Economic German Banat.

„Ca redactori ai saptamanalului german Banater Zeitung ne confruntam deseori cu o mare problema. 90 la suta din temele abordate in ziar le documentam in limba romana, urmand ca mai apoi sa redactam textele in germana, si nu oricum, ci corecte din punct de vedere jurnalistic si inteligibile si pentru un german venit din spatiul vorbitor de limba germana. Sa traduci termeni precum Regia Autonoma de Transport nu este intotdeauna simplu”, ne-a spus Raluca Nelepcu, secretar general de redactie Banater Zeitung.

Un mare plus pentru cititorii BZ il reprezinta faptul ca in saptamanalul care apare si zi de zi ca supliment al Allgemeine Deutsche Zeitung nu vor gasi nicio stire senzationala.

„Diferenta intre ziarul nostru, al minoritatii germane, si un ziar romanesc este, poate, felul cum tratam anumite subiecte. Nu alergam dupa senzational, ci preferam sa ne dedicam unor teme mai mari, reportajelor in adevaratul sens al cuvantului. Rareori mai poti citi in presa un reportaj adevarat. La noi, in Banater Zeitung, acest gen jurnalistic inca se mai practica”, ne-a mai spus Raluca.

Banater Zeitung apare la Timisoara din anul 1993. Este una dintre singurele publicatii care apare inca pe print in capitala Banatului.

Foto: Zoltan Pazmany

Video-ul nu poate fi incarcat.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...