Noutati :

Sapte banci din Timisoara au intrat in hora creditarii la „Prima Casa 4”. Programul a dinamizat rapid creditul ipotecar din Romania

17 iulie, 2011 - 09:22 AM
Autor: Gheorghe Ilas      
Categorie: ECONOMIC
2

Noutatile prevazute in noul program de stimulare a achizitiei de locuinte transformand „Prima Casa 4” intr-un autentic motor al creditarii la nivel national. Spre deosebire de editiile precedente, „Prima Casa 4” permite accesarea creditelor pentru cumpararea unei locuinte si persoanelor care detin o proprietate cu o suprafata utila de pana la 50 mp, iar statul nu va mai garanta integral creditele, ca si pana acum, ci-si imparte riscul de nerambursare cu bancile inscrise in program.

In acest moment, se pot obtine credite garantate de stat la ghiseele BCR, BRD, Alpha Bank, Millenium Bank, CEC Bank, Bancpost si, de cateva zile, si la Banca Transilvania.

BCR este prima institutie bancara care a intrat in noul program guvernamental, in conditiile in care este lider in topul creditelor acordate populatiei la prima casa 1,2 si 3, cu o suma de peste 600 milioane de euro.

Creditarea in zona de retail se bazeaza pe creditul ipotecar si creditul de consum, iar creditul ipotecar se bazeaza pe programul Prima Casa, ajuns acum la a IV-a editie. „La nivelul judetului Timis, pana in prezent am incheiat 868 de contracte de creditare la programul Prima casa, in valoare totala de 36,5 milioane de euro. Valoarea medie a unui credit este de 42.000 de euro”, spune Anca Flueras, director judetean de retail in sistemul bancar BCR.

In baza acestui program se poate solicita un credit de pana la 66.500 de euro, cu un avans minim din partea beneficiarului de numai 5%. Perioada maxima de creditare este de 30 de ani, cu 18 luni perioada de gratie pentru constructia locuintei.

Millenium Bank pune la “bataie” 50 milioane de euro

Si in cazul Millenium Bank, plafonul maxim alocat de banca pentru acest program este de 50 de milioane de euro, suma echivalenta cu imprumuturile totale acordate in primele trei editii ale programului. “Clientii pot beneficia de credite Prima Casa in euro, al caror singur cost este dobanda variabila, calculata ca suma dintre Euribor la trei luni si marja de 4%. Comisioanele de analiza si de acordare sunt gratuite, iar costul evaluarii locuintei este suportat de catre banca”, precizeaza Cristina Bold, director de comunicare la Millennium Bank.

De asemenea, CEC Bank dispune de un plafon de aproximativ 27 milioane de euro, iar printre caracteristicile creditelor pentru Prima Casa se numara lipsa comisioanelor din partea bancii, perioada de gratie de pana la 180 de zile, durata maxima de finantare de 30 de ani, varsta maxima stabilita pentru rambursarea integrala a creditului de 80 de ani.

Avem in acest moment peste 800 de cereri aflate in diferite stadii de aprobare la nivelul agentiilor noastre, un numar important tinand cont de faptul ca programul a demarat oficial in data de 20 iunie 2011. intre aceste dosare se regasesc si unele ramase din perioada anterioara a programului”, spune Adrian Jantea, director Promovare si Distributie Persoane Fizice in cadrul Bancii Romane de Dezvoltare (BRD). Potrivit acestuia, pana acum BRD a acordat peste 8.500 de credite Prima Casa, in valoare de aproximativ 325 milioane de euro.

Efortul celor sapte banci de a atrage doritori pentru creditare la Prima Casa este atat de mare incat, spre exemplu, Bancpost ofera oricarui client un cadou de 2000 de lei.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 2comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Programul Prima casa a fost menit sa opreasca prabusirea brusca a pietei imobiliare si se pare ca si-a atins tinta, drept urmare il vedem la editia a patra….
    Totusi, avand in vedere ce se petrece in restul europei din care vrand nevrand facem parte, in continuare, nu mi se par deloc corecte dobanzile aplicate de banci la noi !!! adica in Grecia care am auzit ca ar avea ratingul cel mai mic, in Italia Spania sau Portugalia, dobanzile, mai ales cele imobiliare, sunt mult mai mici ca cele aplicate la noi !!

  2. Programul nu este decat o incercare de pastrare a preturilor la mobiliare, ca sa pastreze profiturile si comisioanele la tot ce se invarte in domeniu ( banci, agentii imobiliare, asigurari, etc). Tinerii ce acceseaza acest program vor fi asemeni celor ce au cumparat in 2008. Adica faci un imprumut urias pe termen lung sa cumperi ceva ce va urma sa se ieftineasca, ramanand in schimb cu valoarea ridicata a ratelor. Programul nu ar fi rau, dar pentru sume de max. 20.000 euro, acesta fiind nivlul spre care vor ajunge un apartament de 2 camere.