Noutati :

Sapaturile la Centura de Sud Timisoara pornesc in 6 locuri deodata. Cand incepe treaba in teren si cat din sosea se face anul asta. Anuntul sefului DRDP Timisoara, Horatiu Simion

31 ianuarie, 2020 - 09:32 AM
Autor: Redactie      
Categorie: ECONOMIC
6

TIMISOARA. Despre momentul in care excavatoarele trec la treaba pe traseul Soselei de Centura Sud, cel mai asteptat proiect de infrastructura al Timisoarei, si despre cat vom vedea gata din acest drum anul asta a vorbit Horatiu Simion, seful Directiei Regonale de Drumuri si Poduri Timisoara in INTERVIURILE TIMISOAREI, singura emisiune interactiva LIVE pe Facebook din Timisoara, realizata de opiniatimisoarei.ro  si Orasul Timisoara din studiourile televiziunii regionale SUD VEST TV.

Directorul DRDP Timisoara spune ca la jumatatea lunii martie vom avea Autorizatia de Constructie, iar 8 echipe vor porni lucrul la Centura de Sud.

S-a emis hotararea de guvern de expropriere. Deindata ce toti oamenii sunt anuntati si primesc aceste hotarari de Guvern, ei sunt invitati si la noi sa vina la sediu, am publicat si care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmeze. Urmeaza decizia de expropriere. E ultimul pas inaintea avizarii proiectului tehnic.
Autorizatia de construire nu se va obtine in februarie, ci in prima sau a doua decada a lunii martie, va spun ce am discutat, pentru ca avem sedintele lunare cu constructorul, ieri a fost una la Bucuresti, in urma cu o saptamana alta la sediul nostru, si de indata ce incep lucrarile nu se mai merge la Bucuresti, se va veni doar pe teren la Timisoara sau accidental se va merge la Bucuresti, dar pe probleme de gestionare economica a contractului, nu din punct de vedere tehnic.

Ei (constructorii, n.r.) sunt pregatiti sa intre cu 8 echipe de lucru. Asadar, in martie, avem primele cupe, avem deja transport de material. Prima data se decoperteaza. Terenul vegetal de deasupra este decopertat, este depozitat. Se incepe din 6 locuri si vor fi 6 echipe de terasamente si 2 de arta, de poduri, podete, care vor fi pe traseu. Si astea se vor inmulti. Va asigur, pentru ca acesti contractori au facut Timisoara-Lugoj si au pus-o in functiune cu 7 luni mai repede„, a spus directorul DRDP Timisoara in INTERVIURILE TIMISOAREI.

Dat fiind faptul ca Guvernul, pentru acest an, pentru Centura de Sud de la Timisoara a alocat doar 40 de milioane de lei, din cei 58 de milioane de euro cat ar fi nevoie pentru intreaga lucrare, Horatiu Simion a fost intrebat si cam cat din sosea se va face in 2020.

S-au alocat acesti bani sa se poata da drumul, sa vedem autorizatia de constructie. Deindata ce lucrarile vor incepe, se vor reloca bani de la alte lucrari. Sunt alocati prin buget si se va face rectificare de buget. Din informatiile pe care le am astazi, si le-am obtinut ieri de la Bucuresti, nu avem niciun fel de emotie din punct de vedere financiar. Sunt adeptul ideii <hai sa incepem sa vedem cum merge>, pentru ca promisiunea pe care mi-au facut-o cele 8 echipe se va materializa. Cam intr-o luna va pot spune previziunile. Nu vreau sa ma lansez acum si sa spun ca nu se poate sa nu faca 50% anul asta din sosea sau 70%. Teoretic, nu cred ca anul acesta se poate incheia cu mai putin de 50 – 60% din valoarea fizica a lucrarilor, pentru ca financiar, scumpa e suprastructura la lucrarile de arta, poduri si pasaje, scumpa e mixtura asfaltica care se pune si in procente aia se face repede. Efortul financiar va fi mai mare pe bugetul de anul viitor„, a explicat seful DRDP Timisoara in INTERVIURILE TIMISOAREI.

Intrebat daca noile intersectii aparute in proiect nu vor depasi financiar rezerva de implementare, avand in vedere ca soseaua se face in mare parte cu bani europeni, Horatiu Simion a spus ca, deocamdata, nu sunt temeri. Iar daca aceasta se va intampla, se va cere o aprobare de suplimentare de la Bruxelles

Din 2010, cand s-a facut proiectul care s-a scos la licitatie, si pana in 2019, configuratia Timisoarei s-a schimbat. La limita perimetrala a Timisorii, in zona periurbana, Chisoda, Girocul, Mosnita, Dumbravita au capatat alte dimensiuni, alte necesitati de conexiune, iar aparand aceste necesitati de conexiune, automat vechile conexiuni nu au mai corespuns. Si atunci, pana la 8 variante… s-a refacut.
Pentru ca e anormal la ora aceasta sa se creeze un drum si sa nu ii dai voie sa mearga. Daca va uitati pe centura Timisoara Nord, cea data in folosinta, fata de inceputurile proiectului, la acum avem multe accese ilegale pe care a trebuit sa le desfiintam, foarte multe solicitari de dezvoltari…
Deocamdata, s-au aprobat aceste intersectii noi in Comisia Tehnica de Siguranta a Circulatiei. Ele sunt acum in analiza financiara pe proiectul tehnic. Dupa ce avem proiectul tehnic, vom avea si valoarea finala si stim incadrarea sau nu in rezerva de implementare. Teoretic, la ora asta, din discutiile purtate cu antreprenorii, ne incadram in rezerva de implementare. Este posibil, cu raport la Bruxelles, sa se majoreze contractul in anumite procente„, a precizat Horatiu Simion.

Directorul DRDP Timisoara apreciaza ca, daca nu vor aparea probleme, la sfarsitul anului 2021 vom circula pe Centura de Sud.

Eu estimez ca daca lucrurile merg bine, anul viitor vom circula pe ea. E adevarat ca e la finalul anului Timisoara Capitala Culturala Europeana, dar asta este„, a spus seful DRDP Timisoara.

CITESTE SI: Va costa aproape 3 milioane de euro pe km. A fost semnat contractul pentru supervizarea lucrarii de constructie la Centura de Sud Timisoara. Harta traseului final 

Directorul Directiei Regionale de Drumuri si Poduri Timisoara, Horatiu Simion, a fost invitatul emisiunii INTERVIURILE TIMISOAREI de joi seara, singura emisiune interactiva transmisa LIVE pe Facebook si pe TV, realizata de Orasul Timisoara si opiniatimisoarei.ro.

https://www.facebook.com/247timisoara/videos/201772060871066/

INTERVIURILE TIMISOAREI poate fi vizionata pe pagina de Facebook Orasul Timisoara, pe site-ul opiniatimisoarei.ro si pe canalul televiziunii regionale SUD VEST TV in fiecare joi seara de la orele 20.00.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 6comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Trebuia sa fie gata in dec 2020, conform contractului..

  2. Eu cred ca Horatiu sti ce vb nu ca alti care au trecut prin conducer tot respectu pt cei care sint in conducere la Drumurii oameniii cu suflet.

  3. 8echipe de cate 2 persoane.Fiecare echipa are un sef.

  4. Decat in 6 locuri deodata, mai bine s-ar apuca de lucru pe sectoare (de exemplu Calea Lugojului – Calea Buziasului), termina portiunea si dau drumul la trafic pe masura ce fiecare sector este finalizat.

    • Ai perfecta dreptate

  5. Daca n-ati putut prevedea in 2010 cum va fi evolutia traficului si a intersectiilor in 2020, atunci dativa demisia si plecati acasa. Si cei de stanga, si cei de dreapta!…

    Nici acum nu va dati seama ca cele doua benzi ale centurii (una pe sens) vor fi prea putine peste 10 – 15 ani, adica in 2030 – 2035. Iar informatia cu latirea ulterioara la 4 benzi este o gargara. Se por astepta alti 35 – 50 de ani pentru o eventuala latire si cu costuri mult, mult superioare decat daca se facea centura din prima la 4 benzi. Dar cum sa aibe Timisoara centura cu 4 benzi cand capitala inca nu are?…