Noutati :

Santier in Piata Unirii: au inceput lucrarile de reabilitare la Vicariatul Sarbesc, care ar trebui sa fie gata in 3 ani

11 octombrie, 2011 - 01:15 PM
Autor: Roxana Deaconescu      
Categorie: ADMINISTRATIE
5

TIMISOARA. Cladirea Vicariatului Sarbesc din Piata Unirii va avea o noua infatisare peste aproximativ 3 ani de zile. Vicariatul va fi reabilitat cu bani de la o companie privata de bere, care ofera 500.000 de dolari Primariei Timisoara pentru renovarea cladirilor istorice.

Vicariatul Ortodox Sarbesc din Piata Unirii ar trebui sa arate cu totul altfel in 3 ani de la semnarea actului aditional. Cu banii de la primarie vor fi efectuate lucrarile doar asupra partii de cladire adiacenta Pietei Unirii, iar restul imobilului va fi reabilitat cu bani de la Episcopie. Cel mai mult vor avea de suferit timisorenii care locuiesc in zona, dar si cei care isi parcheaza masinile acolo.

„E o lucrare destul de complicata, pentru ca foarte multa parte din cladire trebuie refacuta. Cred ca daca reusim intr-un an jumate sa finalizam fatada, atunci Palatul Sarbesc va arata cu totul altfel, mult mai apropiat de ce a fost cand s-a inaugurat. Evident ca si aspectul Pietei Unirii va avea de castigat”, a declarat primarul Timisoarei, Gheorghe Ciuhandu.

Constructia cladirii este destul de interesanta si reprezentativa pentru oras, potrivit arhitectilor din Timisoara.
„A fost proiectata in 1744 si a fost construita in stilul care se construia atunci, baroc-austriac. In 1752 era sigur terminata. In 1904, comunitatea sarbeasca a vrut ca aceasta cladire sa primeasca un caracter particular, unul sarbesc. Mi se pare interesant ca arhitectul sef al orasului de atunci, Laszlo Szekeres, care era ungur, a proiectat aceasta casa incercand sa-i dea un caracter sarbesc. Asta mi se pare tipic pentru Timisoara”, a explicat arhitectul Mihai Opris.

Pentru intreaga lucrare, fabrica de bere aloca 200.000 de dolari, valoarea totala ajungand in cele din urma sa depaseasca suma de 600.000 mii lei. Episcopia Ortodoxa Sarba din Timisoara pune 635.000 lei. Tot Episcopia se ocupa si de plata dirigintelui de santier, dar si de plata eventualelor lucrari suplimentare.

Foto: Dariana DragosInformatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 5comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Ce fata de catea are Junie asta! Chiar era necesara reabilitarea Vicariatului Sarbesc? Au terminat toate cladirile si asta era cea mai degradata?

  2. O vom vedea pe junie dupa alegeri. Dupa ce nu o sa mai iasa Ciuhandu.

  3. Cu san- marco cladirea va arat la sfirsit mai rau ca inainte !

  4. muriti de ciuda fraierilor. cum se face cate ceva va vine sa va taiati venele!!!! macar de a ti face-o:)

  5. Foarte buna initiativa, cladirea este splendida, dar foarte degradata.
    Intrebare:aceeasi firma San Marco are , langa Palatul Dicasterial (piata Dr Russel) o cladire infasurata in plasa protectaore de santier, dar unde, de 4 ani, nu mai misca absoltu nimic.De ce?