Contractele de munca pe durata determinata, un stres pentru angajati?

TIMISOARA. Sindicatele fac proteste ample in toata tara, din cauza prevederilor noului Cod al Muncii, pentru care guvernul Boc si-a asumat raspunderea.

Cea mai criticata dintre normele noului Cod este majorarea la 3 ani a perioadei pentru care se poate incheia un contract pe durata determinata. In plus, se introduce posibilitatea prelungirii contractului fara limita de numar al prelungirilor si fara limita ca durata a perioadei de prelungire.

Mai mult, se elimina obligativitatea patronului de a-l angaja pe salariat cu contract pe durata nedeterminata dupa 3 contracte pe durata determinata. Sindicalistii sunt siguri ca vechiul contract de munca pe perioada nedeterminata va disparea, iar majoritatea salariatilor vor fi angajati cu contract pe perioada determinata. In acest fel va disparea complet siguranta si protectia locului de munca. Salariatii nu vor mai primi plati compensatorii si mai ales nu vor mai putea face credite pe perioade lungi.

Angajatorul poate angaja de proba muncitori, pe perioada determinata. Se stie ca nicio banca nu da credit daca solicitantul e angajat pe perioada determinata. in plus, se constituie un cerc vicios care e la marginea evaziunii fiscale. Angajatorul ia pe cineva de proba si dupa o luna spune ca nu e multumit de prestatia acestuia, apoi il da afara si angajeaza pe altcineva”, a explicat Stefan Gogosanu, liderul sindicatului Cartel Alfa Timis.

De partea cealalta, reprezentantii din industria timisoreana cred ca nici nu era nevoie de o prelungire a contractelor pe durata determinata la 3 ani si asta pentru ca nu se poate face o estimare microeconomica pe perioade mai lungi de doi ani.

Pentru ca la ora actuala predictibilitatea microeconomica este sub doi ani, nu este necesara cresterea la trei ani a limitei pentru contractele pe perioada determinata. Cred ca singura explicatie pentru prelungirea acestui termen este anticiparea pe care o face Guvernul cu privire la cresterea acestei predictibilitati la peste trei ani. Nu putem face un plan economic pentru mai mult de un an. Sunt putine domenii care au contracte peste 2 ani. Din punctul de vedere al UGIR, nu era nevoie ca perioada sa creasca la trei ani, dar probabil ca Guvernul crede ca ne va fi mai bine, de aceea face asta. Ei anticipeaza o stabilizare legislativa si microeconomica”, a declarat Longin Popescu, vicepresedintele Uniunii Generale a Industriasilor din Romania, filiala Timis.

Ce se cauta

Ultima raportare a locurilor de munca valabile in Timis arata ca din totalul celor aproape 100 de posturi vacante, jumatate sunt pentru perioada determinata. Meseriile unde se cauta persoane pentru un timp mai scurt sunt agentii de securitate, asistent in relatii publice, auditori, bucatari, chelneri, contabili sefi, croitori, dulgheri, electricieni, ingineri mecanici, manageri de proiect etc.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Etichete