70% din populatia globului sufera de HPV! Cea mai raspandita boala cu transmitere sexuala este principalul factor de dezvoltare al cancerului de col uterin, din cauza caruia mor sase femei zilnic

attractive thoughtful brunette curl woman with a pillow on the bed Woman`s problem

Exista studii care arata existenta unui agent cauzal intre HPV si cancer, deoarece in 99% din cazurile de cancer de col uterin, a fost descoperita existenta unei urme de HPV. O familie de virusi de peste 100 de tipuri, dintre care, pana in momentul de fata, patru sunt recunoscute oncogene, adica pot determina aparitia cancerului. Asa arata o scurta descriere a Human Papilloma Virus, cea mai frecventa boala cu transmitere sexuala.

Viata sexuala iresponsabila este principalul factor de contaminare cu HPV

”Sexul neprotejat ne supune unui risc mare. Este dovedit ca numarul persoanelor cu cancer de col este mult mai scazut la arabi si la evrei, unde au un numar mai mic de parteneri si circumcizia este un lucru normal, la fel si la calugari, unde nu exista viata sexuala deloc”, spune Bianca Gavrilita, medic primar obstetrica si ginecologie. La fel este dovedit si faptul ca un barbat care a avut o partenera sau o sotie cu astfel de probleme, le transmite mai departe si urmatoarelor. O alta posibilitate de transmitere este cea de la mama infectata la fat, asta cu conditia ca mama sa aiba o nastere naturala. Insa in astfel de situatii, daca problema este descoperita, cezariana este o solutie care scapa fatul de infestare.

Sistemul imunitar slabit este principalul factor de manifestare al HPV-ului

Odata ce virusul ajunge in corp, principalul factor de manifestare este sistemul imunitar slabit. Singurul simptom in astfel de situatii este aparitia unor condiloame la nivel vaginal, vulvar sau anal, care in timp se pot multiplica. Aceasta infectie se mai numeste si ”vegetatie veneriana”, ”creasta de cocos” sau pur si simplu ”negi genitali”. Insa aceste veruci nu sunt intotdeauna vizibile. Uneori pot fi foarte mici, imposibil de vazut cu ochiul liber sau pot fi situate in zone inaccesibile vederii si astfel persoana infectata sa nu stie de existenta lor si de faptul ca poate transmite acest virus. Acelasi lucru este valabil si la barbati, cu exceptia faptului ca nu dezvolta cancer. Perioada de incubatie a virusului este cuprinsa intre 2 saptamani si 8 luni, in medie 10 saptamani, iar multiplicarea virala si aparitia negilor genitali (condiloamelor) incepe de obicei, la un interval de 3 – 6 luni dupa infectare. Aproximativ 40% dintre leziunile preinvazive netratate degenereaza in cancer invaziv, intr-o perioada medie de circa zece ani.

In acest moment, infectia cu HPV este incurabila

Testul Babes-Papanicolau, care costa intre 80 si 150 lei, ofera numeroase oportunitati de descoperire a leziunilor precanceroase, prin vizualizarea koilococitelor (celulele modificate sub actiunea virusului). Din nefericire un tratament definitiv care sa duca la vindecare nu exista. In acest moment infectia cu Human Papilloma Virus este incurabila. 20-30 % din infectii revin spontan in decursul primelor 6 luni dupa infectie. Un lucru provizoriu in tratare care poate fi facut este sa se actioneze asupra leziunilor si negilor pentru distrugerea lor. Insa nimeni nu poate garanta nerecidivarea acestora. Pentru prevenirea cancerului de col uterin exista vaccinul contra infectiei cu Human Papilloma Virus. Un ser care a creat ani de dezbateri si scandal. ”Scandalurile acelea au fost pentru ca nu a existat informare, nici pentru medicii de familie si nici pentru ginecologi. Nu stiau sa raspunda intrebarilor pacientilor. Vaccinul este foarte bun. Are niste particule care se leaga de ADN-ul viral si ajuta la eliminarea virusului. Eu am dat si unor persoane de peste 35 de ani, care au avut condiloame, dupa care nu au mai recidivat”, adauga Bianca Gavrilita, medic primar obstetrica si ginecologie.

Cum se poate reduce riscul de transmitere si contaminare cu HPV

– Reducerea numarului de parteneri sexuali
– Evitarea partenerilor sexuali care au avut un numar mare de parteneri sexuali
– Utilizarea prezervativului (prezervativul asigura protectie impotriva majoritatii bolilor cu transmitere sexuala; insa nu poate asigura o protectie 100% impotriva HPV, deoarece nu impiedica in totalitate contactul cu pielea la nivel genital)
– Evitarea contactului sexual cu parteneri care prezinta condiloame vizibile la nivel genital
– Efectuarea regulata a testului Babes-Papanicolau, in cazul femeilor
– Vaccinarea impotriva HPV, recomandata in special femeilor inainte de inceperea vietii sexuale
In acest moment infectia cu Human Papilloma Virus este incurabila. 20-30 % dintre infectii revin spontan in decursul primelor 6 luni dupa infectie.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.