Noutati :

Salariile tinerilor absolventi de facultate, mult sub asteptari: intre 195 si 440 de euro pe luna

1 februarie, 2011 - 10:32 AM
Autor: Anonim      
Categorie: SOCIAL
1

Criza le da batai de cap si tinerilor intelectuali. Piata muncii nu are prea multe oferte pentru absolventii de studii superioare fara experienta si care se afla in cautarea unui job. Un studiu al Uniunii Executive a Consiliului National al Calificarilor arata ca tinerii absolventi care isi gasesc un loc de munca pot obtine salarii lunare intre 195 si 440 de euro.

Cei care au absolvit Arhitectura au sansa, potrivit studiului, la cel mai mare salariu lunar, adica 440 de euro. Insa cei mai multi tineri care abia au iesit de pe bancile facultatilor nu pot spera la salarii de peste 300 de euro.

Salariile pentru absolventii Facultatii de Arte, de exemplu, ajung la 270 de euro. Tinerii care au o diploma in stiinte Umaniste castiga 260 de euro. Diplomele in stiinte Economice aduc un venit de 245 de Euro.

Cei de la stiinte Sociale si Politice au 220-230 euro salariu lunar, pe cand absolventii Academiei de Educatie Fizica si Sport, 195 de euro.

-440 euro – Facultatea de Arhitectura
-245 euro – stiinte Economice
-230 euro – stiinte Sociale si Politice
-220 euro – stiinte ale Naturii
-195 euro – Educatie Fizica si Sport

In tarile vestice, salariul unui profesor debutant este de la 1.000 de euro in sus. Cu salarii ceva mai mari, dar departe de ce ar putea obtine in tarile vestice sunt medicii debutanti. in Romania, potrivit studiului, un medic ar putea obtine 300 de euro, pe cand, in Vest, venitul de la care ar porni ar fi de 2.000 si 2.500 euro.

-profesor debutant: 200-280 euro/luna in Romania
peste 1000 euro/luna in UE

-medic debutant: 300 euro/luna in Romania
2000-2500 euro/luna in UE

Cei mai multi absolventi care reusesc sa se angajeze chiar in domeniul de specializare sunt, potrivit aceluiasi studiu, absolventii de Medicina, Arhitectura si Arte.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 1comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. DAR sa fim SERIOSI !!!Un student toba de carte doar cu teorii invatate la scoala nu ar avea de ce sa pretinda un salariu mare-chiar daca ar fi absolvit MCL(acel magna cum laudae)Din pacate in piata muncii se merge TOTUSI pe experienta in afara de vechile sintagme PCR(pile cunostinte si rude)sau FSN(frati surori si neamuri)care totusi inving un student merituos evident fara experienta…