Sahul, sportul timisorean cu cele mai prolifice rezultate si in 2012

Putini sunt cei care stiu ca in Timişoara exista un sport care an de an castiga titlul national pe echipe. Desi nu se bucura de prestigiul celorlalte sporturi, sahul aduce an de an glorie Timisoarei. Iar anul acesta nu a facut exceptie.
Echipa masculina de sah a clubului AEM Luxten Timisoara a castigat si in anul 2012, titlul de campioana nationala de seniori.Timisorenii au cucerit titlul national cu un total de 17 puncte din 18 posibile, rezultand din 8 victorii si o egalitate, 3-3 la partide cu ocupanta locului 3 in ierarhia finala, ACS Sah Apa Nova Bucuresti. Iar in competitia feminina, echipa de la acelasi club  a iesit anul acesta vicecampioana nationala
Rezultatele sahistilor de la AEM Luxten Timisoara  nu se opresc insa aici, Vladislav Nevednichy si Cristina Foisor au castigat si in 2012, titlurile de campioni nationali in competitia individuala. In plus sportivi, de la AEM Luxten au reusit 2 titluri si in competitia de juniori.
”Rezultatele au fost foarte bune, la fel ca si anul trecut, cu o singura exceptie. Anul acesta nu s-a repetat participarea la Cupa Campionilor Europeni, unde am castigat in anii trecutii de trei ori argintul, la feminin. Acum nu am mers, pentru ca acolo costurile sunt foarte ridicate si nu am avut banii necesari, s-a considerat ca nu meritam, probabil”, spune Sergiu Grunberg, presedintele clubului AEM Luxten Timisoara, care considera ca rezultatele sahului nu sunt foarte areciate: ”Nu ar trebui uitat ca sahul este un sport individual, dar in 2011, de exemplu, am fost singura echipa care a adus titlul la Timisoara”.
Si clubul Medicina Timisoara a reusit rezulate bune in 2012, chiar daca nu s-a reusit repetarea performantelor de anul trecut. In cadrul Campionatului National pe echipe, sahistii de la Medicina s-au clasat la doar un pas de podium in concursul masculin si au ocupat pozitia a treia in competitia feminina. Rezultate noatbile au inregistrat si in competitiile individuale. ”Am reusit 8 medalii de aur prin programul de juniori, Daria Visanescu a reusit anul acesta sa ocupe locul doi la Campionatul European, la 16 ani si a castigat Campionatul National Scolar, iar Anton Teodor a castigat Campionatul National Universitar, iar Marius Mihalache s-a clasat pe locul trei la Campionatul National, la seniori. Poate parea un regres fata de anul trecut, cand am ocupat locul 3 in competitia pe echipe, la masculin, dar avem si un castig, am castigat un senior, e vorba de Anton Teodor, ceea ce e foarte important pentru noi”, a spus Ioan Marasescu, presedintele clubului Medicina.
Sahistii de la cele doua cluburi timisorene au reusit clasari onorabile si la  Olimpiada de la Istanbul, unde echipa feminina a  Romaniei a ocupat locul 5, iar cea masculina s-a clasat pe locul 8, fiecare cu cate 16 puncte. Timisoara a fost reprezentata in echipa masculina, al carei capitan Sergiu Grunberg de 3 sportivi de la CS AEM Luxten, Constantin Lupulescu , Mircea Emilian Pirligras si Vladislav Nevednichy, iar in echipa feminina de doua sportive: Cristina Adela Foisor de la AEM Luxten si Mihaela Sandu, de la Medicina Timisoara.
Luna aceasta, patru sahisti timisoreni: Constantin Lupulescu, Mircea-Emilian Pirligras si Vladislav Nevednichy,  de la CS AEM Luxten, precum si Marin Manolache, de la CS Studentesc Medicina au fost invitati sa concureze in numele Romaniei, in Emiratele Arabe Unite, la ”Cupa Oraselor”. La competitie isi vor timite reprezentati 32 de tari, iar delegatia Romaniei va fi condusa de Sergiu Grunberg, presedinte clubului AEM Luxten Timisoara. ”Invitatiile au fost facute si pe baza rezultatelor echipelor olimpice, iar ca semn al surematiei sahului timisorean, delegatia Romaniei va concura in Emirate, sub numele ”Timisoara”, a spus Sergiu Grunberg.
Atentie deosebita pentru copii si juniori
Clubul Sportiv Medicina se preocupa si de pepiniera pentru viitori campioni, avand un centru pus la punct in cele mai mici detali, care este deschis zilnic si unde au acces toti copiii cei interesati sa descopere tainele sahului. ”Sahul ii ajuta foarte mult pe copii sa-si dezvolte gandirea. Exista o directiva a Consiliului Europei pentru introducerea sahului in scoli pentru ca s-au vazut ca daca invata sa joace si practica un timp sahul, elementele sahului le sunt foarte utile in viata. Prin sah iti cunosti unele slabiciuni care pot trece neobservate in viata de zi cu zi, te ajuta sa iti faci o analiza personala. Sahul presupune tactica, anticipatie, calcul si sa nu uitam aspectul decizional, pentru ca sahul presupune luarea deciziilor intr-un timp limita”, a spus presedintele Clubului  Medicina, Ioan Marasescu. ”Aduceti copiii la sah, pentru ca prin asta ii ajutati in viata, nu neaparat ca sa faca performanta din asta. Prin sah, ii indepartati de anumite anturaje, sahul le da o anumita distinctie”, a fost mesajul lui Sergiu Grunberg.
Asteptari mari si pentru 2013
Reprezentantii celor doua cluburi timisorene spera ca rezultatele in sah sa  continue si anul viitor. ”Sloganul meu este sa fiu macar ultimul dintre cei mai buni. Ne dorim sa avem cat mai multe rezultate si speram ca lumea sa aprecieze mai mult sportul acesta, pentru ca nu se intelege valoarea performantei in sah, unde este o concurenta imensa, lumea nu stie cata pregatire, cata munca, cat stres si cate sacrificii implica sahul”, a spus Ioan Marasescu, presedintele clubului Medicina Timisoara. ”Sper sa putem dispune de fondurile necesare si sa putem participa si la Cupa Campionilor Europeni, desi e foarte greu”, a spus si sergiu Grunberg. Desi participa in competitiile nationale de pe pozitii distincte, intre cele doua cluburi timisorene nu exista rivalitate: ”Eu si domnul Marasescu suntem foarte buni prieteni. Nu exista nici un fel de rivaliate intre cele doua cluburi, ba, din contra atunci cand este nevoie incercam sa ne ajutam intre noi. Probabil e de neinteles in alte sporturi, dar la noi asta este situatia”, a explicat Sergiu Grunberg.
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.