SACI 2025, a XIX-a editie a conferintei internationale organizate de UPT in parteneriat cu Universitatea Obuda

Centrul de Conferințe al Universității Politehnica Timișoara a găzduit joi, 22 mai 2025, deschiderea oficială a celei de-a XIX-a ediții a conferinței internaționale SACI (Symposium on Applied Computational Intelligence), un eveniment științific de anvergură organizat în comun de Universitatea Politehnica Timișoara și Obuda University, Budapesta, Ungaria, ce a reunit specialiști din 19 țări. Inițiat ca un simpozion bilateral între facultățile de automatică și calculatoare ale celor două universități, evenimentul a crescut de la an la an, fiind în prezent inclus în programul de manifestări tiințifice al prestigiosului Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE), fiind susținut de un grup important de companii și asociații și având participanți din toată lumea.

Deschiderea oficială a inclus mesajele celor doi co-președinți ai conferinței, prof.univ.dr.ing. Levente Kovacs, rectorul Obuda University, și prof.univ.dr.ing. Radu-Emil Precup, directorul Consiliului pentru Studii Universitare de Doctorat din cadrul Universității Politehnica Timișoara, ale decanului și prodecanului Facultății de Automatică și Calculatoare a UPT, prof.univ.dr.ing. Marius Marcu și conf.univ.dr.ing. Ciprian Bogdan Chirilă, gazde ale evenimentului, prof.univ.dr.ing. Daniel Andras Drexler, din partea Comitetului Tehnic, care au subliniat excelenta relație de colaborare dintre cele două universități, care a și făcut posibilă, de altfel, organizarea simpozionului.

Conferința SACI 2025 se concentrează pe teorie și aplicații în domeniul inteligenței computaționale aplicate și al informaticii. Scopul este de a oferi o platformă pentru oamenii de știință, profesori, cercetători și studenți pentru a-și publica lucrările.

În cadrul simpozionului au fost prezentate peste 120 de lucrări științifice, ce vor fi indexate în bazele de date internaţionale IEEE Xplore, iar speakerii în plen au abordat teme de actualitate: prof.dr. Peng Shi (Universitatea din Adelaide) – Consens și control al formațiunilor pentru sisteme multi-agent; prof.dr. László Gulácsi (Obuda University) – Tehnologie medicală avansată susținută de AI; perspective, valoare, inovație; prof. Shuai Li (Oulu University) – Învățare iterativă online, transfer îmbunătățit de la simulare la realitate pentru manipularea eficientă a obiectelor deformabile; dr. Răzvan Stănică (INSA Lyon – Analiza spațio-temporală a datelor de trafic mobil.

Participanții au discutat despre posibilitățile unei cariere științifice, viitorul inovațiilor digitale, apelul programelor de doctorat și unele probleme de proprietate intelectuală. În plus, studenții și doctoranzi și-au prezentat propriile cercetări – de la inginerie informatică la știința materialelor – împărtășind ideile și experiențele lor cu comunitatea profesională.

Evenimentul reprezintă încă un pas către un viitor în care educația, cercetarea și inovarea sunt strâns legate între ele.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.