‘Sa ne fereasca sfantul de inundatii in Banat, ca nu stim ce se va intampla’. Ce ne lipseste? Au mai ramas cateva zile

TIMISOARA. Daca maine s-ar produce inundatii in Banat, scenele din 2005 s-ar putea repeta la indigo, aceasta pentru ca multi responsabili nu si-au invatat lectia.

CITESTE SI: Cine sterge lacrimile amare de dor ale copiilor din Timisoara cu parinti plecati in strainatate. ‘Ei ii spun mama’. O poveste sfasietoare despre oameni cu suflete de aur 

Administratia Bazinala de Apa Banat mai face un ultim apel catre primariile intarziate, care nu au depus inca Planul local de aparare impotriva inundatiilor, gheturilor, secetei hidrologice, accidentelor la constructii hidrotehnice si poluarilor accidentale pe cursurile de apa, apelul fiind lansat inca din luna iulie al acestui an.

Conform legislatiei, Planurile de aparare la nivel local, judetean si bazinal se reinnoiesc la un interval de 4 ani, iar perioada 2014-2017, cat acestea au fost valabile, este pe sfarsite. Este important de stiut ca pe baza planurilor locale de aparare reactualizate, se va intocmi Planul judetean de aparare impotriva inundatiilor valabil pe perioada 2018- 2021.

Planurile locale municipale, orasenesti, comunale si ale unitatilor care detin obiective potential a fi afectate, se elaboreaza de catre Comitetele Locale pentru Situatii de Urgenta, cu asistenta tehnica, la cererea lor, din partea Sistemelor de Gospodarire a Apelor.

La nivelul judetului Timis, au fost reinnoite pana acum 39 de planuri locale de aparare dintr-un total de 99, iar 23 de planuri locale de aparare sunt in lucru. Atragem atentia ca, reactualizarea acestora constituie o obligatie pentru organele administratiei publice locale. Planurile de aparare impotriva inundatiilor se refera la masurile care trebuie luate in cele trei faze de desfasurare: masuri preventive si de pregatire inainte de inundatie, masuri operative in perioada de inundatie si masuri de refacere si restabilire a vietii normale. in baza hartilor de hazard si a hartilor de risc la inundatii, primariile pot sa-si stabileasca zonele vulnerabile la inundatii si astfel pot lua cele mai eficiente masuri preventive si operative, pe care le vom regasi in planurile lor locale de aparare”, spune Titu Bojin, directorul ABA Banat.

CITESTE SI: Cea mai mare parcare de cartier amenajata pana acum in Timisoara este aproape gata. Ce va aparea in zona anul viitor 

La nivelul judetului Caras-Severin au fost reinnoite 28 de planuri locale de aparare dintr-un total de 77, iar restul de 49 de planuri locale de aparare sunt in lucru.
Planurile judetene si Planul bazinal de aparare impotriva inundatiilor, gheturilor, secetei hidrologice, accidentelor la constructii hidrotehnice si poluarilor accidentale pe cursurile de apa trebuie sa fie finalizate pana la sfarsitul anului 2017.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.