S-au umplut de oameni si lumina cimitirele din Timisoara si din tot Banatul. Ne-am amintit de cei dragi plecati in lumea dreptilor

TIMISOARA.  Ca in fiecare an de Ziua Mortilor, cimitirele s-au transformat in adevarate locuri de pelerinaj pentru timisoreni.

Pastrand masurile sanitare in vremuri de pandemie, oamenii au mers sa aprinda candele in amintirea celor dragi lor, plecati la ceruri. S-au rugat pentru sufletele lor, au tinut momente de reculegere si au pus flori proaspete pe morminte.

Ziua Mortilor mai este cunoscuta in popor ca si Luminatia, un vechi obicei catolic pastrat de sute de ani. Se celebreaza si de catre ortodocsi, dar mai mult in cimitirele din Ardeal, Banat si Maramures. Legenda spune ca, in noaptea de 1 noiembrie, se deschid portile Taramului de Dincolo, iar cei morti vin sa-i viziteze pe cei vii.

Este vorba de o sarbatoare cu multiple semnificatii, care este pastrata si respectata cu sfintenie de secole in Banat.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

loading...

    Pareri

  1. Scarbit de prosti! spune:

    Coroanele și lumânările mai deosebite puse duminica în cimitirul Buziasului ,IERI dimineață nu mai erau,cele puse ieri dimineață,ieri seara erau DISPARUTE ,timp de 3 ore cât am stat în cimitir nici un polițist nu s-a plimbat ….uniforma,dar cioroii-FARA MASTI,NORMAL!!! defilau printre morminte!Măcar,de s-ar face mai repede…selecția naturala!