S-au specializat afara pe aparatura de ultima generatie, dar salveaza vieti cu improvizatii si dispozitive vechi de zeci de ani, la Timisoara! Locul in care medicii fac minuni

TIMISOARA. Ingrijesc mii de bolnavi in stare grava in fiecare an, fac minuni in cazuri in care speranta este tot ce a ramas, insa lupta pentru viata nu o duc doar cu afectiunile grave ale pacientilor.

CITESTE SI: Timisoara va avea clinica specializata in operatii pe inima la copii!

Este vorba despre medicii de la Institutul de Boli Cardio Vasculare din Timisoara, care sunt nevoiti sa lucreze cu aparatura veche de 20 de ani. Spitalul functioneaza cu aceleasi dispozitive medicale inca de la infiintare, astfel ca doctorii au ajuns sa nici nu poata pune in practica tot ceea ce au invatat prin clinici din strainatate. Pentru ca nu au cu ce.

„Periodic, ne upgradam, plecand in centre de mare experienta si mare expertiza, din occident, sa invatam tehnici noi. Credeti ca la intoarcere le putem aplica? Cu improvizatii? Cum am lucrat eu de 35 de ani? Ce daca avem niste deprinderi bune, cu ce sa le facem operante? Lucrurile se rezuma pana la urma tot la bani. La bani de act medical”, spune doctorul Lucian Petrescu, seful Unitatii de supraveghere si tratament avansat al pacienilor cardiaci critici din cadrul Institutului de Boli Cardio Vasculare din Timisoara.

CITESTE SI: Vom merge pe Autostrada neintrerupt de la Margina pana la Nadlac. Cand se deschide lotul 2 Lugoj – Deva?

instutitul-de-boli-cardio-vasculare-saloane-21

Institutul este finantat de Ministerul Sanatatii, insa banii care ajung in fiecare an aici nu sunt suficienti atat pentru tratarea bolnavilor, cat si pentru cumpararea de aparatura moderna sau renovarea vreunei sectii.

„Este vorba despre banii pentru serviciile medicale, este vorba despre banii de investii, pentru ca suntem intr-un spital care arata bine, dar cu o uzura marcata a intregii tehnologii. Avem aparate, avem angiografe, avem dispozitive pe care le folosim de 15, 20 de ani. Practic, de la infiintare. Avem de renovat sectii, avem de dat in functiune alte sectii, si asta nu se poate realiza fara bani. Sistem medical de sanatate eficient, fara bani nu exista”, a spus medicul Constantin Luca, managerul Institutului de Boli Cardio Vasculare din Timisoara.

Cu toate acestea, pacientii care ajung la institutul de la Padurea Verde sunt tratati fara sa fie nevoiti sa isi cumpere medicamente ori dispozitive medicale din afara unitatii, spun medicii.

CITESTE SI: Vestea fabuloasa pentru cea mai mare Clinica de Mari Arsi din tara, la Timisoara! Omul surpriza care s-a alaturat medicilor

instutitul-de-boli-cardio-vasculare-saloane-20

„Pot sa spun cu mandrie ca in spitalul nostru , la ora actuala, pacientii nu isi mai cumpara absolut nimic si ca beneficiaza, din partea statului, acei pacienti pe care ii internam, de absolut tot ce e necesar ca sa le rezolvam problemele de sanatate”, a adaugat Constantin Luca.

Institutul de Boli Cardio Vasculare din Timisoara este singurul de acest gen din regiune si deserveste toata partea de vest a tarii. Aici, numai anul acesta au fost tratati peste 14.000 de bolnavi. Astfel de spitale, in care sunt tratati bolnavii cu afectiuni cardiace grave mai exista doar la Targu Mures, Cluj si Bucuresti.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

loading...