S-au deschis Zilele Culturii Sarbe la Timisoara

„Uite cum ma holbez la cer!” Asa se intituleaza expozitia artistei plastice Adriana Ilin Tomici care a deschis oficial cea de a 3-a editie a „Zilelor Culturii Sarbe la Timisoara”.

Zeci de oameni au luat cu asalt joi seara Galeria Helios pentru a participa la vernisaj. Printre ei – Marko Attila, ministru-secretar de stat, seful Departamentului pentru Relatii Interetnice al Guvernului Romaniei, si Srdjan Sreckovic, ministrul pentru diaspora al Republicii Serbia.

Tablourile artistei ilustreaza stari precum nedumerirea, inspiratia, ganduri in noapte, dar sunt si lucrari cu teme biblice.

„Lucrarile sunt mai jucause, putin ironice. In lumea in care traim, singurul lucru imbatabil ramane umorul si sinceritatea, de aceea unele tablouri au titluri de genul <Fantoma la pian> sau <Omul din Luna>. Citatul biblic ales la lucrarea <Copiii, sa vina la mine> este o promisiune spre ceea ce noi numim <In al noualea cer>, iar fericirea caci despre ea vorbim, se poate atinge doar daca ne vom permite sa privim viata cu ochi de copil. Toate tristetile vor parea atunci hazlii”, a declarat artista Adriana Ilin Tomici. Expozitia poate fi vazuta pana in 1 decembrie la Galeriile Helios.

Zilele Culturii Sarbe reprezinta un eveniment aparte in viata culturala a Timisoarei si este organizat de Uniunea Sarbilor din Romania si Consulatul General al Republicii Serbia la Timisoara.

„Este un moment prielnic ca cetatenii sarbi sa se prezinte intr-o lumina favorabila. Ma bucur ca minoritatea sarba este foarte bine integrata in societate, iar prin astfel de evenimente au sansa sa se apropie si mai mult de tara adoptiva. Sper ca cetatenii din Timisoara sa participe in numar cat mai mare ca sa vada indeaproapre cultura si traditiile sarbe”, a afirmat Srdjan Sreckovic.

Zilele Culturii Sarbe se desfasoara intre 18 si 25 noiembrie. Timisorenii sunt invitati sa ia parte la expozitii, targuri si lansari de carte, concerte si film. Totul cu intrare libera.

Vineri, 19 noiembrie, de la ora 11.30, Muzeul de Arta va gazdui un salon international de caricatura cu tematica anti-razboi.

Sambata, de la ora 11.30, se deschide expozitia „Arta populara sarbeasca in fotografii”, realizata de Andrei Milin, la Clubul sarbesc din Piata Unirii. Aceasta va fi urmata de o prezentare a exponatelor originale din circa zece localitati banatene si a lucrarilor de sculptura ale lui Milutin Rankovici.

Luni, de la ora 19.00, la Opera Romana Timisoara va avea loc un spectacol festiv de teatru, cu ocazia implinirii a 150 de existenta a Teatrului National sarbesc din Novi Sad. Evenimentul este unul cu atat mai deosebit, deoarece teatrul din Novi Sad a fost infiintat de sarbii din Timisoara si Cenad.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Super 😀 in sfarsit o stire care merita citita. Un eveniment cultural de o importanta mare!