Noutati :

S-a votat din nou scumpirea caldurii in Timisoara, dupa ce a fost scos TVA-ul din hotararea prin care a fost dublat costul gigacaloriei

8 februarie, 2022 - 08:09 PM
Autor: Bianca Dichis      
Categorie: ADMINISTRATIE
5

TIMISOARA. Majorarea tarifelor pentru incalzire, care a fost votata in Consiliul Local la finalul anului trecut, a fost adusa din nou pe mesele alesilor, dupa ce specialistii din Primaria Timisoara au refacut calculele.

Mai exact, pretul prevazut in hotararea din decembrie a fost calculat cu un TVA de 19%, in loc de 5%, schimbat printr-o ordonanta de guvern care prevede ca taxa pe valoarea adaugata pentru livrarea energiei termice sa fie de 5 procente pentru populatie, institutii publice si spitale, in perioada 1 noiembrie – 31 martie.

Asa ca s-a votat iarasi decizia de dublare a pretului gigacaloriei in Timisoara, insa, la propunerea specialistilor Primariei a fost complet indepartat TVA din textul hotararii, pentru ca, la facturare, sa fie adaugat TVA-ul in vigoare la acel moment, indiferent de perioada.

In sedinta de plen din 23 decembrie 2021, Consiliul Local a aprobat pretul de producere, transport, distributie si furnizare a energiei termice livrata de catre Compania Locala de Termoficare Colterm SA pentru toti consumatorii (casnici și non-casnici) la valoarea de 851,27 lei/MWh inclusiv TVA, precum si pretul local al energiei termice facturata populatiei la valoarea de 416,24 lei/MWh inclusiv TVA, incepand cu data de 01.01.2022. Tot atunci, a fost aprobata asigurarea sumelor necesare acoperirii diferentei dintre pretul de producere, transport, distributie si furnizare a energiei termice livrate populatiei si pretul local al energiei termice facturata populatiei la valoarea de 435,03 lei/Mwh din bugetul local, iar toate aceste sume cuprindeau o taxa pe valoare adaugata de 19%.

Acum, in cadrul unei sedinte extraordinare ce a avut loc in 8 februarie, alesii au revenit asupra hotararii.

Odata cu adoptarea noii hotarari, s-a ajuns ca „pretul local de producere, transport, distributie si furnizare a energiei termice livrata de catre Compania Locala de Termoficare Colterm SA pentru toti consumatorii (casnici și non-casnici) la valoarea de 715,35 lei/MWh exclusiv TVA; pretul local al energiei termice facturata populatiei de catre Compania Locala de Termoficare Colterm SA, la valoarea de 349,78 lei/MWh exclusiv TVA; asigurarea din bugetul local a sumelor necesare acoperirii diferentei dintre pretul de producere, transport, distributie si furnizare a energiei termice livrate populatiei si pretul local al energiei termice facturata populatiei, la valoarea de 365,57 lei/Mwh exclusiv TVA„.

Ca de obicei, proiectul a fost votat dupa zeci de minute de discutii, dezbateri si chiar jigniri pe care alesii locali si le-au adus intre ei. Totul a pornit de la situatia in care Colterm se afla in continuare, de la sumele de bani solicitate de administratia locala de la Guvern pentru a putea sustine costurile pentru incalzirea scolilor, spitalelor si locuintelor abonatilor la termoficarea centralizata.

Consilierul local din partea Pro Romania, Roxana Iliescu, a cerut explicatii legate de banii de care este cu adevarat nevoie pentru a trece iarna, avand in vedere ca sumele vehiculate, pe rand, de administratorul special al Colterm, primar, viceprimar sau city managerul orasului sunt foarte diferite, dar a solicitat si prezentarea unor documente care ateste ca s-au facut cu adevarat calcule si estimari de specialistii de la Colterm, care sa fundamenteze cererile de bani. In replica, primarul Fritz, i-a raspus zeflemitor, apoi a precizat ca exista documente care sustin solicitarile, insa nu le-a si facut publice. Sirul de discutii si replici jignitoare a continuat pret de zeci de minute, pana la votarea modificarii TVA.

Va reamintim, fara solutii pentru incalzire, administratia Fritz a cerut din nou ajutorul Guvernului, iar prin prefectul judetului, Mihai Ritivoiu, a fost inaintata o solicitare de sprijin de 130 de milioane de lei pentru a sustine compania de termoficare pe care administratia a bagat-o in insolventa.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 5comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Am urmarit si eu sedinta. Mai mari mincinosi ca Fritz, Latcau, Romocean, Negrisanu, Merean si sleahta de useristi nu exista. Latcau pe langa faptul ca e mincinos si incompetent mai e si neobrazat, jignind pe toata lumea. Abia astept alegerile locale viitoare ca sa ii vad plecati pe nenorocitii astia extremisti de la USR.

  2. Ce bine că s-a ieftinit, muică…

  3. E bine ca astia nu mint ca aialalti. Cand zic 5% inflatie sau 95% eficienta injectiilor, apoi chiar asa e.
    Noroc cu incalzirea globala.

  4. Am o factură la gaz pe ianuarie de 720 lei. Nu e casa de 200 mp, ci un apartament de 80 mp. Si asta pentru ca am prins inca un contract bun. Asa ca calortermistii ar trebui să plătească pretul întreg, nu 50%.De aia nu are primăria TM bani si cere ajutor de la guvern
    De aia multe lucrări de investitii se vor bloca.

  5. Debransari in masa, asta-i solutia!