Noutati :

S-a semnat. In anul Timisoara Capitala Culturala Europeana vom merge pe Bega pana la vecinii sarbi

27 martie, 2019 - 04:15 PM
Autor: Liliana Iedu      
Categorie: SOCIAL
1

TIMISOARA. Proiectul privind navigatia pe Bega, pana in Serbia a fost semnat in prezenta Ministrului Apelor si Padurilor, Ioan Denes, la sediul Administratiei Bazinale de Apa Banat.

Practic, dupa semnarea acestui proiect, cu finantare de la Uniunea Europeana, vor incepe lucrarile de reparare a nodului hidrotehnic de la Sanmihaiu Roman, pe partea romaneasca a Canalului Bega, dar si a altor doua noduri hidrotehnice similare in Serbia.

Cu banii din proiect va fi cumparata si o draga, dar si alte utilaje necesare Apelor Banat.

Astazi se semneaza proiectul denumit Repararea infrastructurii de navigatie a Canalului Bega, de catre ABA Banat si de catre acel consortiu de constructori pentru contractul de proiectare si executie si contractul de dirigentie. Proiectul are o valoare de 13,85 milioane euro din care 11,77 milioane euro sunt bani de la Uniunea Europeana prin programul IPA, care se impart echitabil. Jumatate revin partii romane, iar cealalta jumatate revin partii sarbe. Pe langa acesti bani, avem 917.000 euro cofinantare de la bugetul national si 141.000 euro contributia ABA Banat si Consiliul Judetean Timis. Pe canalul Bega avem 114,5 km portiune care e navigabila, aproximativ 44,5 km sunt pe teritoriul Romaniei, iar restul de 70 de km pe teritoriul sarbesc. Pentru a-l face navigabil trebuie sa reparam nodul hidrotehnic. Navigarea se poate face daca ecluzele sunt functionale. Este vorba despre o ecluza pe partea romana si alte 2 pe partea sarba. Prin acest proiect, pe langa ca legam Timisoara si judetul Timis si vestul tarii, cu vecinii sarbi, prin canalele care le au la dispozitiepe teritoriul Serbiei, legam Timisoara de Dunare si apoi de Marea Nordului„, a declarat ministrul Ioan Denes.

Proiectul are termen de finalizare luna august 2021, iar constructorii vor preda ABA Banat un grafic al lucrarilor si vor anunta cand vor incepe efectiv munca.

In cadrul proiectului, va fi deschis si un punct de trecere a frontierei, atat pe apa, cat si pe uscat, spre si dinspre tara vecina, Serbia.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 1comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Mr dr Popescu Mihai Claudiu poate ii explica soției învățătoare cum petrece el timpul prin București