S-a intamplat la Cluj, la Oradea, nu se intampla la Timisoara. Anuntul surprinzator al unui deputat PNL

TIMISOARA. Declaratii uimitoare ale unui liberal de frunte din Timisoara, vicepresedinte al Camerei Deputatilor, legate de dezvoltarea orasului sub administratia Nicolae Robu.

Despre diferentele de ritm si modul in care si-au conceput alte orase cresterea a vorbit profesorul Marilen Pirtea, deputat PNL si rector al Universitatii de Vest din Timisoara, in  INTERVIURILE TIMISOAREI, singura emisiune interactiva LIVE pe Facebook din Timisoara, realizata de opiniatimisoarei.ro  si Orasul Timisoara din studiourile televiziunii regionale SUD VEST TV.

Cred ca orasele magnet sunt cele care vor dezvolta Romania. Si e vorba de Cluj, Oradea si Timisoarei.. E vorba de dinamica, de unde pleci si unde ajungi. Nu cred ca Oradea e mai dezvoltata decat Timisoara in momentul actual. Dar cred ca la Oradea e un ritm mai alert si e o viziune asupra orasului.. E vorba de ritm de crestere, sunt convingerile mele” a spus liberalul Marilen Pirtea in INTERVIURILE TIMISOAREI.

Marilen Pirtea a punctat felul in care se implica alte administratii in dezvoltarea oraselor, mana in mana cu universitatile.

La nivel european, la nivel mondial, toate orasele mari, efervescente sunt dezvoltate in jurul unor centre universitare puternice. Deci asta e punctul comun al tuturor, dar si al fondurilor europene absorbite. Eu spun ca in urmatorii 10 ani, si spun 10 ani, rotund, sigur va fi mult mai repede, principala moneda de schimb, valoarea adaugata, bijuteria oricarui oras va fi forta de munca calificata. Asta va fi factorul care va genera cresterea oraselor si modul in care aceasta vine. Polarizarea fortei de munca calificate, in sensul ca in momentul in care iti vine student la facultate sa si ramana aici. Si aici facultatile, universitatile, ajung la un nivel pe care nu mai pot sa il depaseasca singure. Daca nu se lucreaza intr-un mod concertat, sa intervina autoritatile locale, judetene, ele sa faca un front comun cu universitatile, pe problema aceasta, stakeholder-ii, mediul de afaceri, daca astea nu se intampla, in mod individual atomizarea aceasta nu va duce la dezvoltarea orasului, indiferent cat ne propunem noi pentru Timisoara. Si acest lucru s-a intamplat la Cluj, se intampla la Oradea, nu se intampla la Timisoara. Nu exista aceasta coagulare„, a pus degetul pe rana rectorul Universitatii de Vest si deputat PNL de Timis.

La Cluj e alt concept de sustinere

Profesorul Marilen Pirtea a facut trimitere si la o serie de statistici importante legate de felul in care alte administratii, cum ar fi cele din Cluj sau Oradea, investesc in educatie, dar si de ce procente primesc de la Bucuresti.

Iasiul primeste 13%, Clujul primeste aproape 16, Bucurestiul 29%. In fiecare an, 9% Timisoara, an de an conteaza, pentru ca sunt locuri finantate care atrag studenti. Din vina Ministerului Educatiei se repartizeaza asa. Insa Clujul, cu 20% din bugetul local, in fiecare an, are hotarari de consiliul local pe educatie, 20% anual merg in investitii in mediul educational. Nu stiu cat este la Timisoara. Vom incerca propuneri de astfel de masuri. Exista, ati vazut la Cluj un altfel de concept de sustinere. Timisoara are un potential foarte mare si poate mult mai mult de atat, dar toata lumea trebuie sa se implice. Sunt mai multe zone care trebuie sa se coaguleze… Timisoara are nevoie de mai multe hoteluri, de lanturi hoteliere de 5 stele, de mai multe restaurante, de mai multe constructii, de multe alte lucruri. E usor sa critici. Universitatile, coagulate, pot sa ofere o multime de solutii, si nu doar verbale sau scrise, ci participative, administratiei locale si judetene. Avem facultatea de istorie, de arhitectura, cu studentii nostri, prin voluntariat care poate fi cuantificat intr-o anumita masura, pot fi ghizi acolo. Am facut niste studii cu facultatea de geografie privind gradul de satisfactie al turistilor straini si principalul lucru care s-a aflat e ca nu sunt toalete suficiente. Am comunicat primariei, am pus la dispozitie studiul. Putem interveni. Cu competentele care exista in cele 4 universitati, daca ar exista un forum care sa asculte, sa cuantifice si sa ia masuri pe baza acestor propuneri, si nu venim doar cu sfaturi. Sa scrie proiecte europene… Universitatea de Vest din Timisoara… se stie ca a castigat foarte multe proiecte europene si a scris multe. Cu expertiza noastra, cu departamentul nostru, il punem la dispozitie sa scrie primaria proiecte. Oradea a scris la proiecte europene ca nu stie cum sa le mai implementeze„, a mai spus rectorul Universitatii de Vest Marilen Pirtea.

Deputatul PNL de Timis si rector al Universitatii de Vest Marilen Pirtea a fost invitatul emisiunii INTERVIURILE TIMISOAREI de joi seara, singura emisiune interactiva transmisa LIVE pe Facebook si pe TV, realizata de Orasul Timisoara si opiniatimisoarei.ro.

INTERVIURILE TIMISOAREI poate fi vizionata pe pagina de Facebook Orasul Timisoara, pe site-ul opiniatimisoarei.ro si pe canalul televiziunii regionale SUD VEST TV in fiecare joi seara de la orele 20.00.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Foarte buna propunerea, multe proiecte se pot face cu ajutorul universitatilor de profil, profesori si studenti laolalta! Studentii s-ar obisnui cu transpunerea proiectelor in practica iar primaria si-ar scadea cheltuielile. De 30 de ani ne plangem de calitatea asfaltului, de ce nu dam o tema de cercetare facultatii de cfdp pentru imbunatatirea retetei de asfalt, vrem reabilitarea unui parc. scoateti tema la concurs si sigur vor fi studenti interesati

    • Asa este, s-a intamplat cu fostul parc al Fabricii de Ciorapi, devenit jungla si curtat de niste imobiliari. S-a implicat comunitatea si s-au fact proiecte in facultati, si parcul a fost salvat, incat acum chiar arata a parc. Implicarea e benefica pe termen lung, iar universitatile sunt o resursa importanta, care trebuie folosita constant.