Opinia Timisoarei

S-a dublat pretul la gigacalorie in Timisoara. Abonatii Colterm vor primi facturile marite din ianuarie

TIMISOARA. Cadou de sarbatori pentru timisorenii abonati la Coltem. Din ianuarie, acesta vor scoate mai multi bani din buzunare pentru a plati caldura.

CITESTE SI: Schimbarea la fata a Pietei Victoriei din Timisoara se va face dupa un concurs de solutii. Primaria incepe cu o consultanta si un studiu de peste 100.000 de euro

Dupa mai multe incercari, administratia Fritz a obtinut, printr-o sedinta de indata, convocata in 23 decembrie, sa treaca proiectul de majorare a tarifelor pentru caldura la Timisoara.

S-a dublat pretul gigacaloriei.

Se propune modificarea/ajustarea preţului local de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice livrată de Compania Locală de Termoficare Colterm. la valoarea de 851,27 lei/MWh (respectiv 990,03 lei/Gcal; 1 Gcal = 1,163 MWh), inclusiv TVA. (…) Modificarea prețului local al energiei termice facturată populației la valoarea de 644 lei/MWh inclusiv TVA”, se arata in proiectul de hotarare supus aprobarii Consiliului Local, joi.

Inainte de votul consilierilor, doua amendamente propuse, in ultima sedinta de plen, de primarul Dominic Fritz, au fost reluate de viceprimarul Ruben Latcau, fiind si votate.

Art. 2: Se modifica art. 2) si va avea urmatorul cuprins: ”Se aproba pretul local al energiei termice facturata populatiei de catre Compania Locala de Termoficare Colterm SA, la valoarea de 416,24 lei/MWh inclusiv TVA incepand cu data de 01.01.2022.

Art. 3: Se aproba asigurarea din bugetul local a sumelor necesare acoperirii diferentei dintre pretul de producere, transport, distributie si furnizare a energiei termice livrate populatiei si pretul local al energiei termice facturata populatiei (435,03 lei/Mwh). Plata acestor sume asigurate din bugetul de stat nu va depasi plafonul anual de 15 milioane de euro, echivalent in lei, care poate fi acordata Colterm SA cu titlu de ajutor conform prevederilor art. 23 alin. (1) lit. a) din Schema de ajutor de stat aprobata prin Ordinul 1121/1075/2014.

Propun adaugarea art. 3.1 cu urmatorul continut:

Art. 3.1: Consiliul Local va actualiza pretul local al energiei termice facturata populatiei de catre Compania Locala de Termoficare Colterm SA, precum si sumele necesare acoperirii diferentei dintre pretul de producere, transport, distributie si furnizare a energiei termice livrate populatiei si pretul local al energiei termice facturata populatiei si pretul local al energiei termice facturata populatiei, astfel incat sa fie respectate dispozitiile legale in materie de ajutor de stat„, au fost amendamentele adoptate in completarea proiectului de hotarare.

Viceprimarii Timisoarei, Ruben Latcau si Cosmin Tabara, au anuntat ca au avut discutii cu reprezentantii Curtii de Conturi, care, dupa un control la Colterm facut in ultimele saptamani, au imputat faptul ca pretul pentru gigacalorie nu a fost actualizat de foarte multa vreme si ca si ultimele planuri pe care compania de termoficare si le-a facut pe diferenta de consum intre carbune si gaz a dus la situatia in care aceasta avea costuri de productie mult mai mari fata de cele estimate. Or, numai in ultimul an, aceasta s-a tradus in 70 de milioane de lei pierderi.

In acest sens, si reprezentantii PNL din Consiliul Local au readus in discutie amendamentul lor care viza cresterea graduala a pretului gigacaloriei la populatie, mai intai doar cu 20%, care, insa, nici nu a mai ajuns la vot, fiind adoptate anterior amendamentele propuse de viceprimarul Ruben Latcau.

In final, proiectul de hotarare a fost adoptat cu 14 voturi pentru (13 USR si 1 liberalul exclus din partid Raul Ambrus) si 8 impotriva. Aceasta dupa ce in urma cu cateva zile nu reusise sa intruneasca decat 13 voturi.

Practic, incepand din 1 ianuarie 2022, pretul gigacaloriei la populatie va fi de 482,85 lei, fata de 207, 27, cat era pana in prezent, iar primaria va acorda o subventie de 435 de lei.

Exit mobile version