Noutati :

Rugati-va pentru ca bunul Dumnezeu sa ocroteasca toate culturile si roadele de seceta, de grindina, inundatii si vijelii. Indemnul Mitropolitului Banatului

5 iunie, 2020 - 08:47 AM
Autor: Redactie      
Categorie: SOCIAL
3

TIMISOARA. Agricultorii sunt greu incercati in aceasta perioada in intreg Banatul. Dupa o lunga perioada de seceta, natura s-a dezlantuit cu furie si a abatut asupra culturilor grindina si vijelii care au facut prapad in multe zone.

Apropierea marii sarbatori a Rusaliilor aduce un indemn al Mitropolitului Banatului catre slujitorii Bisericii. IPS Ioan le cere sa oficieze slujbe speciale de praznicul Preasfintei Treimi si sa binecuvanteze ogoarele, gradinile si livezile, sa faca rugaciuni pentru ca Dumnezeu sa ocroteasca toate culturile si roadele de grindina, de inundatii ori vijelii.

Pe langa Sfintele Taine, in cultul sfintei noastre Biserici se regasesc si ierurgiile, adica acele slujbe si rugaciuni pentru binecuvantarea si sfintirea omului si a diferitelor momente si imprejurari din viata sa, cat si pentru luminarea si sfintirea naturii inconjuratoare si a diverselor lucruri si obiecte de folos omului. Scopul acestor ierurgii este de a curata si sfinti omul credincios si firea inconjuratoare, de a revarsa peste intreaga creatie harul Sfantului Duh.

Din randul acestor randuieli fac parte si rugaciunile pentru binecuvantarea ogoarelor la inceputul semanatului si cele de binecuvantare a tarinilor si a roadelor pamantului, asa cum se obisnuieste, in parohii, a doua zi dupa Rusalii, de praznicul Preasfintei Treimi.

Asadar, potrivit randuielilor liturgice, in ziua a doua a Rusaliilor, inchinata cinstirii Preasfintei si de viata facatoarei Treimi, indemnam preotii si ieromonahii eparhiei noastre sa oficieze, dupa Sfanta Liturghie, la troitele ridicate in hotarele satelor sau la capatul holdelor, slujba de sfintire a apei si sa binecuvanteze tarinile, viile, gradinile, livezile, rostindu-se rugaciunile speciale din Molitfelnic, pentru ca bunul Dumnezeu sa ocroteasca toate culturile si roadele de grindina, daunatori, inundatii si vijelii.

De asemenea, vor fi citite si rugaciunile randuite de Biserica pentru vreme de seceta sau neplouare, cerand lui Dumnezeu sa reverse ploi linistite si aducatoare de roada peste pamantul lovit de seceta din acest an. Prin aceasta noi aratam ca recunoastem in mod direct ca toate darurile care intretin viata omului pe pamant sunt de la Dumnezeu. Seceta aceasta trebuie sa fie inteleasa ca un indemn la mai multa credinta, la mai multa rugaciune si la mai multa milostivire fata de cei saraci, de cei singuri, de cei neajutorati si, astfel facand, noi devenim mainile iubirii milostive ale lui Mantuitorului nostru Iisus Hristos pentru semenii nostri„, a indemnat Mitropolitul Banatului.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 3comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Acelasi Dumnezeu care a creat grindina? ­čÖé

  2. @Emma, acelasi Dumnezeu care te tine in viata pe tine.

    • acelasi lucru il poti spune si despre un criminal care te tine in temnita, bolnav psihic ce esti