Romanii, cei mai extenuati si nefericiti muncitori din Uniunea Europeana, arata un studiu

Sursa: alysafiqaa-me.blogspot.com

Sursa: alysafiqaa-me.blogspot.com

Muncim mult, ne odihnim putin si suntem platiti prost. Conform unui studiu realizat in Irlanda, romanul este cel mai extenuat si nefericit muncitor din Uniunea Europeana.

Romanii angajati cu norma intreaga au lucrat anul trecut 41,3 ore pe saptamana, inregistrand astfel cel mai ridicat nivel din UE, unde media este de 39,7 ore. tara noastra este urmata de Luxemburg (40,8 ore), Marea Britanie, Polonia, Germania si Bulgaria (toate patru cu 40,5 de ore), respectiv Estonia si Cehia (ambele 40,4 ore).

La polul opus, se afla finlandezii, cu 37,8 ore pe saptamana, informeaza Mediafax, citand un raport al Fundatiei Europene pentru imbunatatirea Conditiilor de Munca si Viata (Eurofound).

La noi in tara, saptamana de lucru normala negociata colectiv a fost de 40 de ore in 2010, avand nivelul maxim in UE si fiind la egalitate cu Bulgaria, Estonia, Grecia, Ungaria, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Polonia si Slovenia. Cea mai redusa saptamana de lucru negociata colectiv este in Franta, de 35,6 ore.

Limita maxima legala pentru o saptamana de lucru in Romania a fost anul trecut de 48 de ore, maxim in UE, alaturi de alte 15 state. Minimul este inregistrat in Belgia, de 38 de ore.

in privinta concediului mediu anual platit, stabilit prin negocieri colective, Romania se situeaza la coada unui clasament format din 14 state UE, cu 21 de zile.

Cipru si Estonia, cu 20 de zile fiecare, ocupa ultima pozitie. De cele mai multe zile platite de concediu beneficiaza danezii si germanii (cate 30 de zile).

Nu am avut noroc nici la numarul de sarbatori legale. Romania a fost anul trecut pe penultima pozitie in UE, cu sase zile, spre deosebire de Spania, care a inregistrat 14 zile de sarbatori.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Etichete