Noutati :

Romania va construi la Magurele cel mai puternic laser din lume, cu care va experimenta teleportarea

23 mai, 2011 - 10:56 AM
Autor: Anonim      
Categorie: NATIONAL
0

Romania se pregateste sa construiasca, la Institutul de Fizica si Inginerie Nucleara de la Magurele (IFIN), cel mai puternic laser din lume. Cu aceasta instalatie, specialistii romani anunta ca vor realiza mai multe tipuri de experimente, printre care cel mai spectaculos va fi teleportarea.

In fapt, intreaga instalatie va consta din doua lasere cu puteri de 1.000 de ori mai mari decat ale celor existente si un tun de fascicule gama cu o putere de un milion de ori mai mare decat oricare altul din lume. Experimentul va semana oarecum cu ceea ce am vazut in filmul “Star Trek”, dar se va derula cu viteza luminii. In incinta supusa experimentului, in punctul A se va pune un obiect. Acesta, fiind materie, este format din atomi. Fiecare atom are un nucleu si un invelis de electroni.

Transport cu viteza luminii

In prima faza, laserele si fasciculul gama vor crea in incinta in care se afla obiectul un camp electric mai puternic decat oriunde in Univers. Acest camp va deplasa electronii cu viteza luminii, din punctul A in alt loc, pe care il numim B, din aceeasi incinta.

Instantaneu, electronii vor atrage dupa ei nucleele atomilor de unde au fost smulsi. Astfel, intregul obiect se va deplasa cu viteza luminii dintr-un loc in altul. “Da, vom experimenta teleportarea, pentru ca acel camp electric urias pe care il vom crea va transporta materia. In ianuarie am prezentat teoria in Statele Unite, iar entuziasmul a fost extraordinar. Acum toata lumea asteapta laserul de la Magurele”, ne-a declarat Nicolae Zamfir, directorul IFIN.

Proiectul costa 280 de milioane de euro

Laserul de la Magurele face parte dintr- un proiect european in care mai sunt angrenate Cehia si Ungaria. “Proiectul de la Bucuresti costa 280 de milioane de euro, din care 17% reprezinta contributia Romaniei, iar restul banilor vine de la UE. Pana in ianuarie 2012 trebuie sa obtinem avizul Guvernului de la Bucuresti, pentru ca altfel pierdem finantarea occidentala”, ne-a spus Nicolae Zamfir.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...