Noutati :

Romania va ajunge o mare putere! Cine a prevazut una ca asta?

26 decembrie, 2015 - 04:16 PM
Autor: Anonim      
Categorie: NATIONAL
1

„Viitor de aur tara noastra are” spunea un vers dintr-o poezie scrisa de Dimitrie Bolintineanu, insa acesta ar putea deveni realitate in urmatoarea decada, conform Stratfor. Compania de analiza strategica din Statele Unite prevede un viitor frumos tarii noastre in urmatorii 10 ani, insa nu sunt atat de optimiste previziunile despre alte tari.

Compania americana de analiza strategica Stratfor si-a prezentat predictiile pentru urmatorul deceniu. Previziunile americanilor nu se refera numai la marile puteri mondiale, ci si la Romania, care va juca un rol foarte important in urmatorul deceniu. De-a lungul timpului cei de la Stratfor au cam „nimerit-o” de fiecare data cand au facut astfel de predictii: de pilda, in 2010 au prevazut ca atentia Kremlinului se va concentra asupra tarilor din Europa Centrala si de Est, dar si ca tensiunile in interiorul UE vor creste.

Ce viitor prevad cei de la Stratfor Romaniei? Unul de partener privilegiat al SUA, cu un rol-cheie in coalitia impotriva Rusiei. „Ne asteptam ca aceasta coalitie sa fie condusa de Polonia iar Romania sa joace un rol semnificativ in prima jumatate a deceniului. In a doua jumatate, aceasta alianta va juca un rol semnificativ in retrasarea frontierelor Rusiei si recuperarea teritoriilor pierdute prin metode formale si informale. In timp ce Moscova va slabi, aceasta alianta va deveni influenta dominanta nu doar in Belarus si Ucraina, dar chiar si mai la est”.

Cei de la Stratfor prevad practic unirea Basarabiei cu Romania. In contextul potentialei fragmentari a Rusiei, „Polonia, Ungaria si Romania vor urmari recuperarea regiunilor luate de rusi in trecut”. Aceste eforturi urmeaza sa fie sustinute si de SUA care, afirma analistii americani, vor ajuta Polonia si Romania prin parteneriatele strategice care „vor face din parteneri tari cu economii puternice, societati stabile si capabile sa-si creeze o forta militara”.

Citeste mai multe: AICIInformatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 1comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Aia nu stiu unde este Romania pe glob dar sa mai stie de cine este populata?