Romania, loc fruntas in Europa la coruptie: Unul din trei romani da mita

Romania este pe locul 25 din 27 de state Europene, in ceea ce priveste coruptia, arata Barometrul Global al Coruptiei publicat joi de Transparency International, care mai arata ca unul din trei romani recunoaste ca da mita.

Barometrul Global al Coruptiei arata in comparatie cu anul trecut, o depreciere a situatiei in legatura cu experientele directe ale cetatenilor cu privire la coruptie, arata Transparency International Romania, intr-un comunicat de presa.

Peste 87% dintre romani cred ca nivelul coruptiei a crescut in Romania in ultimii trei ani, iar 11% dintre respondenti cred ca nivelul coruptiei a ramas neschimbat. 83% dintre romani cred ca Guvernul este ineficient in lupta impotriva coruptiei si doar 7% cred ca masurile anticoruptie ale Guvernului sunt eficiente.

Situatia este alarmanta in conditiile in care anul trecut aceeasi institutie fundamentala a statului era judecata ca fiind ineficienta in proportie de 59%. In timp ce in 2009 Guvernul era considerat eficient de 39% dintre cetateni, astazi doar 16% mai evalueaza la fel actiunile guvernamentale.

Partidele si Parlamentul sunt institutiile considerate cele mai corupte. Pe o scara de la 0 (cel mai putin corupt) la 5 (cel mai corupt) acestea primesc 4,5. In afara de justitie, sector privat si presa, pentru celelalte institutii nivelul evaluat al coruptiei este semnificativ mai mare decat in anii trecuti, iar partidele politice, Parlamentul si justitia primesc un scor peste 4 pentru incidenta coruptiei.

Doar 3% dintre romani au incredere in Guvern si guvernanti cu privire la capacitatea lor de a lupta impotriva coruptiei. Din aceasta perspectiva romanii sunt europenii cu cea mai scazuta incredere in guvern, urmati de letoni (5%), sloveni (7%) si germani (8%).

Romanii nu au incredere in institutiile statului, in lupta impotriva coruptiei

Ceea ce atrage atentia este ca 63% dintre romani nu au incredere in nimeni in ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei, ceea ce ne plaseaza ca cea mai dezamagita natiune europeana, la mare distanta de celelalte.

Aproape 70% dintre romani cred ca implicarea cetatenilor in actiuni anticoruptie este importanta si ca astfel pot sa determine schimbari. Si mai multi, 80%, ar vrea sa sprijine colegi si prieteni activi civic in lupta cu coruptia si aproape 60% s-ar implica ei insisi in aceste actiuni.

67% dintre cei chestionati in Romania ar raporta un caz de coruptie. Rezultatele sunt imbucuratoare, dar inca ne situeaza printre cei mai putin activi in lupta cu coruptia. Doar in Elvetia, Lituania, Polonia si Republica Ceha procentele celor care ar raporta cazuri de coruptie sunt mai mici decat in Romania. Datele arata ca, desi nu au incredere in institutii, romani au incredere in ei si ca un efort sustinut pentru incurajarea avertizorilor de integritate poate determina o atitudine vehementa a cetatenilor impotriva coruptiei.

Barometrul evalueaza masura in care institutiile cheie si serviciile publice sunt percepute ca fiind corupte si identifica parerile cetatenilor cu privire la eforturile guvernului in lupta anticoruptie.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

loading...

    Pareri

  1. UNDE SA SE DUCA ? spune:

    Da ! Fain ! Unul din trei romani da spaga ! SI DOI DIN TREI IAU SPAGA ! HA HA HA !