Noutati :

Romania afla astazi, oficial, daca intra in Schengen. Cel putin doua tari sunt impotriva

22 septembrie, 2011 - 10:38 AM
Autor: Anonim      
Categorie: NATIONAL
0

Ministrii de Interne din UE discuta, joi, la Bruxelles despre aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen, cel mai probabil decizia va fi de respingere dupa ce Guvernul olandez a anuntat ca isi va utiliza dreptul de veto in aceasta chestiune.

Guvernul olandez a anuntat, la 16 septembrie, ca se va opune chiar si aderarii partiale a Romaniei si Bulgariei la Schengen. „In numele Olandei, vom spune «nu» la reuniunea prevazuta saptamana viitoare la Bruxelles”, a explicat, la acea data, o purtatoare de cuvant a Guvernului olandez.

Olanda nu va fi insa o voce izolata in Consiliul JAI

Cel mai interesant fapt este ca insusi ministrul de externe Teodor Baconschi a confirmat faptul ca vom asista la un vot negativ. „Am avut o discutie cu ministrul olandez de Externe si cu ministrul finlandez. Dar nu dau mari detalii, pentru ca pozitia lor este cunoscuta: se vor opune (n.red. in Consiliul JAI, n.red). Trebuie gasita o strategie de iesire din acest impas care este in primul rand comunitar”, a explicat ministrul Baconschi pentru Mediafax.

Joi, ministrul finlandez de Interne a confirmat opozitia tarii sale fata de aderarea Romaniei la Schengen. El a precizat ca decizia a fost luata in urma unor discutii in comisii ale Parlamentului si Guvernului de la Helsinki.

Ce ni se reproseaza: progresele insuficiente ale celor doua tari in privinta aplicarii legii, situatiei minoritatilor, coruptiei guvernamentale si a criminalitatii organizate.

Ce va spune Traian Basescu in Consiliul JAI

Seful statului declara ca, daca Olanda isi mentine pozitia la Consiliul JAI de joi, spera ca subiectul sa se afle pe ordinea de zi a Consiliului din octombrie la care participa sefii de stat si guvern, „pentru ca nu putem lasa arbitrarul sa functioneze”.

„Guvernul olandez este intr-o situatie dificila, este sustinut din parlament de o grupare de extrema-dreapta, antieuropeana si antiimigratie, iar problemele interne ale unei tari, fie ea si un contributor la bugetul Uniunii, cum este Olanda, nu pot sa afecteze nici solidaritatea, nici evolutia catre integrare a statelor care au indeplinit conditiile”, a declarat Traian Basescu.

Totodata, el a mai spus ca, daca in Romania ar fi atata coruptie, reclamata de Olanda, nu ar mai exista atatia investitori olandezi in tara noastra. „Vreau sa stiti ca o sa fiu extrem de deschis sa va spun si aici ce voi spune probabil si la Consiliu, dar mult mai argumentat. Finlanda este deranjata de tigani. Olanda este deranjata de Justitie, sa spunem. Faptul ca Olanda nu are argumente este dat chiar de comunitatea de afaceri. Olanda este cel mai mare investitor in Romania. Daca era coruptia atat de mare si justitia functiona atat de prost, cum ar fi investit olandezii 11 miliarde de euro in Romania?”, a adaugat Traian Basescu intr-o emisiune la postul public de televiziune.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...