Noutati :

Romania a fost data in judecata de Comisia Europeana din cauza reglementarilor de pe piata gazelor naturale!

25 noiembrie, 2011 - 10:13 AM
Autor: Anonim      
Categorie: NATIONAL
0

Comisia Europeana cheama in instanta Romania si Bulgaria pentru ca cele doua state nu se supun reglementarilor europene in ce priveste piata gazelor naturale. Astfel, spune reprezentanta CE din capitala Bulgariei, consumatorii sunt privati de preturi mai mici.

Comisia Europeana a emis un comunicat potrivit caruia operatorul roman al sistemului de transport (OST) este acuzat ca nu respecta integral cerintele UE in materie de transparenta, iar in absenta informatiilor referitoare la capacitatea disponibila este imposibil ca piata gazelor naturale sa devina cu adevarat competitiva si ca noii operatori sa aiba acces la piete.

Romania nu asigura competitie pe piata interna si nici accesul consumatorilor la mai multe societati de gaz, ceea ce ar insemna preturi mai mici„, arata raportul Comisiei Europene.

Din cauza nerespectarii de catre Bulgaria si Romania a normelor UE aplicabile pietei gazelor naturale, clientii respectivelor state membre sunt privati de posibilitatea de a obtine oferte de la alte state membre, intrucat pietele nu sunt suficient de integrate.

Concret, Comisia considera ca in Bulgaria si in Romania capacitatea intreruptibila de flux inversat (cunoscuta si sub denumirea de „backhaul”) nu este pusa la dispozitie la toate punctele de interconectare. Includerea capacitatii de flux inversat este esentiala pentru utilizarea retelei la capacitatea sa maxima. Mai mult, capacitatea intreruptibila si serviciile pe termen scurt sunt vitale pentru intrarea pe piata a noilor operatori.

CE sustine ca Romania si Bulgaria nu si-au respectat obligatiilor asumate prin Regulamentul 715/2009 privind gazele naturale.

Oficialii de la Bruxelles au transmis celor doua state, in iunie 2009, o scrisoare de punere in intarziere privind neindeplinirea obligatiilor, urmata de avize motivate, in iunie 2010. De atunci Bulgaria si Romania au inregistrat progrese in privinta eliminarii deficientelor, mai arata Comisia.

Dosarele celor doua tari au ajuns deja la Curtea Europeana de Justitie, anunta www.ziare.com.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...