Noutati :

Robu e de vina. Justificarea Ministerului Culturii pentru ca in 2 ani, de cand a castigat titlul de capitala culturala, Timisoara n-a vazut un ban din cele 12 milioane de euro promise

1 noiembrie, 2018 - 09:31 PM
Autor: Redactie      
Categorie: POLITIC
3

TIMISOARA. Timisoara poate pierde ‘pielea ursului din padure’. Este vorba de cei 12 milioane de euro promisi de Ministerul Culturii drept sprijin Asociatiei TM2021, imediat dupa castigarea titlului de capitala culturala a Europei. Niciun ban din aceasta suma speciala nu a ajuns in 2 ani de zile la Timisoara din partea Ministerului, care a gasit si justificarea.  De vina ar fi… primarul Nicolae Robu.

Asta sustine timisoreanul Ion Ardeal Ieremia, secretar de stat in Ministerul Culturii si Identitatii Nationale, care da o explicatie uluitoare.

CITESTE SI: ‘In disperarea faptului ca buzunarul Primariei Timisoara e gol… zice ca guvernul nu a finantat Asociatia TM2021’. Raspunsul secretarului de stat in Ministerul Culturii pentru Nicolae Robu

Ieremia spune ca Robu nu a participat la sedinta boardului Asociatiei Timisoara Capitala Culturala Europeana care ar trebui sa stabileasca data la care sa se intruneasca Adunarea Generala in care sa fie modificat statutul TM2021, astfel incat Ministerul Culturii sa poata aproba… finantarea.

Concret, Ministerul Culturii s-a angajat verbal in 2016 sa aloce Asociatiei Timisoara Capitala Culturala Europeana suma de 12 milioane de euro pentru sustinerea functionarii ei, insa deocamdata nu a virat niciun leu din cauza… birocratiei. Si-a dat seama de toate acestea abia dupa 2 ani.

La mapa ministrului exista doua memorandumuri. Unul intre Ministerul Culturii si Asociatie, prin care se constituie un parteneriat. Rostul acestui memorandum e acela de a deschide un capitol bugetar distinct. Si inca un memorandum cu guvernul, care ar fi un prim pas necesar pentru emiterea unei OUG in care guvernul isi asuma finantarea. Suma care i-ar reveni guvernului ar fi de 12 milioane de euro. Juriul de monitorizare sustine ca nu suma in sine este importanta, problema este certitudinea. De asemenea, Asociatia a depus la Ministerul Culturii pentru prinderea in buget pe 2019 proiecte de 4,6 milioane lei. Aceste sume au fost prinse si anuntate la Ministerul Finantelor Publice. Ne aflam in situatia in care aceste doua memorandumuri, ca sa fie semnate de ministru, este nevoie de o modificare a statutului Asociatiei, care nu se poate face decat de AGA, a carei data de intrunire nu se poate stabili pentru ca domnul Robu nu participa la reuniunea vechiului board. E nevoie ca domnul primar sa participe la acest bord„, a declarat Ieremia.

Contactat de opiniatimisoarei.ro, primarul Nicolae Robu a respins acuzatia si s-a marginit sa spuna  ca a ‘participat’ la sedintele Asociatiei prin imputernicit, viceprimarul Dan Diaconu, care a fost mandatat sa ia decizii.

In urma cu cateva luni, mai precis in iunie, ministrul Culturii a facut o vizita scurta la Timisoara insa, desi avea programata o conferinta de presa, iar jurnalistii pregatisera o multime de intrebari legate de modul in care ministerul finanteaza programul Timisoara Capitala Culturala, George Ivascu nu s-a mai prezentat la intalnirea cu ziaristii.

Ministerul Culturii a finantat partial, in cei doi ani de cand Timisoara a castigat competitia doar cateva evenimente punctuale, printre ele spectacolul care avut loc recent in Piata Libertatii.

In urma cu doi ani, in septembrie 2016, Timisoara a castigat competitia interna si va deveni Capitala Culturala Europeana in 2021.

CITESTE SI: Asociatia Timisoara Capitala Culturala Europeana cauta consultanti pentru programul din urmatorii ani. Ce rol vor avea? Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 3comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Ministerul Culturii e o parodie! Castelul Huniade se afla in renovare de cativa ani si nu se vede finalul! Pentru Timisoara acelasi minister nu a facut nimic concret in cei doi ani de cand s-a obtinut nominalizarea si nici nu se va face! Acolo sus nu iubeste nimeni orasul de pe Bega!!

  2. Ministerul Culturii face parte din gasca lui Dragnea, prostii pamantului…………..

  3. Nu stiu exact cat de mult a cantarit in cariera si ascensiunea politica a presedintelui Iohannis anul in care Sibiul a fost capitala culturala europeana, dar mi se pare clar ca din punctul asta de vedere pesedistii sufla si in iaurt. Articolul trebuie editat – prin afirmatiile sale d-l secretar de stat a dovedit ca e intai pesedist, si undeva departe pe lista… timisorean.