Noutati :

Roboti de ultima generatie pentru studentii Universitatii de Medicina si Farmacie din Timisoara

6 iulie, 2013 - 09:53 AM
Autor: Dana Constantin      
Categorie: SANATATE
0

La Timisoara se desfasoara Congresul   Societatii Romano Germane de Obstetrica-Ginecologie. Printre aparatele de ultima generatie prezentate aici se numara cateva care vor intra in dotarea Universitatii de Medicina şi Farmacie.

La Congresul Societatii Romano Germane de Obstetrica-Ginecologie participa 145 de medici din Germania şi din tarile din regiunea DKMT. Lucrarile prezentate de acestia au in vedere doua mari teme ale domeniului lor de activitate: patologia asociata sarcinii şi cea indusa de sarcina, precum şi reproducerea asistata.

Printre exponatele aduse aici de firmele specializate in aparatura medicala se afla şi Noelle, o papusa robotizata care-i ajuta pe viitorii medici sa invete practic diverse proceduri şi manevre pe care le vor face atunci cand vor asista la o nastere. Noelle are si un bebelus, tot robotizat. In plus, papusa are senzori şi poate fi programata astfel incat sa simuleze o nastere normala sau una cu complicatii.

O astfel de papusa robot a intrat in dotarea Universitatii de Medicina şi Farmacie de aici. Odata cu infiintarea Centrului de Abilitati si Simulare in Medicina din cadrul UMF exista intentia achizitionarii şi a altor aparate similare, care sa poata fi folosite de studentii din toti anii de studii.

“Timisoara, prin faptul ca aici s-a realizat in 1995 prima fertilizarea in vitro, a facut ca diferenta intre Romania si tarile dezvoltate din vestul Europei sa nu fie mare. Cam la 15 … 20 de ani. Robotii sunt destinati pregatirii studentilor şi rezidentilor. La ora actuala Univeritatea de Medicina este pe cale sa achizitioneze, de fapt a achizitionat deja fiind facute actele conrtactuale, o astfel de papusa robotizata. Pot sa va spun si un secret: din culisele Universitatii, era in planul de management al conducerii actuale ca in locul unde se afla Facultatea de Farmacie sa se creeze acest Centru de Abilitati. Langa s-a construit Facultatea de Farmacie, şi in cladire veche ramane Centrul de Abilitati unde, pe parcursul anilor, pentru ca nu sunt chiar ieftini acesti roboti, se vor achizitiona roboti pentru toate categoriile de ani de studii. “ a afirmat Prof. Univ. Dr.  Doru Mihai Anastasiu , presedintele Congresului.

Congresul Societatii Romano Germane de Obstetrica-Ginecologie se desfasoara in perioada 4-6 iulie.

 Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...